Rozhovory

Článků v rubrice: 43

Nový předseda Učené společnosti

Doktor Jiří Grygar, člen redakční rady Třetího pólu, se stal novým předsedou Učené společnosti. Za všechny naše čtenáře mu ze srdce blahopřejeme a hned jsme mu položili několik otázek.

Fotogalerie (1)
Ondřej Grepl

Co je to Učená společnost?
Jde o občanské sdružení českých badatelů ze všech oblastí přírodních i společenských věd, které se hlásí k tradici a cílům učených společností, jež vznikaly v českých zemích již od poloviny 18. století. První z nich byla založena v Olomouci již r. 1746 pod latinským názvem Societas eruditorum incognitorum jako vůbec první učená společnost v tehdejší Rakousko-Uherské monarchii, ale dlouho nepřežila. Další Soukromá učená společnost vznikla v Praze r. 1771. Do řad Královské české společnosti nauk postupně patřily mj. takové osobnosti jako lingvisté Josef Dobrovský a Josef Jungmann, matematik Bernard Bolzano, historik František Palacký, fyzik Christian Doppler a jako její poslední předseda další matematik Bohumil Bydžovský. Podobně jako sesterská Česká akademie věd a umění (založená z iniciativy mecenáše Josefa Hlávky r. 1891 ještě pod patronací císaře Františka Josefa I.) byly totiž obě instituce zrušeny komunistickým režimem r. 1952. Přerušená dějinná tradice byla fakticky obnovena až ustavením současné Učené společnosti České republiky ze společné iniciativy prof. Otto Wichterleho a prof. Rudolfa Zahradníka v květnu 1994. Ustavující zasedání Společnosti se konalo ve Vlasteneckém sále Karolina v Praze, tedy v téže místnosti, kterou někdejší České společnosti nauk přiřkl k jednáním císař Josef II.

Jak se stát jejím členem?
Členové jsou přibíráni každoročně na valných shromážděních stávajících členů na základě náročného důvěrného výběrového řízení a dvoukolových tajných voleb.

Jakou vyvíjí činnost?
Od samého počátku se členové Učené společnosti snaží, aby jejich činnost přinášela prospěch těm, kdo usilují o povznesení vzdělanosti a vědění v našem národě. Podrobnosti obsahuje internetová stránka: http://www.learned.cz
Od r. 1998 pořádáme každoročně v budově Akademie věd v Praze dvě prestižní vědecké přednášky (v dubnu a listopadu), na které zveme hlavně studenty středních či vysokých škol, ale i další zájemce. Tyto přednášky předních členů Učené společnosti mají naprosto výjimečnou úroveň a přednáškový sál praská pokaždé ve švech.
Již od r. 1996 se nám daří – přirozeně též zásluhou osvícených mecenášů – udělovat prestižní ceny za významné vědecké práce nečlenů Učené společnosti v kategoriích vědeckých pracovníků a mladých vědeckých pracovníků (do 35 let). Porozumění mecenášů pak umožnilo od r. 1998 udělovat ceny také středoškolským studentům, kteří se věnují s mimořádným úspěchem odborné činnosti, nezřídka na vynikající vědecké úrovni. Jsem přesvědčen, že právě tito studenti se vědě už nikdy neodcizí a za nějakých deset či patnáct roků budou oporou budoucí české i světové vědy a jednou i našimi nástupci, kteří povznesou prestiž Učené společnosti v očích domácí i světové veřejnosti.
S předsedou Učené společnosti rozmlouvala KD

Karla Dubská
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail