Bez zařazení

Článků v rubrice: 409

3D tisková struna DURABIOTM z ekologicky šetrného materiálu

Na veletrhu FORMNEXT Expo (13.-16. 11. 2018) v německém Frankfurtu bude k vidění novinka pro 3D tisk - tisková struna DURABIOTM určená pro 3D tisk technologií FFF (Fused Filament Fabrication). Na stánku Mitsubishi Chemical (stánek 3.0, F40) ji bude předvádět společnost Verbatim. Jedná se o transparentní technický materiál, jehož základem je bio složka. Kombinuje vlastnosti polykarbonátu (PC) a polymetylmetakrylátu (PMMA). Výsledkem je materiál, který má vynikající optické a mechanické vlastnosti, vysokou odolnost proti teplu, poškrábání a oděru, ale i vynikající přenos světla a odolnost proti UV záření. Materiál bude k dispozici v transparentním (průhledném) a vysoce lesklém klavírním černém a bílém provedení.

Fotogalerie (2)
Vlastnosti polymetylmetakrylátu, polykarbonátu a nového materiálu DURABIOTM (zdroj: Verbatim)

Společnost Mitsubishi Chemical původně vyvinula materiál DURABIOTM jako náhradu za sklo a uplatnila ho v automobilovém průmyslu a při výrobě mobilních telefonů, a to zejména pro části, jako jsou dotykové obrazovky, konzole a palubní desky či vnější mřížky chladičů. DURABIOTM neobsahuje BPA (Bisfenol A) a jako hlavní monomer využívá Isosorbid, což je odvozenina z glukózy (cukru). To je obzvláště zajímavé pro zákazníky, kteří kladou důraz na životní prostředí. Samotný výsledný materiál není biologicky rozložitelný. Má skvělé optické vlastnosti, v základu je průhledný jako sklo, ale dá se barvit. Má vysokou povrchovou tvrdost, odolnost proti otěru a proti nárazu ze všech směrů. Dostupnost tohoto materiálu nově také v podobě 3D tiskové struny usnadní designérům vývoj nových funkčních modelů a prototypů pomocí stejného materiálu, který bude následně použit pro sériovou výrobu. “Cílem společnosti Verbatim je otevírat nové trhy v rámci odvětví 3D tisku. Klíčovou součástí tohoto úsilí je uvádění nových specializovaných 3D tiskových materiálů vyvinutých firmou Mitsubishi Chemical, z nichž DURABIOTM je nejnovějším zajímavým přírůstkem,” řekl Hidetaka Yabe, prezident společnosti Verbatim GmbH.

Vzorky 3D tiskové struny DURABIOTM budou zákazníkůmk dispozici na výstavě FORMNEXT, dodávky v masovém objemu potom od ledna 2019.

O společnosti Verbatim

Verbatim je přední světová společnost v oblasti ukládání dat a LED osvětlení se širokým produktovým portfoliem pro spotřebitelské a profesionální využití. Od roku 1969 udává Verbatim směr vývoje technologií pro uchovávání dat a je největším světovým dodavatelem optických médií (Blu-ray, DVD a CD). Vyrábí také flash paměti, externí pevné disky, a široké spektrum počítačového příslušenství, plastových vláken pro 3D polygrafický průmysl a vodní filtry pod značkou Cleansui.

Je dceřinou společností Mitsubishi Kagaku Media, člena uskupení Mitsubishi Chemical Corporation, jedné z největších světových chemických společností, která investuje do výzkumu a vývoje v mnoha různých odvětvích.

 

www.verbatim-europe.cz

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Elektrické letadlo a elektrická létající loď

Elysian E9X je devadesátimístné letadlo, které může během jednoho dne urazit až 1 000 km. Je založeno na výzkumu, který tvrdí, že naše předchozí předpoklady o bateriových elektrických letadlech byly mylné.

Poptávka po specialistech na umělou inteligenci

Rostoucí poptávka po automatizaci a optimalizaci napříč průmyslovými odvětvími, nárůst využívání umělé inteligence v aplikacích pro spotřebitele a rostoucí investice do ...

Jubilejní 30. ročník mezinárodního elektrotechnického veletrhu AMPER 2024

Veletrh AMPER (letos s podtitulem SMARTAND CONNECTED WORLD) se v České republice a na Slovensku díky pravidelné účasti firem na nejvyšší úrovni etabloval jako nejvýznamnější ...

Největší česká baterie je ve Vítkovicích

Akumulátor o výkonu 10 MW (o 30 % větším než má současná největší baterie v ČR) zahájil ostrý provoz 1. února 2024.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail