Praktické informace

Článků v rubrice: 83

Ukradli mi mobil

Především je třeba říci, že záleží na tom, jaký máte program služeb. Pokud jste vlastníky Twistu nebo GO karty, začněte se pomalu smiřovat s tím, že své číslo už zřejmě zpátky nedostanete...

Fotogalerie (1)
Ilustrační foto

Ještě před několika lety si člověk dokázal s mobilním telefonem představit tak nanejvýš "podnikatele" s fialovým sakem, zlatým řetězem kolem krku a zlatými zuby. Dnes se s nimi setkáte na každém kroku, zvlášť pro studenty se stal nezbytnou součástí každodenního života.
Snad nejčastěji se ve spojitosti s mobily mluví o nebezpečí elektromagnetických vln, které přístroj vyzařuje. Škodí lidskému mozku? Mohou způsobit rakovinu? Vědci celého světa si nad tím marně lámou hlavu již několik let. Škodlivost se prokázat nepodařilo, neškodnost ovšem také ne. Takže - než se odborníci na něčem shodnou, budeme se raději věnovat nebezpečí menšímu, ale rozhodně velmi nepříjemnému - krádežím.
Denně přibývají na policii desítky hlášení ukradených, zapomenutých a ztracených telefonů. Šance na nalezení je však mizivá.

Co mám tedy udělat, když zjistím, že mi někdo ukradl mobil?

Především je třeba říci, že záleží na tom, jaký máte program služeb. Pokud jste vlastníky Twistu nebo GO karty, začněte se pomalu smiřovat s tím, že své číslo už zřejmě zpátky nedostanete, o telefonu nemluvě. Ani Eurotel ani Paegas totiž zablokování SIM karet a tedy telefonního čísla u předplacených programů neumožňují. Pokud však máte jakýkoliv paušální program nebo Oskartu, je vaše situace o něco růžovější. Stejně jako vás může operátor zablokovat, pokud nezaplatíte účet, může zablokovat kartu i v případě, že ji někdo i s vaším telefonem odcizí. A od okamžiku zablokování se zloděj nebude moci přihlásit do sítě - natožpak telefonovat na váš účet, nebo dokonce přijímat hovory určené pro vás. Vaše SIM karta se tak změní na bezcenný kousek plastu a kovu a vy můžete požádat o novou. Bohužel to nebude úplně zadarmo - klienti Eurotelu zaplatí za novou kartu pětistovku, majitelé Oskara či Paegase dokonce tisíc korun.
A proč tato služba nefunguje u GO a Twistu? Aby operátor mohl kartu zablokovat, potřebuje samozřejmě nějak identifikovat jejího majitele. U paušálních programů je to jasné - máte s operátorem uzavřenou smlouvu. U Oskarty se zase můžete registrovat, ať už odesláním odpovědní karty nebo na Internetu. Majitelé GO a Twist karet mají smůlu v tom, že jejich operátoři u předplacených karet žádnou evidenci zákazníků nevedou.
Nejdůležitější je zavolat operátorovi ihned poté, co ztrátu či krádež telefonu zjistíte. Všechny hovory uskutečněné do okamžiku, kdy operátor vaši kartu zablokuje, jdou totiž stále na váš účet, a není jistě třeba připomínat, že například hodinový hovor do ciziny může na účtu vykouzlit nehezky vysokou částku.
Připravte se na to, že při oznámení krádeže bude chtít operátor slyšet nejen telefonní číslo zmizelé karty, ale také další údaje, jako je PIN, PUK a číslo smlouvy či klientské číslo.
Eurotel jako jediný z operátorů nabízí jak pro paušály, tak i pro uživatele GO zablokování nejen SIM karty, ale také mobilního telefonu podle čísla IMEI, což je jakési "rodné číslo" telefonu. Tím zloději znemožníte další používání telefonu v síti Eurotel. U většiny telefonů lze IMEI změnit, takže je otázkou, zda to má význam.
Dalším krokem by mělo být ohlášení události na policii. Do protokolu popiště nejen jak a kde byl telefon odcizen, ale také všechny údaje o telefonu - tedy jaká je to značka a typ, rok výroby, číslo IMEI, číslo SIM karty, barva, nestandardní kryt atd.
Také můžete "nálezci" zkusit zavolat a požádat ho o vrácení telefonu nebo alespoň karty. Zejména pokud máte Twist či GO, je to asi jediná možnost, jak dostat své telefonní číslo zpět. Jenže jestli jste se stali obětí profesionálního zloděje, a jestli máte cennější telefon, je to velmi pravděpodobné - budete volat marně. První, co udělal, bylo, že vaši SIM kartu zahodil. Naopak určitá šance na dohodu je u náhodného zlodějíčka nebo ne zcela poctivého nálezce. Tady je možné, že se dotyčný po chvilce přemlouvání spokojí s náležitým "nálezným" - například jinou SIM kartou, kterou mu koupíte. Ale rozhodně na to nelze spoléhat.
Také na pátrání na vlastní pěst můžete s klidným srdcem zapomenout, zejména pokud žijete na větším městě, kde je bazar pomalu na každém druhém rohu. Navíc ve většině případů se telefon, zejména jde-li o některý z hitů sezóny, v bazaru příliš neohřeje. Vydrží ležet na pultu nebo ve výloze nejvýše dva až tři dny a poté si ho nový majitel šťastně odnáší s pocitem výborné koupě, aniž by tušil, že má vlastně kradené zboží.
Smiřme se tedy s tím, že pokud nám telefon opravdu někdo odcizí, už jej s největší pravděpodobností můžeme oplakat.

 

Tomáš Honzák
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Co uvádí vodní houby do pohybu

Vodní houby nemají neurony ani svaly, přesto se pohybují.  Jak to dělají a co nám to říká o vývoji krevních cév u vyšších živočichů, odhalili vědci z Evropské ...

Erupce sopky Santorini před 520 000 lety

Hluboko pod středomořským dnem, které obklopuje řecký ostrov Santorini, objevili vědci pozůstatky jedné z největších sopečných erupcí, které kdy Evropa viděla.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail