Počítače a internet

Článků v rubrice: 105

Fyzika na webu 3.

Fotografování je jeden z nejběžnějších koníčků. Předchůdcem fotoaparátu byla dírková komora, kterou používal už renesanční všeuměl Leonardo da Vinci.

Fotogalerie (1)
Ilustrační foto

A mnoho lidí ji používá dodnes! Chcete-li ji také vyzkoušet, zvolte německou adresu www.die-lochkamera.de. Kromě teoretických i praktických informací od stručné historie dírkových komor přes základy optického zobrazování tu najdete i plánky různých variant jednoduchých dírkových komor (sekce "Projekte"). Hlavní částí těchto přístrojů je "nic" - tedy dírka - a proto je jí na stránce věnována hlavní pozornost. Pomocí formuláře pro on-line výpočet si můžete nechat vypočítat její parametry (sekce "Lochkamera-Rechner"). Součástí stránky je galerie fotografií z dírkových komor a pochopitelně i řada odkazů. Klikněte například na stránku s barevnými fotografiemi, pořízenými miniaturní dírkovou komorou, umístěnou v ústech (Die Kamera im Mund)!
Stránku příbramského Q-klubu www.quido.cz si určitě nenechete ujít. V sekci Fyzika kolem nás se dozvíte srozumitelným jazykem a s doprovodem obrázků, proč je za větru chladněji, co je to časová lupa, jak se razí tunel a mnoho dalšího. Dá se říci, že se jedná o moderní verzi kdysi velmi populárních Perelmanových knížek Zajímavá mechanika, Zajímavá astronomie atd. Jiná velmi zajímavá část stránky má název Objevy a vynálezy s dvěma stovkami popisů různých přístrojů a jevů.
Proudové motory od A do Z, tak by se dala charakterizovat stránka www.grc.nasa.gov/WWW/K-12/airplane/shortp.html. Obsahuje fyzikální základy reaktivního pohonu, základy létání a to nejzajímavější - applety se simulací činnosti různých typů motorů (třeba Rocket Modeler).
Kdybyste se chtěli se spolužáky zapojit do mezinárodního projektu "ENERGIE - posviťme si na úspory" nebo jiných ekologických aktivit,najdete podrobnosti na stránce eww.terezango.cz.

JaK
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail