Reportáže, cestování

Článků v rubrice: 82

Výlet na Dlouhé stráně

Dlouhé stráně jsou jedním ze skvostů Česka. V roce 2005 je čtenáři zvolili v anketě za největší "Div České republiky". Jedinečná stavba obří přečerpávací vodní elektrárny leží v Jeseníkách a ročně láká nespočet turistů a dalších zvědavců. Elektrárna je naprostým technickým unikátem a jednou z největších elektráren tohoto typu na celém světě. Pyšní se třemi "nej": největší reverzní vodní turbína v Evropě - 325 MW (a jsou zde dvě); elektrárna s největším spádem v České republice - 510,7 m; a největší instalovaný výkon v ČR - 2 x 325 MW.

Začínáte plánovat výlety na slunečné jarní víkendy? Návštěva Jeseníků spojená s výstupem k horní nádrži nebo s exkurzí v elektrárně Dlouhé stráně je skvělou volbou.

Fotogalerie (3)
Horní nádrž přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně má objem objem 2,72 miliónů krychlových metrů vody. (Zdroj: ČEZ)

Technický skvost

Vodní elektrárna je zasazena do krásné zelené přírody Jeseníků a její horní nádrž leží na vrcholu hory Dlouhé stráně ve výšce 1350 metrů nad mořem. Přírodu chráněné krajinné oblasti však nehyzdí žádné rozsáhlé betonové stavby. Strojovna s turbínami a dalším příslušenstvím je ukrytá v podzemí. Na první pohled tedy můžeme vidět pouze dvě vodní nádrže, ze kterých právě ta horní je oblíbeným cílem turistických výstupů. Úkolem elektrárny je vyrovnávat potřebu elektrické energie. Pokud je elektřiny nadbytek, elektrárna čerpá vodu do horní nádrže, naopak v případě, že je nutné elektřinu vyrobit, voda se shora žene dolů přes turbínu. Dá se říci, že přečerpávací vodní elektrárna je vlastně jediným dosud zvládnutým způsobem "skladování" elektřiny - ve formě potenciální energie vody v horní nádrži. Uvidíme, jestli se jí v budoucnu vyrovnají bateriové systémy, které jsou zatím v plenkách. Technických informací chtivý turista se může objednat na exkurzi, v Infocentru si poslechnout výklad a shlédnout film a pak navštívit podzemní kavernu v nitru hory a elektrárnu si prohlédnout. (Rezervace míst on-line na www.dlouhe-strane.cz.)

Turistický skvost

Výchozím bodem pro zdolání trasy k horní nádrži jsou Kouty nad Desnou, odkud vede nová šestisedačková lanovka k Rozhledně u Tetřeví chaty, z níž je vidět široko daleko do malebné krajiny Jeseníků. Po pěkné asfaltové cestě se dostanete až k vrcholu, kde stanete na okraji dechberoucího vodního díla. Jsou zde připravené i cyklostezky: od horní stanice lanovky k horní nádrži (4 km), od horní nádrže sjezd po asfaltové cestě až do Koutů nad Desnou (16 km) nebo do Loučné nad Desnou (17 km). V areálu Kouty je možné zapůjčit kola, koloběžky i in-line brusle. Účastníky předem objednané exkurze odveze k nádržím speciální ekologický autobus. Vjezd soukromým autům není povolen.

Jeseníky - další tipy na výlety

Kouty nad Desnou nabízejí mnoho možností krásného ubytování, odkud je možné vyrazit na další skvělé výlety po okolí. Nabízí se třeba hora Praděd, která je nejvyšším vrcholem Jeseníků a také Moravy. Na jejím 1492 metrů vysokém vrcholu se tyčí telekomunikační věž, na kterou je možné vyjet výtahem jako na rozhlednu. Dalším ‘nej’ je Vysoký vodopád, nejvyšší vodopád Jeseníků, ležící na Studeném potoce. K vodopádu vede přibližně 3 kilometry dlouhá trasa z vrcholu hory Praděd, tyto výlety se dají skvěle spojit do jednoho dne. Krásné ubytování naleznete také v nedaleké Bělé pod Pradědem, odkud je blízko k naučné stezce Rejvíz a Mechovému jezírku. Ve Velkých Losinách stojí za návštěvu unikátní areál významné technické památky - ruční výrobny papíru -, která zejména z pohledu více než čtyřsetleté kontinuity tradiční ruční papírenské výroby nemá v oblasti střední Evropy obdobu.

Přečerpávací vodní elektrárnu Dlouhé stráně můžete navštívit i virtuálně zde: http://virtualniprohlidky.cez.cz/cez-dlouhe-strane/

Barbora Baráthová
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail