Od čtenářů

Článků v rubrice: 14

Obr uprostřed lesů

Vodu využívá člověk pro své potřeby různými způsoby. Jedním z nich je její použití při výrobě elektrické energie.

V jednom z minulých čísel vyšel článek o jedné z menších a méně známých vodních elektráren v Čechách, o elektrárně Černé jezero, umístěné v překrásné krajině šumavských lesů a ledovcových jezer.
Nejen Šumava se může pyšnit zařízením, které je jednak účelné a přínosné pro člověka, jednak šetrné a prospěšné pro okolní přírodu. Další takové se nachází v Jeseníkách – je jím přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé Stráně.
PVE Dlouhé Stráně se nachází v nejkrásnější části CHKO Jeseníky na severu Moravy. S její výstavbou se započalo roku 1978, počátkem 80. let byla stavba převedena do útlumového programu. Roku 1985 došlo k modernizaci projektu a po roce 1989 bylo rozhodnuto o dokončení stavby. Do provozu byla elektrárna uvedena až v roce 1996.
Jednou ze zajímavostí PVE je fakt, že většina jejích objektů je umístěna v podzemí. Ostatní objekty umístěné na povrchu jsou šetrně začleněny do okolní přírody.
Vrchol masivu Mravenečník byl zarovnán a postupně v něm byla v nadmořské výšce 1350m vyhloubena horní nádrž elektrárny s celkovým objemem 2,72 mil. m3. Zatopená plocha činí při maximální hladině 15,4 ha. Rozdíl výšek hladin při napouštění a vypouštění nádrže je 21,8 m.
Dolní nádrž se nachází na říčce Divoká Desná, její celkový objem činí 3,4 mil. m3, výška hráze je 56 m a kolísání hladiny 22,2 m.
Voda z horní nádrže je vedena k turbínám umístěným v podzemní elektrárně dvěma přivaděči o průměru 3,6 m a délce 1547 m a 1499 m. Dolní nádrž je s elektrárnou spojena dvěma odpadními tunely dlouhými 354 m a 390 m, o průměru 5,2 m.
Obě reverzní soustrojí (každé o výkonu 325 MW) jsou umístěna v podzemní kaverně turbín o délce 87 m, šířce 25,5 m a výšce 50 m, blokové transformátory se nalézají v komoře o délce 117 m, šířce 16 m a výšce 21,5 m. Výkon je z podzemí veden kabelovými vodiči o napětí 400 kV na zapouzdřené vývodové pole a odtud venkovním vedením délky 52 km do rozvodny v Krasíkově.
V podzemí se dále nachází komunikační, technologické a větrací tunely a štoly o celkové délce 8,5 km.
PVE Dlouhé Stráně využívá přebytku elektrické energie, který vzniká zpravidla v nočních hodinách a mezi špičkami, k čerpání vody z dolní do horní nádrže. Naopak v době zvýšené spotřeby se v turbínovém režimu vyrábí elektrická energie.
Další zajímavostí je, že jde o největší vodní elektrické dílo v České republice a výkon jednoho soustrojí je největší svého druhu v Evropě. Projektovaná roční výroba díla činí 997,8 mil. kWh. Soustrojí je schopno najet na plný turbínový výkon do 90 sekund od obdržení povelu z Ústředního dispečinku v Praze.
Přínos PVE Dlouhé Stráně je zejména v regulaci výkonu a frekvence. Existence elektrárny a její funkce v elektrizační soustavě vede k podstatnému snížení nároků na spalování uhlí v parních elektrárnách. Díky tomu má přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé Stráně podstatný ekologický význam.

Eva Kepková
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Podmořský život u Velikonočního ostrova

Podmořský horský řetězec u Rapa Nui, známý také jako Velikonoční ostrov, hostí úžasnou řadu hlubokomořských druhů. Expedice na hřeben Salas y Gómez u Rapa Nui v Tichém oceánu ...

Tajemství radioaktivního promethia

Pomocí nové metody odhalili vědci klíčové vlastnosti radioaktivního promethia, prvku vzácných zemin. Stalo se tak až téměř osm desetiletí poté, co byl tento nepolapitelný prvek vzácných zemin objeven.

Vesmírná robotika se připravuje k explozivnímu růstu

Před pěti lety NASA zahájila misi jako vystřiženou ze sci-fi trháku. Nasadily robotický systém Astrobees na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), který zde pomáhá astronautům s opravami a údržbou.

Chytré meteostanice ve školách

Základní školy na Praze 4, Filosofská a Školní, se mohou pochlubit unikátním projektem monitoringu mikroklimatu a škodlivých látek v ovzduší.

Jsme genetická mozaika

Ve studii, kterou vedli Jan Korbel z Evropské laboratoře molekulární biologie (EMBL) a Ashley Sandersová z Berlínského institutu pro biologii lékařských systémů Centra Maxe Delbrücka ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail