Studenti

Článků v rubrice: 314

Pohár vědy – NEURON 2015

29. září 2014 byl slavnostně zahájen již 4. ročník soutěže Pohár vědy, tentokrát s podtitulem NEURON 2015. Jde o soutěž určenou širokým řadám zájemců o hraní a experimentování, převážně v oblasti fyziky. V Poháru vědy mohou soutěžit všichni od dětí z mateřských škol až po studenty gymnázií a jiných středních škol. Soutěže se účastní týmy nejen z České republiky, ale také zahraniční partneři, Slovensko, Německo, Kanada, Itálie a Turecko. Ti nejlepší z nejlepších z jednotlivých soutěžních kategorií se potkají v mezinárodním finále, které bude v červnu 2015 v Nymburku.

Fotogalerie (5)
Tým Baterky se svými trofejemi

Jak soutěž vloni probíhala? Od ledna do dubna jsme plnili úkoly čtyř soutěžních kol v oblasti kreativity, teorie a výzkumu a praxe a projektu. Část „kreativita“ sloužila především k představení týmu, a tak jsme v jednotlivých kolech vytvářeli vlajky, loga, pokřiky a týmová trika. Teorie a výzkum se v každém kole zaměřil na některý z fyzikálních jevů, přístrojů a získání a vyhodnocení informací. Prozkoumali jsme dalekohledy, různé typy hodin, Pražský orloj, kompasy a větrné a vodní elektrárny.

Nejzajímavější byla praktická část. Zde jsme měli navrhnout i vyrobit různá zařízení, vyzkoušet jejich funkčnost, vysvětlit postup výroby a fyzikální princip a provést a zaznamenat s nimi různá pozorování a měření.  A tak jsme postupně vyráběli Galileův a Keplerův dalekohled, vodní, ohňové a svíčkové hodiny, „suchý“ a „mokrý“ kompas a buzolu a nakonec větrný mlýn a větrnou elektrárnu. Veškeré činnosti jsme popisovali, fotili a zaznamenávali a odesílali k hodnocení odborné porotě, kterou tvořili pedagogové Katedry didaktiky fyziky MFF UK v Praze.V květnu jsme napjatě očekávali hodnocení poroty a zejména rozhodnutí, zda postoupíme do mezinárodního finále v Nymburku. Domácích kol se zúčastnilo 350 týmů z celé České republiky, ale i zahraniční týmy ze Slovenska, Kanady, Turecka, Německa a Itálie a do finále postupovalo pouze 26 týmů.  Naše radost neznala mezí, když jsme mezi 26 vybranými týmy dvakrát objevili debrujáry ze Stříbra.

Náročný měsíc příprav

Mezinárodní finále proběhlo ve dnech 13. až 15. června 2014 v Nymburku. Naším úkolem ve finále bylo prezentovat tým při pódiovém vystoupení a formou stánku.V pátek večer nás čekalo pódiové vystoupení. Zde všech 26 týmů během pěti minut představilo svůj tým, týmovou vlajku a trika, soutěžní pokřik a hlavně zvolený fyzikální pokus. Vše hodnotila odborná porota složená ze zástupců MFF UK a laická porota složená ze všech vedoucích týmů. V sobotu dopoledne nás pak čekala prezentace týmových aktivit a výrobků z domácích kol na soutěžním stánku. Zde nám porota kladla různé otázky, vysvětlovali jsme fyzikální principy jednotlivých výrobků, demonstrovali jejich správnou činnost i výsledky našich pozorování a měření. Odpoledne pak porotci sčítali body a připravovali vyhodnocení a my jsme si prohlédli lázeňské město Poděbrady.

Finálový večer

Sice jsme si říkali, že již naše účast ve finále je obrovským úspěchem, ale přece jen maličko jsme doufali v medailové příčky. A povedlo se! V kategorii 2. stupeň základních škol se na třetím místě umístil tým Stříbrujáři. Huráááá, bronzový pohár je náš! První místo si opět odnáší loňský absolutní vítěz, tým Prometheus X. A je tu kategorie středních škol. Zde držíme palce našim starším děvčatům z týmu Baterky. A jsou první! Kromě zlatého poháru jsme získali i úžasný oranžový dort s debrujárským logem z marcipánu. V kategorii zahraničních soutěžících se na prvním místě umisťují děvčata z Turecka. I ony jásají, patří jim zasloužený obrovský potlesk, zlatý pohár a také vítězný dort. A na závěr ještě vyhlášení absolutních vítězů. Protože prezident Asociace malých debrujárů ČR Petr Zapletal u vítězných týmů záměrně nepřečetl bodové zisky, tak všechny týmy na prvních místech v jednotlivých kategoriích čekala ještě chvilka napětí. Na stole se vedle nádherného putovního poháru docenta Rojka směje obrovský dort KVARK 2014. Chvilka napětí… a držitelem putovního poháru se pro rok 2014 stává tým Baterky ze Stříbra!

Putovní pohár za 1. místo v celostátním kole soutěže Pohár vědy jsme převzali při zahájení 4. ročníku soutěže v krásném prostředí Zrcadlového sálu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy z rukou Doc. RNDr. Zdeňka Drozda, PhD. a Mgr. Karla Janečka, MBA, PhD. Děvčata při převzetí poháru a v rámci zahájení 4. ročníku soutěže také předvedla přítomným čestným hostům i novinářům svůj vítězný experiment „Bratři Bernoulliovi“.

Zapojit se do soutěže jsme se rozhodli i letos, a to ve dvou kategoriích – 2. stupeň ZŠ a střední školy. Držte nám palce!

Jitka Soukupová
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail