Studenti

Článků v rubrice: 314

Finále soutěže FyzShow s energií

Už potřetí jsme se sešli v Domě dětí a mládeže v Ostravě-Porubě na finále soutěže fyzikálních pokusů FyzShow. Tématem letošní soutěže byla energie a její přeměny. Účastníci nás svými pokusy nenechali na pochybách, že tématu rozumí, a hbitě měnili energii polohovou v pohybovou a zase zpět, na chvíli ji ztráceli, aby ji pak našli v energii deformační či v práci sil, které překonávají odpor prostředí. Akumulovali energii do závaží zavěšeného na provázku nebo do gumových vláken, aby její pomocí pak rozpohybovali autíčko nebo PET chobotničku. Hledali energii v roztoku kuchyňské soli, a když ji našli, okamžitě ji využili k rozsvícení LEDky. Ostřelovali obecenstvo zvukovými vlnami i míčky, které kradly energii balónu, od něhož odskakovaly, aby si pak vybraly směr pohybu zcela chaoticky, jakoby pro ně žádné fyzikální zákony neplatily.

Fotogalerie (10)
Sněhurka ukazuje trpaslíkům předávání energie mezi míči (foto Jana Vejpustková)

Sedm družstev, finalistů soutěže, zápolilo s nadšením, ale i s trochou trémy, která přepadne každého, kdo má vystupovat před obecenstvem. A obecenstvo fyziku znalo!

Začátek soutěže již tradičně ozvláštnili náročnějšími pokusy studenti Mendelova gymnázia Opava. Ač ve svém oboru téměř profesionálové, i je občas zradila technika, takže měli možnost ukázat svým mladším kolegům, že i trocha improvizace je pro zdar věci nutná. Pak už k opravdovému zápolení nastoupily finálové školy:

  1. ZŠ K. Dvořáčka 1230, Orlová-Lutyně: Vašek má zaracha.
  2. Gymnázium a SOŠ Frýdek-Místek: Energetická Sněhurka a energie.
  3. Mendelovo gymnázium Opava: Škola hrou.
  4. ZŠ Frýdlant nad Ostravicí: Energie z Komeňáku.
  5. ZŠ Dětská 915, Ostrava-Poruba: Energie školního mléka.
  6. PZŠ im. W. Szymborskiej, Vendryně: Energetické hračky.
  7. ZŠ Hradec nad Moravicí: Pat a Mat v akci.

Práce poroty byla náročná a rozhodnutí, která tři z uvedených vystoupení jsou nejlepší, nebylo snadné. Dát přednost příběhu, který mnohá vystoupení provázel? Nebo snad dokonalému fyzikálnímu vysvětlení předváděných jevů? Či snad nadšení, se kterým žáci pokusy předváděli? Po dlouhé diskuzi o vítězích ale rozhodnutí nakonec padlo.

Nejvíce se porotě líbily pokusy provázané moderní pohádkou o Sněhurce, kterou vymysleli žáci z Frýdku-Místku. Na druhém místě se umístilo družstvo žáků z Orlové-Lutyně, které mimo jiné „zviditelnilo“ energii zvukových vln pomocí svíčky. A na třetí místo dosáhli, určitě i díky energii školního mléka, žáci základní školy z Ostravy-Poruby. Ač družstva ostatních škol nestanula na pomyslných stupních vítězů, v soutěži nebylo poražených, protože všichni ukázali, že fyzika je baví a že je zábavná - a o to tady šlo nejvíce.

Pokud vás naše soutěž taky zaujala, těšíme se v dalším ročníku soutěže fyzikálních pokusů FyzShow!

Více informací o pořadatelích a kontakt najdete zde: http://www.nfnabla.cz/

Autorem článku i fotografií je PaedDr. Jana Vejpustková, předsedkyně Správní rady Nadačního fondu NABLA

Dana Kopcová
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail