Od čtenářů

Článků v rubrice: 14

Obr uprostřed lesů

Vodu využívá člověk pro své potřeby různými způsoby. Jedním z nich je její použití při výrobě elektrické energie.

V jednom z minulých čísel vyšel článek o jedné z menších a méně známých vodních elektráren v Čechách, o elektrárně Černé jezero, umístěné v překrásné krajině šumavských lesů a ledovcových jezer.
Nejen Šumava se může pyšnit zařízením, které je jednak účelné a přínosné pro člověka, jednak šetrné a prospěšné pro okolní přírodu. Další takové se nachází v Jeseníkách – je jím přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé Stráně.
PVE Dlouhé Stráně se nachází v nejkrásnější části CHKO Jeseníky na severu Moravy. S její výstavbou se započalo roku 1978, počátkem 80. let byla stavba převedena do útlumového programu. Roku 1985 došlo k modernizaci projektu a po roce 1989 bylo rozhodnuto o dokončení stavby. Do provozu byla elektrárna uvedena až v roce 1996.
Jednou ze zajímavostí PVE je fakt, že většina jejích objektů je umístěna v podzemí. Ostatní objekty umístěné na povrchu jsou šetrně začleněny do okolní přírody.
Vrchol masivu Mravenečník byl zarovnán a postupně v něm byla v nadmořské výšce 1350m vyhloubena horní nádrž elektrárny s celkovým objemem 2,72 mil. m3. Zatopená plocha činí při maximální hladině 15,4 ha. Rozdíl výšek hladin při napouštění a vypouštění nádrže je 21,8 m.
Dolní nádrž se nachází na říčce Divoká Desná, její celkový objem činí 3,4 mil. m3, výška hráze je 56 m a kolísání hladiny 22,2 m.
Voda z horní nádrže je vedena k turbínám umístěným v podzemní elektrárně dvěma přivaděči o průměru 3,6 m a délce 1547 m a 1499 m. Dolní nádrž je s elektrárnou spojena dvěma odpadními tunely dlouhými 354 m a 390 m, o průměru 5,2 m.
Obě reverzní soustrojí (každé o výkonu 325 MW) jsou umístěna v podzemní kaverně turbín o délce 87 m, šířce 25,5 m a výšce 50 m, blokové transformátory se nalézají v komoře o délce 117 m, šířce 16 m a výšce 21,5 m. Výkon je z podzemí veden kabelovými vodiči o napětí 400 kV na zapouzdřené vývodové pole a odtud venkovním vedením délky 52 km do rozvodny v Krasíkově.
V podzemí se dále nachází komunikační, technologické a větrací tunely a štoly o celkové délce 8,5 km.
PVE Dlouhé Stráně využívá přebytku elektrické energie, který vzniká zpravidla v nočních hodinách a mezi špičkami, k čerpání vody z dolní do horní nádrže. Naopak v době zvýšené spotřeby se v turbínovém režimu vyrábí elektrická energie.
Další zajímavostí je, že jde o největší vodní elektrické dílo v České republice a výkon jednoho soustrojí je největší svého druhu v Evropě. Projektovaná roční výroba díla činí 997,8 mil. kWh. Soustrojí je schopno najet na plný turbínový výkon do 90 sekund od obdržení povelu z Ústředního dispečinku v Praze.
Přínos PVE Dlouhé Stráně je zejména v regulaci výkonu a frekvence. Existence elektrárny a její funkce v elektrizační soustavě vede k podstatnému snížení nároků na spalování uhlí v parních elektrárnách. Díky tomu má přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé Stráně podstatný ekologický význam.

Eva Kepková
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Co uvádí vodní houby do pohybu

Vodní houby nemají neurony ani svaly, přesto se pohybují.  Jak to dělají a co nám to říká o vývoji krevních cév u vyšších živočichů, odhalili vědci z Evropské ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail