Reportáže, cestování

Článků v rubrice: 82

Expedice Mars 2008

Když v roce 1969 úspěšně přistáli první lidé na Měsíci, zavládla mezi odborníky, kteří se podíleli na přípravě celého projektu Apollo, optimistická nálada. Podle jejich mínění měli lidé do konce 20. století dobýt také planetu Mars. Jak se brzy ukázalo, tyto první odhady byly značně nadsazené a až do dnešních dnů se žádná výprava s lidskou posádkou k planetě Mars neuskutečnila. To však neznamená, že by se podobný projekt neplánoval. A je docela možné, že budoucí posádka je již na světě.

Fotogalerie (3)
Organizátoři soutěže byli na účastníky dokonale připraveni, samozřejmě v duchu letů do vesmíru!

Asi vás to překvapí, ale zájemci o podobnou výpravu existují i v České republice. Sice zatím ještě chodí do školy, ale už teď mají jasno v tom, čeho by jednou chtěli dosáhnout. Právě pro takové nadšence připravila Dětská tisková agentura a Český rozhlas 2 Praha soutěž "Expedice Mars 2008". Zúčastnit se jí mohli studenti středních a základních škol z celé České republiky a na vítězné týmy čeká skutečně lákavá odměna - finále celé akce totiž proběhne v Evropském vesmírném centru v Belgii! Patronem soutěže se navíc stal první český kosmonaut Vladimír Remek.

Rozhodovaly znalosti i dovednosti
Podobně jako u skutečného letu, byli i jednotliví soutěžící, kteří poustoupili do finále, vybráni na základě svých znalostí a schopností. Kromě toho, že museli úspěšně odpovědět na celou řadu testových otázek, čekalo na ně také důležité rozhodnutí v podobě výběru "odbornosti", kterou budou v posádce zastávat. Celkem měli na výběr z pěti různých možností.

Palubní inženýr - počítačový expert
Úkolem palubního inženýra - počítačového experta je řídit let na Mars a zpátky. Zajišťuje bezpečnost pobytu na Marsu a dohlíží na veškeré systémy kosmické lodi a technické vybavení mise. Má na starosti vývoj kosmické lodi a systémů ještě před samotným letem.

Palubní lékař - psycholog
Palubní lékař a psycholog dohlíží před letem, za letu i na povrchu Marsu na zdravotní stav posádky, zajišťuje psychické zázemí, denně prověřuje zdravotní stav kosmonautů, zkoumá životní podmínky na Marsu. Vede zdravotní dokumentaci jednotlivých kosmonautů.

Letec dokumentarista
Letec dokumentarista zachycuje všední i nevšední život posádky, pořizuje zápisy, fotografie, vede palubní deník, připravuje tiskové zprávy pro veřejnost a pořizuje záznamy pro budoucí publikaci. Po přistání odpovídá za zpracování záznamů a fotografií.

Letec biolog - palubní trenér
Zkoumá možnosti pěstování životně důležitých rostlin a zvířat za letu a při pobytu na Marsu, možnosti jejich využití a zpracování pro úspěšné přežití posádky. Stará se o fyzickou kondici posádky, která je důležitá pro správné plnění úkolů.

Letec architekt - geolog
Úkolem této profese je navržení základny, vybrání vhodného stavebního materiálu a místa jeho výskytu. Na něm záleží, jak bude základna na Marsu vypadat a fungovat. Zkoumá nerostné bohatství a zabývá se geologickým vznikem a vývojem planety.

Vítězové poletí do vesmíru
Ze 165 zájemců postoupilo do druhé části soutěže 25 soutěžících. Jakmile si zvolili svou odbornost, čekal na ně druhý úkol v podobě vypracování samostatného projektu, který prověřil jejich znalosti z dané problematiky. Semifinále celé soutěže, včetně obhajoby jednotlivých projektů, se uskutečnilo na Hvězdárně a planetáriu Mikuláše Koperníka v Brně od 12. do 13. prosince. V závěru soutěže byly vybrány dva pětičlenné týmy, na které čeká vánoční pobyt v Evropském vesmírném centru a simulovaný let do vesmíru.
Pokud vás Expedice Mars 2008 zaujala a chtěli byste se o ní dozvědět více, navštivte stránky http://mars.zde.cz/, kde naleznete také řadu fotografií ze semifinále. Poslechnout si můžete také pořad Domino na Českém rozhlasu 2 Praha, který o soutěži čile informoval v průběhu semifinále přímo z brněnské hvězdárny a planetária.

Jan Píšala
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Co uvádí vodní houby do pohybu

Vodní houby nemají neurony ani svaly, přesto se pohybují.  Jak to dělají a co nám to říká o vývoji krevních cév u vyšších živočichů, odhalili vědci z Evropské ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail