Sci-fi

Článků v rubrice: 56

Archeologický objev století

Jen těžko bychom hledali jiného kandidáta na toto označení než soubor hliněných destiček s texty, nalezenými v jeskynním komplexu Richard u Litoměřic, pouhé dvě desítky kilometrů od severomořského přístavu Ústí. Přestože část tohoto vzácného pokladu byla zřejmě rozkradena nebo se nikdy nedostala na místo s ostatními tabulkami, jejich historická hodnota je nevyčíslitelná. Jedna z mála památek na dobu dávno uplynulou, dobu, která je v našich muzeích zachycena jen malým počtem dochovaných artefaktů, se stala zaslouženým středem pozornosti archeologů a historiků, ale také vědců z dalších oborů a zřejmě ještě dlouho bude zkoumána a zařazována do svých dějinných souvislostí.
Dávná minulost před námi ožívá v těchto záznamech a vynucuje si srovnání s naší současností. Mnohé prvky v textech zmiňované jsou již dávnou minulostí a současní čtenáři mají jen matnou a velmi zkreslenou představu, co si pod těmito názvy představit.
Manželství patří k těm institucím dávné minulosti, které prokázaly svoji nefunkčnost. Dva lidé v něm byli k sobě připoutáni majetkem, obydlím a především společným trávením volného času, navzájem se omezovali a podřizováním se jeden druhému omezovali svobodný rozvoj osobnosti. Byla to jakási forma vzájemného vazalství, kdy se role poddaného a pána střídaly – alespoň tedy většinou. Bylo velkým osvobozujícím momentem, když tato nešťastná instituce byla nahrazena mnohem přirozenějším společenstvím, v němž jsou lidé skutečnými partnery, oba svobodně rozhodují o svém čase, o prostředí, ve kterém žijí, a setkávají se v místech a časech, které vyhovují jim oběma. Teprve nedávno se podařilo rozluštit význam dalšího slova, které se tam objevovalo poměrně často. Internet byl primitivním předchůdcem a svým způsobem jakýmsi pradědečkem současné Křižovatky. Jeho možnosti byly velmi omezené, umožňovaly lidem pouze komunikaci a přístup k informacím. Dnešní Křižovatka je mnohem dál, můžeme využívat nejenom její terminály, které vytvářejí prostorové obrazy a tak umožňují prakticky neomezené osobní setkávání i přes celé kontinenty, ale můžeme do ní vstupovat kdekoliv pomocí osobních implantátů. Křižovatka nám tak rozšířila náš životní prostor, během okamžiku se můžeme přenést na jakékoliv místo na Zemi i do řady paralelních světů, které v Křižovatce existují a stále se rozvíjejí.
Některá slova v Tabulkách použitá, jako třeba globální oteplování, dosud serióznímu vysvětlení odolávají. Stejně tak je nevysvětlenou záhadou důvod, proč tabulky vznikly, proč k záznamu informací byl použit tak podivný, byť času odolávající materiál, jaké důvody vedly jejich tvůrce k formě vzpomínek…

PAGI
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Podmořský život u Velikonočního ostrova

Podmořský horský řetězec u Rapa Nui, známý také jako Velikonoční ostrov, hostí úžasnou řadu hlubokomořských druhů. Expedice na hřeben Salas y Gómez u Rapa Nui v Tichém oceánu ...

Tajemství radioaktivního promethia

Pomocí nové metody odhalili vědci klíčové vlastnosti radioaktivního promethia, prvku vzácných zemin. Stalo se tak až téměř osm desetiletí poté, co byl tento nepolapitelný prvek vzácných zemin objeven.

Vesmírná robotika se připravuje k explozivnímu růstu

Před pěti lety NASA zahájila misi jako vystřiženou ze sci-fi trháku. Nasadily robotický systém Astrobees na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), který zde pomáhá astronautům s opravami a údržbou.

Chytré meteostanice ve školách

Základní školy na Praze 4, Filosofská a Školní, se mohou pochlubit unikátním projektem monitoringu mikroklimatu a škodlivých látek v ovzduší.

Jsme genetická mozaika

Ve studii, kterou vedli Jan Korbel z Evropské laboratoře molekulární biologie (EMBL) a Ashley Sandersová z Berlínského institutu pro biologii lékařských systémů Centra Maxe Delbrücka ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail