Bez zařazení

Článků v rubrice: 409

Elektroměr ví, zda potřebujete pomoc

Britská firma Intelesant specializující se na digitalizovanou zdravotní péči vyvinula systém Howz, který je přímo propojen s elektroměry. Jeho účelem je sledovat, která zařízení jsou v provozu a jak dlouho plní ten který účel. Systém také shromažďuje údaje z monitorů, které sledují světlo a teplotu a rovněž údaje ze senzorů kontrolujících dveře či okna, zda jsou otevřené nebo zavřené, apod. Během několika dnů se tento systém seznámí s denním režimem lidí žijících v domě a naučí se sledovat odchylky. Jestliže systém detekuje něco neobvyklého, například, že někdo nechá zapnutá elektrická kamna mnohem déle, než je obvyklé, vyšle upozornění na telefon určené osobě, aby věděla, že se doma děje něco nesprávného.

Fotogalerie (1)
Základní sada systému HOWZ (zdroj: webstránka https://www.howz.com)

Technologická platforma Howz, vyvinutá společností Intelesant je nástrojem, který umí analyzovat spotřebu energie a data z mnoha dalších senzorů. Je navržená tak, aby porozuměla denní rutině "svého pána" a umožnila dalším subjektům starajícím se o jeho zdraví jej monitorovat.

Velký bratr sleduje tvé zdraví

Systém se již ověřuje v téměř 100 domech v Manchesteru a připravují se jeho testy v dalších 350 domech v Surrey. Bude využíván hlavně v domech, kde bydlí staří lidé nebo lidé s mírnou nebo střední demencí, z nichž většina žije s pečovatelem. Data bude monitorovat tým lékařů, jakož i záchranná služba. Kombinace se sledováním provozu elektrospotřebičů je dobrou metodou k dlouhodobému sledování aktivity lidí, protože je podrobné a nenákladné.

Základní parametry

Startovací balíček systému, který si můžete koupit za 199 USD, obsahuje elektrickou svorku a vysílač, senzor pohybu, dveřní senzor, rozbočovač, který shromažďuje a posílá informace přes internet do mobilní aplikace, a potřebné kabely, baterie na rok provozu a upevňovací prvky. Připojit je možné až deset různých senzorů. Důležité je, aby byly na místech, která dotyčná osoba nejčastěji navštěvuje či používá – např. vchodové dveře, ledničku... Firma zařídí instalaci, vyškolení v obsluze i zdravotní servis v případě poplachu. Protože je systém spojen se sledováním odběru elektřiny, vypadne v případě přerušení dodávky proudu, ale pošle poplachový signál do mobilní aplikace. Po obnovení dodávky elektřiny je potřeba restartovat připojení k internetu. Samozřejmě může uživatel systém také vypnout sám. V případě neobvyklé situace se objeví hláška v mobilní aplikaci osob, které jsou v systému nastavené jako dohlížející a pomáhající - tedy například příbuzní, přátelé.

Podobných systémů již je více

Jiné dálkové monitorovací systémy nabízejí odlišné přístupy. Například systém Lively v San Francisku používá senzory pohybu ke sledování různých aktivit, například zvedání krabičky s léky nebo otevírání ledničky. Britský systém Canary také využívá senzory pohybu ke zjištění toho, jak dlouho pobývá osoba v místnostech. Monitorovací systémy představují bezpečnostní síť, která umožňuje, aby starší lidé mohli déle zůstávat ve svém domově a přitom měli zajištěn rychlý servis a pomoc v případě potřeby. Přístroje nošené na těle samozřejmě poskytují hlubší vhled, pokud jde o zdraví jedince, ovšem tato kombinace s elektrickým monitorováním umožňují komplexnější a dlouhodobější pohled na život sledovaného člověka.

Zahoďte Howz a navštěvujte babičku!

Při přílišném sledování pomocí přístrojů hrozí nebezpečí větší sociální izolovanosti starších osob. Proto je velmi důležité nespoléhat na techniku, ale své starší příbuzné častěji osobně navštěvovat!

Zdroj: https://www.howz.com

Matt Reynolds: Smart meter knows if you need help. New Scientist, 2017, č. 3114, s. 12

Václav Vaněk
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail