Rozhovory

Článků v rubrice: 43

Nejtěžší je neusnout

Rozhovor s vítězem letošního ročníku Soutěže vědeckých a technických projektů středoškolské mládeže Odřejem Pejchou.

Fotogalerie (2)
Ilustrační foto

Kde studujete a kdy vás napadlo přihlásit se do soutěže?

Od září jsem studentem maturitního ročníku šestiletého Gymnázia Slovanské náměstí v Brně.
Soutěže jsem se zúčastnil už podruhé, loni mi účast doporučila třídní profesorka, po druhé jsem se přihlásil proto, že se mi líbilo setkávat se s lidmi, kteří se zabývají podobnými věcmi jako já.

Vyhrál jste první místo. Jaký projekt jste na letošní soutěži představil?

Můj projekt jménem "Co se děje s AY Draconis?" se zabývá proměnnou hvězdou v souhvězdí Draka, která se jmenuje AY Draconis. Proměnné hvězdy jsou stálice, které mění svoji jasnost. Příčiny tohoto jevu mohou být různé, od geometrických jevů jako jsou zákryty, rotace eliptické hvězdy, tmavší nebo světlejší skvrny na povrchu hvězdy až po explozivní jevy končící někdy zničením celé hvězdy. AY Draconis ale patří mezi tzv. pulzující proměnné hvězdy, které svoji jasnost mění díky změnám své povrchové teploty a svých rozměrů.
Změny jasnosti AY Draconis jsou poměrně výrazné - v maximu je její jasnost 250krát větší než v minimu, jeden cyklus trvá asi
260 dnů. Zajímavé ale je, že podle pozorování německých astronomů z šedesátých let dvacátého století vychází amplituda světelných změn mnohem menší. Zřejmě se tedy amplituda světelných změn od té doby zvětšila. Bohužel mezi šedesátými lety a nedávnou minulostí nejsou žádná pozorování.

Je pozorování hvězd pro amatéra náročné? Musel jste některé pomůcky sám vyrábět?

Nejsem moc manuálně zručný, takže jsem používal zakoupený zrcadlový dalekohled o průměru primárního zrcadla 25 cm pro vizuální pozorování a pak také 40cm dalekohled s CCD kamerou na brněnské hvězdárně. "Vlastnoručně" jsem vytvářel některé programy použité k analýze dat. Vlastně se dá říct, že jsem strávil více času před obrazovkou než u dalekohledu. Vlastní pozorování očima jsem prováděl na balkóně panelového domu na brněnském sídlišti a měření pomocí CCD kamery na brněnské hvězdárně. Je třeba přiznat, že moje pozorování tvoří spíš menší část celkového objemu dat.

Co bylo při pozorování nejtěžší?

Při samotném pozorování bylo nejtěžší neusnout. Ale teď vážně, hodně problémů mi způsobil převod měření na mezinárodní standardní systém. Každá soustava - dalekohled, CCD kamera a fotometrické filtry - má totiž jinou spektrální propustnost, takže aby bylo možné porovnávat data získaná na různých observatoří, je nutno zavést nějaký standard.

Budete ve studiu hvězd pokračovat?

Rád bych astronomii studoval i na vysoké škole a nějaká zahraniční stáž v budoucnu by nebyla špatná. Ale stále nejsem pevně rozhodnut.

Tereza Krobová
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail