Astronomie

Článků v rubrice: 126

Zvětšuje se Země nebo zmenšuje?

Planeta Země si neustále vyměňuje materiály s okolní sluneční soustavou. Například prach řítící se vesmírem pravidelně bombarduje naši planetu, menší či větší asteroidy se projevují jako „padající hvězdy“ a plyny ze zemské atmosféry se naopak pravidelně uvolňují do vesmíru. Je tento zisk nebo ztráta hmotnosti hrozbou pro život na Zemi?

Fotogalerie (1)
Každý rok ztrácí Země materiál o hmotnosti šesti Eiffelových věží. Ilustrační obrázek (zdroj Pixabay)

Otázka zní: pokud Země neustále rozdává hmotu a získává nový materiál, zvětšuje se nebo  zmenšuje? Díky úniku plynů do vesmíru se naše atmosféra zmenšuje. Podle Guillauma Gronoffa, vedoucího výzkumného vědce, který studuje atmosférický únik ve výzkumném středisku NASA Langley ve Virginii, to není nijak dramatické. 

Vznik planet

Planety vznikají akrecí (tj. proces, během kterého dochází ke zvětšování objemu připojováním vnějších částic z plyno-prachového mračna), nebo když se kosmický prach a kameny srážejí a hromadí do větší hmoty. Poté, co se Země asi před 4,5 miliardami let zformovala, pokračovala stále „malá“ akrece formou meteorů a meteoritů, které se přidávaly k hmotnosti Země.

Jakmile se planeta vytvoří, začne další proces: atmosférický únik. Funguje to podobně jako odpařování, ale v jiném měřítku, říká Gronoff. Atomy kyslíku, vodíku a helia v atmosféře absorbují dostatek energie ze Slunce, aby mohly z atmosféry unikat. Jak tyto procesy ovlivňují celkovou hmotnost Země, se můžeme jen odhadovat. „Je obtížné měřit hmotnost Země v reálném čase,“ řekl Gronoff. „Nemáme váhu s přesností potřebnou k tomu, abychom zjistili, zda Země ztrácí nebo získává.“ 

Co nelze zvážit, lze vypočítat 

Pozorováním meteorů vědci odhadují, že každý rok dopadá a tedy zvyšuje hmotnost Země asi 15 000 tun materiálu, tj. asi jeden a půl Eiffelovy věže. Pomocí satelitních dat vědci odhadují rychlost úniku atmosféry. To je přibližně 75 000 tun neboli 7,5 Eiffelových věží. To znamená, že Země ztrácí asi 60 000 tun materiálu ročně. I když to zní jako hodně, v kontextu celé planety je to velmi, velmi, velmi málo. S využitím odhadů pro únik z atmosféry stanovených za posledních 100 let Gronoff vypočítal, že při rychlosti 60 000 tun atmosféry ztrácené ročně by trvalo 5 miliard let, než by Země zcela ztratila svou atmosféru, pokud by ovšem planeta neměla způsob, jak ji doplňovat. Doplňovat zemskou atmosféru pomáhá vypařování oceánu, sopečné erupce a další procesy. Takže by trvalo ještě více než 3 000 krát déle – zhruba 15,4 bilionu let – než by Země ztratila svou atmosféru. Je to asi 100 krát více než odhadovaný život vesmíru. 

Země zanikne mnohem dříve než její atmosféra 

Ale dlouho předtím, než se to stane, bude Země pravděpodobně neobyvatelná kvůli vývoji Slunce, u kterého se očekává, že se změní na červeného obra asi za 5 miliard let. Únik atmosféry není z dlouhodobého hlediska problémem. Můžeme Zemi tleskat za to, že je dobrým filantropem, který milostivě předává své atmosférické plyny do vesmíru, ale můžeme si být také jisti, že zmenšující se velikost Země neohrožuje život na Zemi. 

Zdroj: Is Earth expanding or shrinking? | Live Science

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Co uvádí vodní houby do pohybu

Vodní houby nemají neurony ani svaly, přesto se pohybují.  Jak to dělají a co nám to říká o vývoji krevních cév u vyšších živočichů, odhalili vědci z Evropské ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail