Studenti

Článků v rubrice: 314

Stříbrujáři na Expo Science International v AbuDhabi

Svou klubovou činnost se Stříbrujáři snaží přiblížit široké veřejnosti na různých výstavách a festivalech vědy nejen v Čechách, ale i v zahraničí.V roce 2013 měli možnost, jako jedni ze 4 zástupců České republiky, představit svůj projekt „Fyzika může být zábava“ na mezinárodní přehlídce žákovských a studentských projektů Expo Science International v Abu Dhabi. Napsala nám o tom vedoucí debrujárů ze Stříbra, PhDr. Jitka Soukupová.

Fotogalerie (7)
Stříbrujáři v Dubaji

Od 12. do 23. září 2013 se pětičlenná skupina debrujárů ze stříbrského gymnázia ve složení Daniel Sůva, Šárka Pomyjová, Hana Bártová, Kateřina Osmiková a PhDr. Jitka Soukupová vypravila na 12 dní do Spojených Arabských Emirátů. Zde jsme na Expo Science International v Abu Dhabi představili návštěvníkům studentský česko-anglický projekt „Physics can be fun“ (Fyzika může být zábava).Kromě prezentace samotného projektu formou výstavního stánku a workshopu na téma „Fyzikální pokusy s plechovkami od nápojů“ jsme získali také spousty zážitků, absolvovali několik výletů, navštívili Abu Dhabi a Dubaj a poznali mnoho nových přátel a kamarádů. A hlavně získali mnoho nových nápadů pro naši činnost.

Vědecká výstava

Expo Science International probíhala ve výstavní hale ADNEC v Abu Dhabi a svůj studentský projekt zde představilo ve více než 300 stáncích okolo 1200 vystavovatelů z více než 60 zemí světa. Dopoledne výstavu navštěvovaly zejména arabské školy, odpoledne pak většinou individuální návštěvníci a rodiny s dětmi. Za tři výstavní dny, z nichž jeden den byla výstava přístupná pouze pro ženy, ji navštívilo více než 50 000 návštěvníků.

Během závěrečného ceremoniálu výstavy náš projekt „Physics can be fun“, ve kterém jsme představili tři samostatné sekce aktivit – fyzikální pokusy s jednoduchými pomůckami, fyzikální modely a hračky, které si sami můžete vyrobit a workshop „Fyzikální pokusy s plechovkami od nápojů“, získal jedno z pěti ocenění pro vystavovatele do 18 let. Jsme moc rádi, že návštěvníci i pořadatelé náš stánek ohodnotili jako jeden z nejlepších, a že jsme si z Abu Dhabi přivezli krásné medalie, certifikáty a pohár.

Zážitky, které jsme zde získali, jsou úžasné a je jich velice moc, takže namátkou jen „desítka našich NEJ…“:

  • navštívili jsme největší mešitu, mešitu šejka Zayeda, která pojme až 40 000 věřících,
  • koupali jsme se v pro nás zatím nejteplejším moři, voda na Corniche Beach měla teplotu 36 oC,
  • teplota vzduchu se pohybovala každodenně nad 40 oC, v nejteplejší dny to bylo až 48 oC,
  • svezli jsme se na nejrychlejší horské dráze na světě Formula Rossa ve Ferrari Parku v Abu Dhabi, jejíž maximální rychlost dosahuje 240 km/h,
  • za 1 minutu jsme jedním z 57 výtahů vystoupali na vyhlídkovou plošinu nejvyšší věže na světě Burj Khalifa, jejíž výška je 828 m,
  • prohlédli jsme si vstupní prostory areálu nejluxusnějšího hotelu v Abu Dhabi, hotelu Emirates Palace,
  • absolvovali jsme pouštní safari v jeepech jedoucích mezi dunami, svezli se na velbloudech, nechali se „potetovat“ henou v beduínské vesnici,
  • ochutnali jsme velbloudí mléko, čokoládu z velbloudího mléka a někteří i velbloudí maso,
  • svezli jsme se růžovým taxíkem – tento taxík řídí vždy řidička a je určen pouze ženám,
  • i v nákupních střediscích, výstavní hale a na dalších místech, kde bychom to příliš nečekali, jsme nacházeli modlitebny.

Rádi bychom poděkovali všem, bez jejichž pomoci by se naše cesta určitě neuskutečnila. Za finanční podporu děkujemeNadaci ČEZ, OŠMS Plzeňského kraje, Radě města Stříbra a Sdružení rodičů při Gymnáziu a Obchodní akademii Stříbro. V neposlední řadě patří obrovský dík rodičům účastníků a všem našim kamarádům za každodenní zájem a osobní podporu během celé akce.

Jitka Soukupová
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail