Praktické informace

Článků v rubrice: 83

Studente, jdi do banky

S penězi se dá nakládat všelijak: ten je roztočí v kasinech, jen co se mu dostanou do ruky, jiný zase zašívá modré a zelené a béžové papírky do slamníku (to všechno aby posloužil mateřským pudům mámy myšky, která s jejich pomocí vystele pelíšek mláďatům). Jenže ono se dá obojímu předejít. Vy, kteří máte strach nechávat si bankovky v peněžence (že byste je obratem utratili) nebo vy, kteří celí rozechvělí prohlížíte matrace, zkuste si založit bankovní konto. Jestliže jste studenti tím lépe. Jako takoví totiž můžete požívat mnoha výhod, které pro vás bankovní domy připravily.

Fotogalerie (1)
(Ilustrace Shutterstock)

Ještě dnes se lze setkat se studenty, kteří nemají sebemenší páru o tom, že si mohou založit vlastní peněžní účty, u nichž mohou jakožto "školou povinní" ušetřit nemalé částky, které budou muset v dospělosti chtě nechtě splácet. V současnosti je na českém bankovním trhu pětice domů, jež studentská konta nabízejí: Česká spořitelna (ČS), ČSOB, eBanka, Komerční banka (KB). Jejich nabídky jsou sice v mnohém obdobné, ale najdou se mezi nimi dosti zásadní rozdíly. A proto se na ně nyní podíváme trochu detailněji.

Založení účtu
První krok, který je třeba absolvovat, je založení účtu. K tomu budete tak či onak potřebovat alespoň jeden doklad totožnosti (spíše však dva), potvrzení o studiu, index a počáteční vklad, který se v závislosti na bance pohybuje od nuly až k tisíci korun. Co se týče zmíněného potvrzení: nabídka ČS a ČSOB je určena pouze studentům vysokých škol, eBanka spolu s KB vycházejí vstříc i středoškolákům. S tím vším si zajdete do vaší nejbližší pobočky, necháte se pozvat na přepážku, odevzdáte to, co bude vyžadováno, podepíšete hafo papírů a rázem budete hotovi. Co vlastně získáte?
V první řadě je v podstatě zdarma založení účtu. Při zakládání budete sice potřebovat nějakou "vkladní korunu", tu si ovšem obratem vyberete, když budete chtít. Vlastní vedení je buď zdarma (ČS, ČSOB, KB), anebo za levnější poplatek (eBanka). Pokud byste se později rozhodli konto zrušit, nezaplatíte ani kačku pouze Spořitelně, ostatní si za tuto transakci nasypat nechají. S účtem ale nezískáte pouze nehmatatelnou přihrádku v kolosu zvaném banka, nýbrž i naprosto reálnou položku: platební kartu (všechny ústavy nabízejí mezinárodní). Ta se dnes stává naprostou samozřejmostí a ve všech případech ji jako studenti dostanete alespoň na první rok zdarma. K čemu je, jistě netřeba přibližovat… Při výběrech z bankomatů je pouze třeba dávat pozor, který používáte, protože výběr z konkurenčního je výrazně
dražší (viz. tabulka).

Bonus sem a bonus tam

To však pořád není výčet kompletní. Dalším lákadlem je tzv. kontokorent, neboli možnost klesnout na určitou dobu do mínusu. Například u ČS je to 10 000 korun na rok, což je vcelku solidní (a solventní) nabídka. Bezplatně budete také moci zakládat trvalé příkazy k úhradě (za koleje apod.). Finanční domy si na studenty připravily ještě malá lákadla, která mají potencionální klienty dostat zrovna do jejich sítí. Jsou jimi bonusy, a to bezplatné vystavení ISIC karty u eBanky a ČSOB a pravidelné každoroční finanční bonusy u ČS (400 Kč) a KB (333 Kč). Spořitelna navíc nabízí pro úspěšné absolventy, kteří jsou jejími zákazníky po dobu alespoň jednoho roku, prémii 10 000 korun, pokud odpromují s červeným diplomem.
Ačkoli se zdají být čtyři účty snadným oříškem, vybrat si mezi nimi nemusí být vždy snadné. Člověk musí vědět dopředu, co od konta očekává. Zda chce mít k dispozici velký kontokorent na dlouhou dobu (ČS), jestli potřebuje propracovaný internetbanking (eBanka), nebo naopak relativně vysoce úročený účet (KB, ČSOB). Při rozmýšlení může pomoci nejen tabulka, kterou si můžete prohlédnout výše, ale také operátoři na informačních linkách jednotlivých bank či webové stránky. Směle do toho!

 

Luboš Kreč
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Co uvádí vodní houby do pohybu

Vodní houby nemají neurony ani svaly, přesto se pohybují.  Jak to dělají a co nám to říká o vývoji krevních cév u vyšších živočichů, odhalili vědci z Evropské ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail