Praktické informace

Článků v rubrice: 83

Emoce... ty naše mršky jedny!

Smích, pláč, nenávist, láska, závist, ostych... ano, to jsou emoce a ještě desítky dalších libých, či nelibých nebo neutrálních pocitů, prožitků. Největší škálu různých emocí může ve svém vědomí vyprodukovat člověk, ale není jedinou bytostí mající emoce. Strach, bolest, radost – to zná i váš pes či kočka.

Pro úplnost – v případě člověka o výše jmenovaných emocích hovoříme jako o základních (nižších citech) a vyššími city rozumíme složité emocionální procesy a stavy vznikající pouze u člověka, neboť jsou vázány na jeho společenskou činnost, specificky lidské potřeby, zájmy, hodnoty, postoje, vlastnosti osobnosti. Možná se jednoduše dá říci, že čím dokonalejší nervová soustava, tím víc emocí. A mohli by tedy vůbec existovat bytosti s inteligencí a nervovou soustavou bez emocí?

Emoce – nutnost pro přežití
Živé bytosti (v prvé řadě hlavně člověk) nedostaly od evoluce emoce do vínku jen tak z nahodilosti ani se nejedná o záludnost „matky“ přírody. Emoce jsou nutnost pro přežití.
Emoce slouží k socializaci jednotlivce ve společnosti a k řízení společnosti jako celku.
Člověk nemající strach před ničím by asi moc dlouho nepřežil, vyhynul by už při svém vývoji, pokud by se v pravěku vyhnul mamutovi, medvědovi jeskynnímu, či šavlozubému tygrovi, tak by v pozdější době mohl být vyvražděn jako druh sebou samým ve válkách nebo vyhuben svou vlastní hloupostí – kdyby se třeba nebál skočit ze skály do stometrové propasti... naštěstí si vypěstoval emoce strachu.
Jestliže by člověk neměl kladné emoce jako soucit se slabším, s raněným, se starším, touhu po spravedlnosti a komunikaci, kráse, pocit zodpovědnosti, strach o druhé, kdyby nepociťoval sounáležitost, nemohla by vzniknout společnost, přežívala by vedle sebe jen jednot-livá individua.

Otroci emocí
Když Washington odcházel roku 1796 z funkce amerického prezidenta, napsal předtím 19. září svému národu poselství. V něm vyjádřil zajímavou myšlenku vztahující se na emoce celého národa:
„Národ, který si vštípí k jinému národu buď nenávist, nebo stálé dobré vztahy, se stává otrokem. Takový národ je otrokem buď své nenávisti, nebo svých dobrých vztahů, a i jedno z obojího stačí, aby odvedlo národ od vlastních povinností a zájmů...“
To, co Washington vzkázal národům, se dá modifikovat i na jednotlivce – je nutné, abychom se vyhnuli nenávisti, ale i citové závislosti. „Nenávistník“ i „citový závislák“ – oba dva jsou otrokem svých citů – emocí, přestávají uvažovat reálně a ničí tím sebe i své okolí. Z prvého ukapává jed nenávisti, je jím prosáklý a otravuje tím všechny, nakonec dosáhne, že bude i on nenáviděn. Milostný závislák zase svým citem ubíjí toho druhého, až ho ztrácí. „Nenávistník“ i „citový závislák“ tak svými přehnanými emocemi dosahují opačného efektu než zamýšleli.
Lidé, kteří své emoce nedokáží ovládat, se pro své okolí stávají velmi obtížnými – jsou výbušní, nesnášenliví, nevyrovnaní, sobečtí, vyžadují neustále pozornost a hovoří jen o sobě. Telefonují vám několikrát za den, chtějí, abyste je litovali a pomohli jim... Ve skutečnosti ale podporu ani pomoc nechtějí a nepotřebují, oni vás chtějí postupně otrávit a nejšťastnější by byli, kdyby se jim podařilo strhnout i vás na jejich úroveň.
Těmto lidem lze poradit pouze hluboké zamyšlení se nad sebou samým a svým vlastním chováním. V tom jim ale mnohdy může pomoci pouze odborná psychiatrická léčba, vy jim psychiatra nebo psychologa nesuplujte – i psychika se dá otrávit jinými lidmi a záporné emoce a pocity mohou být „nakažlivé“.

Jita Splítková
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Podmořský život u Velikonočního ostrova

Podmořský horský řetězec u Rapa Nui, známý také jako Velikonoční ostrov, hostí úžasnou řadu hlubokomořských druhů. Expedice na hřeben Salas y Gómez u Rapa Nui v Tichém oceánu ...

Tajemství radioaktivního promethia

Pomocí nové metody odhalili vědci klíčové vlastnosti radioaktivního promethia, prvku vzácných zemin. Stalo se tak až téměř osm desetiletí poté, co byl tento nepolapitelný prvek vzácných zemin objeven.

Vesmírná robotika se připravuje k explozivnímu růstu

Před pěti lety NASA zahájila misi jako vystřiženou ze sci-fi trháku. Nasadily robotický systém Astrobees na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), který zde pomáhá astronautům s opravami a údržbou.

Chytré meteostanice ve školách

Základní školy na Praze 4, Filosofská a Školní, se mohou pochlubit unikátním projektem monitoringu mikroklimatu a škodlivých látek v ovzduší.

Jsme genetická mozaika

Ve studii, kterou vedli Jan Korbel z Evropské laboratoře molekulární biologie (EMBL) a Ashley Sandersová z Berlínského institutu pro biologii lékařských systémů Centra Maxe Delbrücka ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail