Od čtenářů

Článků v rubrice: 14

Závislost na televizi

Psychologové a psychiatři definují závislost jako poruchu, pro kterou je typické dlouhodobé užívání látky většinou ve větším množství, než si dotyčná osoba přeje, myšlenky na snížení dávek nebo neúspěšné pokusy o takové snížení, přerušení důležitých společenských, rodinných a pracovních svazků kvůli užívání látky, a abstinenční příznaky, pokud látku přestaneme užívat.

To vše uplatníme u lidí, kteří hodně sledují televizi. Ta může poučit a pobavit a poskytnout uvolnění a únik z problémů. Potíže nastanou, pokud mají lidé pocit, že by se na televizi měli dívat daleko méně, ale omezení je nad jejich síly.Lidé sledující televizi se cítí uvolněně, jsou pasivní a mají sníženou pozornost. Po vypnutí obrazovky uvolněnost mizí, pasivita a duševní stimulace však přetrvávají a lidé se obtížněji soustředí.
Podobně působí návykové látky. Po skončení působení látky se lidé zpravidla cítí hůře než před jejím užitím a proto si vezmou další. Stejně prodlužujeme dobu strávenou u televize, protože po jejím vypnutí se zhoršuje nálada. Prodlužování sledování televize však již tolik nepřináší, naopak některé trápí pocit viny z toho, že nedělají něco užitečného.
A co nás vlastně na televizi přitahuje? Zřejmě je to naše biologická ,,orientační odpověď," tj. instinktivní zraková nebo hlasová odpověď na náhlý nebo nový podnět. Při ní se roztáhnou žíly vedoucí do mozku, stáhnou žíly vedoucí k hlavním svalovým skupinám a dojde ke zpomalení srdečního tepu. Mozek se soustředí na získání maxima informací, zatímco zbytek těla je v klidu.
Zvýšená frekvence neočekávaných efektů také zvyšuje schopnost zapamatovat si viděné, nesmí ale přesáhnout určitou mez. Potom je divák spíše upoután než informován. Toho využívají např. některé reklamy, po jejichž skončení si na propagovaný výrobek nepamatujete, ale jestliže jej uvidíte v obchodě, víte, že jste o něm již slyšeli.
V podstatě stejné, i když z hlediska věku uživatelů více nebezpečné, jsou videohry a počítačové hry. Při použití dosud nejsilnějších efektů muselo být převezeno do nemocnice 700 dětí trpících opticky stimulovaným epileptickým záchvatem.
Všechny tyto činnosti v rozumné míře umožňují relaxaci, při větším vnikání do života se ale stávají vážnou závislostí, kterou je třeba brát vážně.

Petra Malá
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Co uvádí vodní houby do pohybu

Vodní houby nemají neurony ani svaly, přesto se pohybují.  Jak to dělají a co nám to říká o vývoji krevních cév u vyšších živočichů, odhalili vědci z Evropské ...

Erupce sopky Santorini před 520 000 lety

Hluboko pod středomořským dnem, které obklopuje řecký ostrov Santorini, objevili vědci pozůstatky jedné z největších sopečných erupcí, které kdy Evropa viděla.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail