Počítače a internet

Článků v rubrice: 105

Google - Americký sen

Číslici jedna se stovkou nul lze anglicky označit jako "googol". Takové numero je hodně velké, přímo obrovské. Zakladatelé známého internetového vyhledávače si dali za úkol zpracovávat a organizovat miliardy informací, které světovou sítí proudí, a než vymysleli pro svůj server nejvhodnější jméno, pohráli si s touto matematickou veličinou. Portál nazvali Google.

Fotogalerie (1)
Ilustrační foto

Dnes patří Google.com mezi nejznámější a nejúspěšnější internetové vyhledávače planety, ale je nasnadě, že tomu tak nebylo odjakživa. Počátky těchto www stránek lze hledat v polovině devadesátých let. Tehdy se na americké Stanford University setkali dva studenti - Larry Page a Sergey Brin. Ačkoli si dle vlastních slov ze začátku do oka příliš nepadli (prý se hádali nad každým, sebeméně důležitým tématem), dokázali se shodnout na jednom problému, který je oba zajímal: jak efektivně získávat klíčové informace z ohromných množství dat na internetu?
V lednu 1996 jejich snaha doznala prvních výsledků; to když vznikl projekt BackRub, jenž měl dokázat - a dokázal - přivést k zadané webové stránce. Sergey a Larry měli ušlechtilý plán, chtěli se zaměřit na prosté počítačové uživatele a nikoli na podniky pracující s nejdražší a nejmodernější technikou. Jenže, sežeňte peníze na "charitu"…

Google s. r. o.

Oslovena byla spousta firem, korporací, obchodníků, to vše ale dlouho bez odezvy. První, kdo zmerčil potenciálně úspěšný podnik, byl Andy Bechtolsheim, zakladatel Sun Microsystems, který vystavil společnosti Google s. r. o. šek na 100 000 dolarů. Ha, vždyť však žádné takové "eseróčko" neexistovalo! Tím vzniklo mladíkům drobné dilema, které vyřešili zdánlivě prostě - obešli většinu známých a příbuzných, našlo se několik dalších sponzorů a byla vytvořena společnost Google se základním jměním téměř milion dolarů.
V září 1998 mělo Google Inc. (anglická varianta s. r. o.) svou první kancelář, a to dokonce s dveřmi na dálkové ovládání. Byla jí totiž přítelova garáž, do níž se krom otců zakladatelů vešel i první zaměstnanec, Craig Silverstein, dnešní technický ředitel. Tehdy už se začínalo o Google.com vědět, neboť stránky odpovídaly na deset tisíc dotazů denně.

 

Můj dům, můj hrad

Prestiž Google.com rostla rok od roku, v devadesátém devátém to už bylo půl milionu reakcí za den, tudíž muselo logicky přijít stěho-vání - novým sídlem se stala kancelář na University Avenue v Palo Altu. Ani tato adresa nebyla konečná. Po dalším růstu návštěv, investicích od dvou firem ze Silicon Valley a po příchodu dvojice špičkových manažerů se zkušenostmi z Yahoo! nebo Amazonu byl postaven tzv. Googleplex v Mountain View v Kalifornii.
Charakter tohoto komplexu je nesporným důkazem, že zakladatelé Googlu - Larry Page a Sergey Brin - bazírují nejen na špičkové profesionální úrovni práce, ale i na vynikajícím pracovním prostředí. Považte: byly nakoupeny gumové míče na sezení místo židlí, protože jsou zdravé na záda a jsou krásně mobilní. Kanceláře byly vybaveny lávovými lampami, po budově se běžně pohybuje množství psů, včetně obrovitého Leonbergera Yoshky. Zaměstnancům vaří kuchař Charlie Ayers, který se v minulosti proslavil prací pro skupinu Grateful Dead. Majitelé pořádají dvakrát týdně hokejové zápasy na kolečkových bruslích v prostorách parkoviště a pravidelně organizují firemní porady v přírodě, na otevřeném vzduchu.

 

Úspěchy pokračují...

V roce 2000 došlo k přelomovému "vykročení do neznáma" ze strany Google, byla totiž oznámena spolupráce s Yahoo!. Poté přišlo na řadu několik dalších portálů v jiných zemích (např. čínský NetEase či japonský NEC's BIGLOBE). V Google Inc. se však nespokojili pouze s navazováním kontaktů a propojováním původně konkurenčních systémů, chtěli nadále zlepšovat vlastní služby, pročež přišli s Google Toolbar, či-li aplikací, která po nainstalování přidá okénko vyhledávače přímo do uživatelova internetového prohlížeče. Jednou z posledních změn bylo spojení s Deja.com, jakýmsi správcem a zprostředkovatelem webových diskusí.
Profesionalita, neustálé obohacování služeb o nové nápady a zřejmě i důraz na cizojazyčné verze, to vše se nemalou měrou odrazilo na miléniovém úspěchu, jímž byla ocenění Webby Award a People's Voice Award. Larry a Sergey přijali pocty se slovy: "Milujeme vás, uživatelé Google.com!"

 

Luboš Kreč
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail