Studenti

Článků v rubrice: 314

Projekt Dětské srdce na pomoc rodičům dětí se srdečními vadami

Srdeční vada je nejčastější dětskou vrozenou vadou. Ročně se s ní u nás narodí asi 600 dětí. Protože srdce rozvádí krev po celém těle, je jakékoli jeho poškození či vrozená vada velmi závažným onemocněním, které ovlivňuje celý organismus a ohrožuje život člověka. Sedmnáctiletá autorka projektu Dětské srdce se přihlásila do soutěže Expo Science Amavet na základě podnětů ve škole. „Profesoři nás v takových aktivitách velmi podporují a snaží se nás povzbudit k ještě většímu nasazení. Velkou motivací pro mne byly i předchozí úspěchy našich studentů – vítězství INTEL ISEF 2009 v kategorii Engineering a 1. místo na I-SWEEP 2010,“ říká Anežka Kopecká. O svém projektu nám napsala.

Fotogalerie (3)
Anežka Kopecká

Spolupracovala jsem s rodiči desetiletých
Zajímalo mě, jak konkrétně ovlivňuje srdeční vada život dítěte ve věku do 10 let. Pro rodiče s takto nemocnými dětmi jsou informace o možných problémech velmi důležité. Pokud o problému víte, můžete se na něj lépe připravit.

Nejdříve bylo třeba zjistit, kde se srdeční vada projevuje nejvíc. Proto jsem vytvořila pilotní skupinu rodičů, kteří mi posílali své zkušenosti a odpovídali na mé dotazy. Z této tři čtvrtě roku trvající práce vzešel dotazník, který obsahuje konkrétní a přímé otázky. Děti se srdeční vadou žijí na celém území České republiky, proto jsem dotazník umístila na web, aby byl rychle a snadno dostupný všem.

Podařilo se mi vytipovat nejrizikovější oblasti
Výsledky šetření mi umožnily specifikovat oblasti, která jsou u dětí se srdečními vadami nejčastější. Jsou jimi problémy při kojení dětí, v nemoci a ve fyzické výkonnosti.

Kojení – děti nejsou kojeny nebo jsou kojeny velmi málo, protože se při sání zadýchávají a velmi je to unavuje.

Nemocnost – děti mají oslabenou imunitu, trpí nemocemi horních cest dýchacích. Průběh nemoci je vždy těžší než u dítěte, které srdeční vadou netrpí. Dětem se musí nasazovat antibiotika na jakoukoliv infekci z důvodu prevence endokarditidy, což samozřejmě současně ničí střevní mikroflóru.

Fyzická kondice – srdeční vada má dále vliv na chuť k jídlu, váhu, chození do školy/školky i na rodinný život. Děti se srdeční vadou více ovlivňují i výkyvy počasí, mají problémy se soustředěním ve škole.

Co z dotazníku nevyčtete
Nejvíce mě potěšil velký zájem některých rodičů. I když zprvu dalo velkou práci kontaktovat je, další spolupráce byla perfektní. Při pročítání jejich e-mailů jsem se dozvídala skutečné detaily ze života dětí se srdeční vadou: jak jsou na tom ve škole a školce, kde se naučily lyžovat, ale také i zážitky rodičů z nemocnic. Rodiče mi detailně popisovali pobyty v nemocnici nebo odhalení srdeční vady atd. Takové informace z žádného dotazníku nezískáte, jenže při vyhodnocování jsem se od nich musela odpoutat. I proto bylo velmi těžké sestavit finální dotazník – stále jsem se zaobírala detaily.

A přes veškerou snahu je vynechat musí dotazník projít ještě jednou úpravou. Otázky bude nutné lépe zacílit, aby poskytly přesně tu informaci, kterou požadujeme.

Ve výzkumu budu pokračovat
Toto je nástin dosavadních výsledků; ty se však pohybují pouze v rovině konstatování faktů, aniž by byly doloženy čísly a grafy. K tomu potřebuji od rodičů dětí se srdeční vadou mnohem více vyplněných dotazníků. Doufám, že po jejich získání pomohou výsledky mé práce mnoha rodičům.

Projekt mi zprostředkoval mnoho cenných zkušeností v práci s daty a jejich získáváním. Dal mi možnost nahlédnout, a snad i trochu porozumět našemu srdci. Díky němu jsem poznala mnoho zajímavých lidí a vyzkoušela spoustu nových věcí. Dopředu mě hnal nejvíc právě zájem rodičů, který mě přesvědčil, že jim může být můj projekt užitečný.

Já sama jsem toužila být lékařkou, ale odradila mě velká psychická náročnost tohoto povolání. Do budoucna bych se chtěla zabývat biochemií nebo farmacií. Tyto obory mě velmi zajímají a i přes ně mohu pomáhat mnoha lidem. Lákal by mě výzkum léčiv, ale i kosmetický průmysl.


Autorce článku je 17 let, studuje Gymnázium Aloise Jiráska v Litomyšli a jako jedna z vítězů soutěže Expo Science Amavet se zúčastní Letní školy mladých vědců v San Antoniu v USA. Empatii k rodičům malých pacientů určitě umocňuje i její osobní zkušenost s vrozenou srdeční vadou, jak prozradila v rozhovoru během finále Expo Science Amavet.

Související weby
http://www.detske-srdicko.cz – web občanského sdružení dětské srdíčko, jeho předseda mi pomohl s kontaktováním rodičů
http://www.detskesrdce.wz.cz – web projektu s online dotazníkem


Stručný popis funkce srdce
1. fáze – relaxace (srdce se plní krví – do pravé síně nateče krev z dolní a horní duté žíly – zároveň krev z plic vtéká do levé síně, všechny chlopně jsou ochablé)

2. fáze – systola síní (síně se vlivem elektrického impulzu vyslaného SA uzlem stáhnou a vlivem tlaku se otevře trojcípá a mitrální – dvojcípá – chlopeň, krev je vypuzena do komor)

3. fáze – systola komor (komory se vlivem dalšího elektrického impulzu vyslaného AV uzlem stáhnou a krev je vypuzena z levé komory přes aortu do těla a z pravé komory přes plicnici do plic)

4. fáze – relaxace (vlivem tlaku se uzavírají poloměsíčitá a aortální chlopeň a otevírají se chlopně trojcípá a dvojcípá)

Anežka Kopecká
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail