Praktické informace

Článků v rubrice: 83

Reklama, reklama, reklama...

Bylo – nebylo, ale spíše bylo, protože je a nikdo si nevzpomene, odkdy je: reklama.

Fotogalerie (5)
Ilustrační foto

Začalo to nejspíš už ve chvíli, kdy první lovec vzal kožešinu a šel ji vyměnit za kořínky. A jak se součástí života lidí stala specializace, bylo reklamy čím dál tím víc. Tehdy se to ještě ale jmenovalo poctivá práce.
Počátkem jedenadvacátého století už to byl samostatný průmysl. Najít slogan, který by přesvědčil zákazníka, že mezi desítkami a desítkami stejných výrobků je právě tenhle ten nejlepší, se stalo docela slušně placeným byznysem. Ještě lépe placeným byznysem se stalo vymýšlení způsobů, jak lidem tyhle slogany dostat do hlavy a udržet je tam.
Celostránkové reklamy v časopisech, televize, billboardy, reklamní stěny na autobusových zastávkách – vše po čase zevšednělo a bylo třeba najít něco nového, vlezlejšího. Potištěný toaletní papír byl stažen z prodeje poté, kdy se zjistilo, že v podstatě každá barva způsobuje alergie, vydělali na něm hlavně výrobci léků proti hemeroidům. Letiště a obchodní domy tehdy také zavedly holografické reklamy, promítané v čekárnách a chodbách. Zpočátku pasažéry a návštěvníky trochu děsily, než si lidé zvykli, že skrz ně mohou chodit bez úrazu. Tyto reklamy se udržely dodnes, jejich výhodou je, že mohou být použity i v těch nejmenších místnůstkách, kde zpravidla nabízejí knihy, projímadla a prášky proti pálení žáhy.
V roce 2013 byly poprvé v reklamě použity nanotechnologie. Časopisy zkusily používat klipové reklamy. Byly efektní, ale ukázalo se, že jako reklama na jedno přečtení to je příliš drahé. Zato se rychle uchytily reklamy na obalech školních sešitů a trička s měňavými reklamními nápisy se stala šlágrem. Dokonce vznikla reality show, ve které diváci sázeli na to, který reklamní nápis se naráz objeví na největším počtu triček soutěžících. Skandálem se stal nanolak na automobily. Hackeři totiž v nejpřísněji střežených garážích přestříkali citroen francouzského prezidenta a při slavnostní přehlídce k 240. výročí dobytí Bastily tak hlava státu nabídla davům své sexuální služby. Když výrobci potravin a nápojů začali do svých výrobků přidávat reklamní nanošoty, které jejich spotřebitelé začali prožívat, byl v roce 2027 prosazen úplný zákaz nanotechnologií v reklamě.
Stálým šlágrem reklamy jsou internetové virtuální obchodní domy, které se zdokonalují už třetí desítku let. Stačí mít doma vhodné vybavení, a můžete si prohlédnout v podstatě jakýkoliv výrobek. A dokonce se prý už chystají technologie, které umožní holicí strojky či podprsenky přes internet dokonce testovat...

PAGI
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Podmořský život u Velikonočního ostrova

Podmořský horský řetězec u Rapa Nui, známý také jako Velikonoční ostrov, hostí úžasnou řadu hlubokomořských druhů. Expedice na hřeben Salas y Gómez u Rapa Nui v Tichém oceánu ...

Tajemství radioaktivního promethia

Pomocí nové metody odhalili vědci klíčové vlastnosti radioaktivního promethia, prvku vzácných zemin. Stalo se tak až téměř osm desetiletí poté, co byl tento nepolapitelný prvek vzácných zemin objeven.

Vesmírná robotika se připravuje k explozivnímu růstu

Před pěti lety NASA zahájila misi jako vystřiženou ze sci-fi trháku. Nasadily robotický systém Astrobees na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), který zde pomáhá astronautům s opravami a údržbou.

Chytré meteostanice ve školách

Základní školy na Praze 4, Filosofská a Školní, se mohou pochlubit unikátním projektem monitoringu mikroklimatu a škodlivých látek v ovzduší.

Jsme genetická mozaika

Ve studii, kterou vedli Jan Korbel z Evropské laboratoře molekulární biologie (EMBL) a Ashley Sandersová z Berlínského institutu pro biologii lékařských systémů Centra Maxe Delbrücka ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail