Sci-fi

Článků v rubrice: 56

Energie získávaná z blesku

Soutěž čtenářů 2013 – první místo

Psal se rok 2085, celý svět se potýkal s energetickou krizí. Zásoby ropy, zemního plynu a uhlí byly již dávno vyčerpány a uranu také nebylo dost.

Fotogalerie (1)
Ilustrační foto

Bylo úterý a já jsem seděl u stolu ve svém pokoji a dodělával poslední úpravy své diplomové práce, jelikož mě už za nedlouho čekala její obhajoba a následující den jsem chtěl prožít v klidu. Ani jsem se nenadál a byl tu čtvrtek. Ráno jsem se probudil už o půl šesté, protože jsem se nemohl dočkat. Ano, byl jsem trochu nervózní, ale na své práci jsem pracoval dlouho, byl jsem si jí jistý a věřil jsem, že to není jen tak ledajaká práce, že by snad mohla být i řešením pro současný problém s nedostatkem energie. „A co kdyby i řešením opravdu byla? Co když to může fungovat? Vždyť jsem provedl tolik zkušebních pokusů a všechny mě o tom přesvědčovaly.“ Ležel jsem na posteli, přemýšlel a vůbec jsem si nevšiml, kolik už je hodin. Rychle jsem vyskočil, popadl rohlík, vzal tašku, oblékl bundu a utíkal na tramvaj. Udýchaný jsem si sedl na poslední volné místo, nasadil sluchátka do uší a pozoroval město a lidi kolem. Ulice byly téměř prázdné, bez aut, semafory nefunkční, většina obchodů zavřená. A to vše jen kvůli nedostatku energie. Na chvíli jsem se opět zamyslel, ale v tom se ozval hlas, oznamující konečnou zastávku. Vystoupil jsem a vydal se směrem ke škole.

Ani jsem se nenadál a už jsem stál před komisí. Jako téma diplomové práce jsem si vybral získávání energie z blesku a na první pohled bylo vidět, že jsem tím učitele zaujal. Není divu, blesk má obrovskou energii a získat ji by bylo v dnešní době vysvobozením, ale přesto, že se o to pokouší spousta vědců, žádnému se to zatím nepodařilo. Můj otec byl jedním z nich. Odmalička jsem s ním při bouřkách sedával u okna a pozoroval blesky, fascinovaly mně. Otec ale brzy zemřel, tak jsem se rozhodl, že ve zkoumání budu pokračovat sám. A teď konečně přišla chvíle, kdy jsem naši teorii mohl představit i někomu jinému. Bylo to jednoduché, hlavní podstatou bylo několik velkokapacitních baterií 30SuperMwatt uložených v zemi, které byly schopny pojmout obrovské množství energie. Energie by byla do baterie svedena jímacím zařízením, které by stálo na nejvyšším bodě ve městě. Při úderu blesku však vzniká vysoká teplota, a proto by musely být baterie chlazeny tekutým dusíkem. Energie by pak mohla být následně rozváděna speciálními supravodivými plochými podzemními kabely ke spotřebitelům do vzdálených oblastí, a to beze ztrát. Během mého výkladu všichni pozorně poslouchali a jen co jsem dokončil poslední větu a poděkoval, byl jsem zasypán spoustou otázek. Všichni byli z mé práce naprosto nadšeni. Ano, věřil jsem, že je má práce dobrá, ale tak velké nadšení a obdiv jsem nečekal.

S úsměvem na tváři jsem odcházel ze školy a ze všeho se pomalu vzpamatovával. Cestou jsem zavolal všem přátelům a rodině, abych je informoval o svém úspěchu a pozval je na malou oslavu. Večer jsem tedy strávil se svými nejbližšími. V ten okamžik by mě ale ani ve snu nenapadlo, jakou hloupost jsem dopoledne udělal. Uběhlo pár dní a světem se šířila zpráva o novém způsobu získání energie. O energii z nebe, která je natolik velká, že díky ní dokážeme překonat nynější krizi. Nedalo mi to a začal jsem se o ten nový způsob více zajímat. Bohužel, zjistil jsem, že se jedná přesně o tu teorii, kterou jsem před nedávnem znal jenom já. Tehdy mi ale nedošlo, že by mi můj nápad někdo mohl ukrást a využít ho pro svůj vlastní prospěch. Než jsem sám dokázal svůj nápad ve světě prosadit, udělal to za mě někdo jiný, někdo z mých profesorů. Byl jsem zaskočený, rozčilený a zároveň smutný, ale nemohl jsem s tím nic dělat. Nezbylo mi, než nečinně přihlížet.

Brzy na to se začal projekt realizovat a pan profesor, teď už jsem věděl který, se stal veřejně uznávaným člověkem. Celou realizaci jsem sledoval a snažil se získávat veškeré informace. Stavba probíhala rychle, hladce, když ale došlo k prvnímu spuštění, nastal problém. Baterie vlivem vysokého chlazení popraskaly. Okamžitě jsem věděl, v čem chyba nastala. Uvědomil jsem si, že při své obhajobě jsem zapomněl sdělit přesné informace o načasování spuštění chlazení. Nedodal jsem, že pokud by bylo chlazení uvedeno brzo, baterie by se mrazem roztrhly, pokud by však chlazení bylo zapnuto pozdě, došlo by naopak k roztavení teplem. Najednou jsem získal možnost být součástí projektu. Neváhal jsem a s lidmi, kteří na tomto problému pracovali, se spojil. Ti mě okamžitě pozvali na schůzku, kde jsme problém společně vyřešili.

Vše se zdařilo a vedení společnosti mi nabídlo velice dobré pracovní místo. Pan profesor se přestal věnovat své práci učitele a užíval si bezstarostného života, který získal díky nápadu s energií získávané z blesku, který si nechal patentovat. Po několika letech na krizi už nikdo nepomyslel, po světě stálo tisíce takových elektráren a energie bylo dostatek pro několik dalších generací. Já se sice nikdy úplně nevyrovnal s tím, že byl můj nápad ukraden, ale alespoň mě těšilo vědomí, že to byl nápad opravdu dobrý, nápad, který pomohl celému světu a zapsal se do dějin.

Lucie Kašparová
Gymnázium Jana Blahoslava
Ivančice

Lucie Kašparová
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Podmořský život u Velikonočního ostrova

Podmořský horský řetězec u Rapa Nui, známý také jako Velikonoční ostrov, hostí úžasnou řadu hlubokomořských druhů. Expedice na hřeben Salas y Gómez u Rapa Nui v Tichém oceánu ...

Tajemství radioaktivního promethia

Pomocí nové metody odhalili vědci klíčové vlastnosti radioaktivního promethia, prvku vzácných zemin. Stalo se tak až téměř osm desetiletí poté, co byl tento nepolapitelný prvek vzácných zemin objeven.

Vesmírná robotika se připravuje k explozivnímu růstu

Před pěti lety NASA zahájila misi jako vystřiženou ze sci-fi trháku. Nasadily robotický systém Astrobees na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), který zde pomáhá astronautům s opravami a údržbou.

Chytré meteostanice ve školách

Základní školy na Praze 4, Filosofská a Školní, se mohou pochlubit unikátním projektem monitoringu mikroklimatu a škodlivých látek v ovzduší.

Jsme genetická mozaika

Ve studii, kterou vedli Jan Korbel z Evropské laboratoře molekulární biologie (EMBL) a Ashley Sandersová z Berlínského institutu pro biologii lékařských systémů Centra Maxe Delbrücka ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail