Bez zařazení

Článků v rubrice: 409

Češi si váží vědy a jsou ochotni přijímat změny

Postoj Čechů ke změnám, inovacím a rozvoji ve vědě i učení zkoumalo dotazníkové šetření „Bayer barometr“. Z rozsáhlého výzkumu mimo jiné vyplynulo, že česká společnost je vůči změnám sice otevřená, ale aktivně změny Češi nevyhledávají. Výsledky také ukazují výkonnostní a individualizovaný charakter současné české společnosti. Pro úspěch v životě je pro 87 % Čechů klíčová schopnost adaptace na měnící se podmínky, doprovázená ochotou riskovat (důležitá pro 75 % populace). Podle žen pak nejdůležitější změnou pro lepší život je změna životního stylu (87 %), zatímco pro muže je nejdůležitější změna v práci (80,7 %). 66 % Čechů uvedlo, že v nové situaci hledají raději nová fungující řešení, než aby si věci dělali „postaru“.

Fotogalerie (4)
V jakých oblastech vidí Češi největší přínos vědy? (Zdroj: tisková zpráva Bayer)

Z výsledků průzkumu je patrná velká míra ochoty české společnosti přijímat změny. Téměř polovina (49 %) respondentů uvedla, že jim změny sice nevadí, ale nevyhledávají je. Obecně se dá říci, že lidé mají ke změnám spíše pozitivní vztah – přímo je vítá 37 %, zatímco vyloženě vadí pouze 0,3 % respondentů. Muži svůj postoj k novinkám a změnám hodnotí jako otevřenější (43 % mužů změny vítá), než svůj postoj vnímají ženy (změny a nové věci vítá 32 % žen).

Změny, které může člověk udělat pro lepší život, jsou důležitější pro ženy než pro muže

Změny v hodnocených kategoriích (změna práce, změna životního stylu, změna v bydlení a změna v partnerském životě) jsou pro lepší život důležitější pro ženy než pro muže. Nejdůležitější z těchto změn je pro ženy změna životního stylu (důležitá celkem v 87 % případů), zatímco pro muže je nejdůležitější změna v práci (80,7 %). Pro obě skupiny je pak nejméně důležitá změna v partnerském životě, ale i zde jsou patrné genderové rozdíly. Pro ženy je důležitá v 52 % a pro muže v 41 % případů. Tato zjištění vypovídají o výkonnostním a individualizovaném charakteru současné vzdělanostní společnosti.

Považujeme nové situace za výzvu k hledání netradičních možností řešení, zároveň ale učení jako nutnost, nikoliv jako volbu, vnímá téměř 2/3 populace

Kromě vztahu k vědeckým pokrokům se průzkum zaměřil také na postoj Čechů vůči zavádění změn, učení během života, mobilitě a hodnocení aspektů úspěchu v jejich životě. 66 % Čechů uvedlo, že v nové situaci hledají raději nová fungující řešení, než aby si věci dělali „postaru“. Novým způsobům činností dávají přednost lidé s vyšším než základním vzděláním.

Učení vnímají téměř 2/3 české populace jako nutnost, nikoliv jako volbu. To je zajímavé zjištění, neboť jakákoli inovace, změna a pokrok, které jsou ve výzkumu obecně hodnoceny spíše pozitivně, předpokládají adaptaci a s ní spojené učení.

Investice do vývoje a inovací jsou cestou k úspěchu

Češi považují pokrok ve vědě za nejpřínosnější v oblasti ochrany přírody a životního prostředí a také v oblasti rozvoje společnosti. Většina respondentů uvádí, že by lidé měli přírodu za pomoci vědy chránit. Přínos vědy pro společnost lidé moc nevidí, zejména mladší 40 let. To, že rozvoj ve vědě vede zpravidla k pozitivním změnám v běžném životě, si myslí více mužů (85 %) než žen (76 %). Ženy jsou k vědeckým objevům také skeptičtější než muži a myslí si, že je potřeba je brát s rezervou (66 %). Češi si však důležitost pokroku uvědomují. S tvrzením, že firmy, které investují do vývoje a inovací, sklízejí v delší časové perspektivě úspěch, rozhodně nebo spíše souhlasilo celkem 88 % dotázaných.

Boxík

Bayer barometr 2015 v kostce

Dotazníkové šetření Bayer barometr provedla agentura Median v červenci 2015, výsledky byly zveřejněny v říjnu. Internetového dotazování se za ČR zúčastnilo celkem 503 respondentů starších 18 let vybraných tak, aby reprezentovali všechny skupiny veřejnosti.

Bayer: Science For A Better Life

Bayer je globální společnost s hlavní působností v oblasti péče o zdraví a v zemědělství. Produkty a služby společnosti jsou vytvářeny tak, aby sloužily lidem a zlepšovaly kvalitu jejich života. Bayer si klade za cíl tvořit hodnoty prostřednictvím inovací a růstu, zavazuje se k dodržování zásad trvale udržitelného rozvoje, sociálních a etických hodnot. Ve fiskálním roce 2014 společnost zaměstnávala přibližně 119 000 lidí, kapitálové výdaje dosáhly výše 2,5 miliard EUR, do výzkumu a vývoje Bayer investoval 3,6 miliard EUR.

Lenka Čarková
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail