Astronomie

Článků v rubrice: 126

Zírejme na hvězdy

Abychom si vyčistili hlavu, když nás přemáhá tíha života, zíráme na hvězdy... A náš „vnitřní vědec“ začne klást otázky. Které souhvězdí to je? Je to jasná hvězda nebo planeta? Kde je teď zrovna Mars? Je to ideální příležitost ponořit se do astronomie. „Udělal jsem to – a byl to jeden z nejlepších koníčků, jaké jsem kdy měl! Dokonce se mi podařilo naverbovat pár dalších „hvězdářů“ v mé ženě a dětech, a to nás sblížilo víc než co jiného kdy předtím. Rád bych inspiroval ostatní, aby astronomii také přijali za svého koníčka“, říká Jamie Strand ze Stanfordu, spoluorganizátor vědeckých táborů pro děti v USA. „Je na tom něco úžasného, když si uvědomíme, že jsme všichni jen malinké tečky hvězdného prachu ve vesmíru!“

Fotogalerie (1)
Ilustrační obrázek (web Hvězdárny a planetária Brno s nabídkou pro školy a veřejnost)

Stránky, které nám Jamie nabízí, jsou samozřejmě v angličtině. V dnešní době automatických překladačů a generací dětí, které se v angličtině orientují od malička, to už není problém. Navíc je tu přidaná hodnota: poučím se o hvězdách a vesmíru, a ještě k tomu se zdokonalím v angličtině.

Astronomy at Home: A Guide for Exploring Outer Space from Your Backyard

Astronomie doma: Průvodce pro objevování vesmíru z vašeho dvorku. Jedná se o stručný a názorný návod pro začínajícího hvězdáře. Prvním krokem ve vašem astronomickém úsilí bude najít ideální místo pro pozorování - jasný výhled na oblohu, místo s co nejmenším světelným znečištěním. Každý velký astronom začal tím, že se díval na hvězdy pouhým okem, takže nespěchejte s nákupem vybavení. Udělejte si večerní rituál sedět a dívat se na hvězdy. Astronomie potřebuje čas na učení a trpělivost na pochopení. Začněte si dávat mini výzvy. Zjistěte, která velká souhvězdí jsou v současné době viditelná a najděte alespoň jedno každý večer. Existují různé druhy hvězdných map, pořiďte si nějakou, která odpovídá vaší zeměpisné poloze. Na svém pozorovacím místě použijte pro prohlížení mapy oblohy zdroj červeného světla, abyste si zachovali své noční vidění. Pokud máte pocit, že jste viděli vše, co můžete pouhým okem, pořiďte si triedr a pak i dalekohled. Dobrý dalekohled vám umožní vidět tmavší hvězdy, krátery a údolí na povrchu Měsíce, měnící se fáze Venuše, Saturnovy prstence a dokonce i měsíce Jupitera. Na stránce najdete rady a doporučení k pořízení optiky, k založení astronomického deníku, apod. Zvažte založení nebo připojení se k astronomické skupině ve vašem okolí. Setkání s dalšími amatérskými astronomy vám dává snadnou příležitost vyhledat radu, tipy a pomoc s nákupem nebo manipulací se zařízením, vyhledávat konkrétní nebeská tělesa, sdílet pozorování meteorických rojů, komet apod. Stručný návod pro domácí pozorování najdete ve shrnujícím článku Urban astronomy 101: Stargazing for beginners. Užitečné rady jak minimalizovat světelné znečištění jsou zde: Ten tips to minimise light pollution

Useful Filters For Viewing Deep-Sky Objects

Jedním z největších počinů pro nadšence hlubokého nebe za posledních 40 let bylo zavedení účinných vícevrstvých interferenčních filtrů pro určité třídy objektů hlubokého nebe. S filtry se dostávají do dosahu zkušeného pozorovatele i objekty, které byste nejspíš ve většině amatérských dalekohledů neviděli ani při tmavé obloze. Dokonce i ty světlé a snadné „výstavní“ mlhoviny často získávají významné detaily a kontrast při správné filtraci. Některé filtry navíc umožňují městským nebo příměstským pozorovatelům prohlížet určité objekty tím, že snižují záři pozadí noční oblohy. Užitečná webová stránka charakterizuje tyto filtry a uvádí na pravou míru řadu populárních mylných představ o tom, co tyto filtry mohou nebo nemohou dělat.

What to Bring for a Night of Stargazing: The Ultimate Guide

Zde najdete dobré rady od zkušených pozorovatelů, co si nezapomenout vzít s sebou na noční výlet za pozorováním hvězd.

 Spot the International Space Station

Sledujte, jak vám prolétá nad hlavou Mezinárodní kosmická stanice! Je to třetí nejjasnější objekt na obloze a je snadno viditelná, pokud víte, kdy se podívat nahoru. Vypadá jako rychle se pohybující letadlo, jen je mnohem výše a cestuje o desetitisíce kilometrů za hodinu rychleji (asi 27 000 km/h).

Na živé mapě uvidíte, kde právě se ISS nachází a kudy letí. Na stránce se můžete zaregistrovat k odběru upozornění na prolétající ISS. Jsou tu odpovědi na nejčastější otázky po možnostech a způsobu pozorování a rozcestník na další podrobnější informace: posádky a expedice, vzlety a přistání, prováděný výzkum, používané technologie, pozemní stanoviště v USA, Kanadě, Japonsku, Rusku a Evropě, mnoho obrázků a videí.

 V současné době www.scicamps.org organizuje 108 vědeckých táborů po celých USA. (Nepohybujeme o tom, že jiní pořadatelé v USA pořádají další a další. V České republice byly vloni v nabídce podle https://www.krouzkyatabory.cz/ podobné vědecké tábory a campy 4, doufejme, že corona virus pomine a další vědecké tábory se objeví. Hledejte a naleznete, třeba tady: Příměstské tábory 2022 (vedanasbavi.cz), Dětský letní tábor Vědecké objevy | STAN (tabory-stan.cz), Příměstské vědecké tábory 2021 | Kroužky (krouzky.cz), Astronomický tábor 2022 – Letní dětský tábor Jihlavské astronomické společnosti (astronomickytabor.cz) a další.)

Hvězdárna a planetárium Brno pořádá internetový astronomický kurz - přihlašte se! ASTRONOMICKÝ KURZ :: Bez dalekohledu (hvezdarna.cz)

Marie Dufková
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Co uvádí vodní houby do pohybu

Vodní houby nemají neurony ani svaly, přesto se pohybují.  Jak to dělají a co nám to říká o vývoji krevních cév u vyšších živočichů, odhalili vědci z Evropské ...

Erupce sopky Santorini před 520 000 lety

Hluboko pod středomořským dnem, které obklopuje řecký ostrov Santorini, objevili vědci pozůstatky jedné z největších sopečných erupcí, které kdy Evropa viděla.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail