Praktické informace

Článků v rubrice: 83

Globální svět, lokální beznaděj

Pojem globalizace se stal zaklínadlem moderní doby. Málokdo ale ví, co znamená. Pro moderní svět je charakteristická takzvaná časoprostorová komprese. Zkracují se vzdálenosti i doba nezbytná k jejich překonání.

Fotogalerie (1)
Ilustrační foto

FOTO: JAROSLAV JIŘIČKA

V době masových demonstrací proti globalizaci, v čase teroristických útoků a nově rozpoutaných i starých válek, se před nás znovu staví otázka uspořádání světa. V tomto krátkém článku nehledám odpovědi, nenavrhuji řešení a nehlásám žádnou "správnou" cestu. Kladu jen otázky, vědoma si toho, že takové počínání málokdy vede k řešení, přesto však spolu s Baumanem, z jehož knihy Globalizace - Důsledky pro člověka hojně cituji, doufám, že: ?"Kladení správných otázek představuje koneckonců jediný rozdíl mezi neodvratným osudem a směřováním, mezi bezmocným zmítáním se v proudu a cestou."

V izolaci

Globalizace přichází ve znamení konce geografie a pádu hranic. Reálný fyzikální svět se nemění, jenže "vzdálenost" není objektivní pojem, ale sociální produkt. Prostor se s rozvojem vědy a techniky emancipoval od přirozených omezení lidského těla, jímž byl dříve poměřován. Stále se užívají výrazy jako "setkat se tváří v tvář", "jít ruku v ruce", nebo "krok za krokem", jejich význam však mizí. Člověku, který odmítne být globálním, mizí realita věcí, takový člověk ztrácí kontext dění. Stává se cizincem v cizím světě. Dnes už nestačí podívat se jednou měsíčně na zprávy a nemůžete si popovídat se sousedy o tom, co se stalo nového, protože hektický čas smetl tiché okamžiky sdílení a přerval lokální komunikační kanály. Nová, globalizovaná "elita" zavedla nesousedský stav, fyzickou blízkost cizinců, izolaci.

 

Kam zmizela komunita?

Globalizace s sebou přináší osvobození od zodpovědnosti a povinnosti. "Jde zkrátka o osvobození od povinnosti přispívat ke každodennímu životu a zachování komunity." Ztráta odpovědnosti však s sebou nese také ztrátu smyslu a rozpad komunity jako takové. Mizí tradiční povinnosti, které předurčovaly místo člověka ve světě. Globalizovaná společnost ztratila jinakost, v setkání se kterou se budoval člověk a učil se komunikovat. Heslem moderního světa je uniformita konzumu a plánovaný život.
Odumírající národní státy se staly bezpečnostní službou pro megaspolečnosti a dojem celistvosti světa padl se zánikem konfliktu dvou mocenských bloků. Nacionalisté se snaží navrátit staré časy, ale jejich snaha dávno pozbyla opory a slova ztratila obsah.

 

Existuje řešení?

Druhou stránkou globalizace, nikoliv jejím opakem, je lokalizace, připoutávání k určitému místu. Globální, kosmopolitní elita se striktně odděluje od lokalizované většiny. Ta potom s rozpadem lokalit ztrácí blízkost domova a jeho jistotu. "Někteří lidé se mohou z lokality - z jakékoli lokality - přesunovat libovolně. Jiní bezmocně přihlížejí tomu, jak jim jediná lokalita, již obývají, mizí pod nohama."
V takovém světě neustálé nejistoty lidé hromadí příjmy a zvyšují spotřebu, protože jsou to v celku spolehlivé způsoby, jak redukovat čas, po který je člověk sám se sebou. Naděje, které si někteří činí s rozvojem počítačových technologií, jsou marné. Jak říká Bauman: "Na rozdíl od toho, čemu chtějí věřit akademici, kteří jsou sami příslušníky nové globální elity, internet a webové stránky ne-jsou pro každého a není pravděpodobné, že se kdy otevřou univerzálnímu použití."
Co si tedy počít v globálním světě, ať už stojíme na straně elity, nebo se cítíme spíše ztraceni? Jak reagovat na rostoucí globální bohatství a lokální bídu, na ztrátu zodpovědnosti jedince za dění ve "velké společnosti"? Jedinou odpovědí, kterou vám mohu dát, jsou Franklova slova: "...naprosto nezáleží na tom, co my ještě očekáváme od života, jako spíše na tom, co život očekává od nás."

 

Ivana Kuglerová
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Podmořský život u Velikonočního ostrova

Podmořský horský řetězec u Rapa Nui, známý také jako Velikonoční ostrov, hostí úžasnou řadu hlubokomořských druhů. Expedice na hřeben Salas y Gómez u Rapa Nui v Tichém oceánu ...

Tajemství radioaktivního promethia

Pomocí nové metody odhalili vědci klíčové vlastnosti radioaktivního promethia, prvku vzácných zemin. Stalo se tak až téměř osm desetiletí poté, co byl tento nepolapitelný prvek vzácných zemin objeven.

Vesmírná robotika se připravuje k explozivnímu růstu

Před pěti lety NASA zahájila misi jako vystřiženou ze sci-fi trháku. Nasadily robotický systém Astrobees na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), který zde pomáhá astronautům s opravami a údržbou.

Chytré meteostanice ve školách

Základní školy na Praze 4, Filosofská a Školní, se mohou pochlubit unikátním projektem monitoringu mikroklimatu a škodlivých látek v ovzduší.

Jsme genetická mozaika

Ve studii, kterou vedli Jan Korbel z Evropské laboratoře molekulární biologie (EMBL) a Ashley Sandersová z Berlínského institutu pro biologii lékařských systémů Centra Maxe Delbrücka ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail