Bez zařazení

Článků v rubrice: 409

Chytré LED žárovky neruší biorytmy

Všechny živé organismy – od zvířat přes rostliny až po jednotlivé buňky – se řídí vnitřními hodinami nastavenými na základní rytmus Země, tj. na střídání noci a dne. Vědci mají za to, že se biorytmy datují k počátku života na Zemi zhruba před třemi a půl miliardami let. Pravidelný rytmus nám pomáhá udržet bdělý stav a aktivní činnost, když je Slunce na obloze, a naopak odpočívat během noci, kdy mohou buňky v našem organizmu provést základní údržbu, a mozek si dokáže zaznamenat vzpomínky. Vynález umělého osvětlení přinesl s řadou výhod také nevýhodu. Zvládneme sice udělat více, ale též méně spíme. A co víc, „rozhodili“ jsme si vnitřní hodiny, které se orientovaly podle světla. Není divu, že vědci po celém světě začali hledat nápravu.

Fotogalerie (2)
Lustr osazený chytrými LEDkami vám doma vykouzlí západ Slunce i ranní svítání (Zdroj GE)

Tým inženýrů z GE Lighting nedávno přišel s řešením „inteligentní“ LED žárovky nazvané CbyGE, která uživatelům pomáhá budit se ráno a usínat večer. „Naše LED světlo dokáže měnit barvy a pomáhá tělu lépe se přizpůsobit dennímu biorytmu,“ říká marketingová ředitelka Carmen Pastore.

Rozhoduje modrá a žlutá barva

První LED žárovku vyvinuli vědci z GE v šedesátých letech, moderní technologie LED zpřístupnila „nekonečnou paletu“ barev, ale vědci se zaměřili jen na dvě, na modrou a žlutou. Obě dokáží stimulovat receptory na sítnici oka, které kontrolují úroveň hormonu melatoninu v těle. Právě on totiž ovlivňuje pocit ospalosti.

Odstíny žluté a oranžové, na které si lidé zvykli sledováním milionů západů slunce před spánkem, simulují produkci melatoninu, zatímco jasně modré světlo tělo vyzývá, aby úroveň hormonu snížilo a připravilo se na práci. „Máme co do činění s třemi miliardami let evoluce,“ říká Pastore. „Naše LED žárovky pomáhají tělu přizpůsobit se namísto toho, abychom čekali, že se tělo nějak vyrovná s technologickým procesem. Zní to jako hi-tech, ale ve skutečnosti se vracíme zpět k přírodě.“

Pastore tvrdí, že účinek světla je silný zejména v noci. „Když uprostřed noci zapnete tablet, ostré modré světlo vás doslova udeří do očí. A budete mít štěstí, pokud se vám znovu podaří usnout. Příjemné žluté světlo vám naopak třeba pomůže vyměnit plenku batoleti, které pak znovu spokojeně usne.“ Čip v nové LED žárovce dokáže změnit barvu z jasně žluté na světle modrou, ale  extrémů není třeba. Tým vědců navrhl takové světlo, které se dokáže vejít do škály jemných odstínů, aniž by rušilo. Zákazníci mohou světlo ovládat aplikací z chytrých telefonů a tabletů přes Bluetooth.

Podrobnosti o „C by GE“ (C-Life/C-Sleep)

C-Life: Poskytuje jasné a čisté denní světlo. Má příkon 11 wattů, svítivost 800 lumenů, světlo se vyzařuje v teplé oblasti, životnost žárovky při asi tříhodinovém používání denně je 22,8 let.

C-Sleep: Je možné ji synchronizovat podle individuálního spánkového cyklu (tři nastavení pro: večer, noc, ráno) s automatickými přechody od tlumeného světla večer až po zářivé světlo ráno. Má příkon 11 wattů, svítivost 730 lumenů, světlo se vyzařuje ve studené oblasti, životnost žárovky při používání tři hodiny denně je 22,8 let.

Žárovky fungují ve všech normálních svítidlech stejně jako klasické, nedají se použít pouze do tzv. „stmívacích“ instalací. Rovněž není vhodné je používat venku – ostatně kvůli ovládání přes mobilní aplikaci musejí být v jejím dosahu (okolo 15 m).

Podrobnosti o ovládací aplikaci

Žárovky se připojují přes Bluetooth, nepotřebují wifi. Propojení je bezpečné – jakmile se žárovka pomocí aplikace připojí k ovládacímu zařízení, připojení se zašifruje. Pro iPhone, iPad, a iPod touch potřebujete iOS 8.0 nebo vyšší, pro Android potřebujete OS 4.3 nebo novější. Další údaje najdete zde  https://itunes.apple.com/us/app/c-by-ge/id1082828238?ls=1&mt=8 a zde https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ge.cbyge. Připojovat a ovládat až 50 žárovek můžete z několika mobilních zařízení najednou. Ovládání ze stolních počítačů zatím není možné. Funkce „Follow the Sun“ u nočních žárovek C-Sleep umožňuje, aby žárovka měnila světlo automaticky podle denního času.

Více o žárovkách CbyGE najdete na: https://www.cbyge.com/, více o firmě GE na www.ge.com.

Michaela Průchová
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail