Bez zařazení

Článků v rubrice: 409

Union of Concerned Scientists se staví kladně k jaderné energii. Ostatní ekologové by měli následovat.

Unie angažovaných vědců USA (Union of Concerned Scientists, UCS) byla po celá desetiletí význačným odpůrcem jaderné energie. V současné době ale tato organizace našla velkou odvahu a přihlásila se k podpoře jaderné energie. Její ředitel Ken Kimmel je například pro vytvoření zvláštního fondu na zachování provozu existujících jaderných elektráren v USA. Zdůvodnění radikální změny stanoviska UCS bylo uveřejněno v její nedávné zprávě. V ní se například uvádí, že uzavírané jaderné elektrárny v USA jsou často nahrazovány elektrárnami spalujícími uhlí nebo plyn, které zvyšují emise CO2. Ve zprávě se dále konstatuje, že přechod od jaderné energie k uhlí a plynu se zřetelně uskutečňuje v Německu, kde rozhodnutí kancléřky Angely Merkelové zbavit se všech jaderných elektráren vede k větší závislosti na fosilních palivech. Stát, který ještě nedávno byl v čele úspěšného boje proti změně klimatu, ale dnes kácí lesy, aby mohl otevřít nový  hnědouhelný povrchový důl, slouží jako varování, kam až může dospět protijaderná ideologie.

Fotogalerie (1)
Jaderné elektrárny jsou nejen výkonné, bezemisní, ale také krásné (za foto Temelína s korunou čisté vodní páry děkujeme Janě Myslivečkové)

Ve své zprávě UCS uznává, že jaderná energie je jediný největší energetický nízkouhlíkový zdroj elektřiny v USA. Přesto jsou zde mnohé jaderné elektrárny ohroženy uzavíráním v důsledku konkurence ze strany levného břidlicového plynu a v důsledku chybného energetického trhu, který vůbec neoceňuje nízkouhlíkovou elektřinu z jaderných elektráren. (I když tak činí u elektřiny ze slunečních a větrných elektráren. Pozn. překl.) UCS uvádí, že jestliže se budou předčasně uzavírat jaderné elektrárny v USA, pak se v energetickém sektoru USA podstatně zvýší emise CO2.

Jaderná energie bude hrát důležitou úlohu při jakémkoliv odchodu od fosilních paliv

Obnovitelné zdroje, zejména sluneční a větrná energie, rovněž poskytují elektřinu, ale bez jaderné energie nebude žádná nízkouhlíková cesta úspěšná a dostačující. Nedávná zpráva IPCC vyslala varující zprávu, že globální emise CO2 se budou muset v krátké době snížit o 45 %, pokud se má maximální oteplení Země udržet o 1,5 °C nad předindustriální úrovní. Bylo by proto velmi bláhové zahájit tak velké úsilí o dekarbonizaci světové ekonomiky tím, že se svět bude zbavovat svého největšího zdroje nízkouhlíkové energie. V souvislosti s tím, jaké nebezpečí hrozí světu v důsledku globálního oteplování, lze považovat problémy s jadernými odpady či investičními náklady za triviální.

Na rozhodnutí Unie angažovaných vědců je třeba pohlížet jako na významný moment v boji proti globálnímu oteplování, neboť díky jejímu příkladu se začínají probouzet i další ekologové a uvědomovat si důležitost nízkouhlíkových technologií. Příštím krokem musí být omezování spotřeby fosilních paliv a jejich nahrazování nízkouhlíkovými zdroji včetně jaderné energie, a to dřív, než bude pozdě.

Podle: Mark Lynas: Nuclear power play. New Scientist, 2018, č. 3205, s. 24 – 25

Poznámky redakce:

a) Spojené státy potřebují pokračovat ve výstavbě jaderných elektráren, aby mohly odvracet konkurenci nadšených zemí, jako jsou Čína a Rusko. Řekla to prezidentka a výkonná ředitelka Institutu pro jadernou energetiku (Nuclear Energy Institute, USA) Maria Korsnick.  „Pokud zastavíme výstavbu jaderných elektráren, obávám se, že Spojené státy ztratí také experty. Je velmi důležité, abychom zůstali ve hře, protože chceme, aby byly naše standardy bezpečnosti a nešíření jaderných materiálů používány všude po světě.“ Maria Korsnick sdělila, že Čína a Rusko jsou nadšené pro jadernou energetiku a budou mít dostatek pracovní síly pro budoucnost. Čína má 11 reaktorů ve výstavbě, Rusko 6, Spojené státy pouze 2 a oba jsou to reaktory AP1000 stavěné společností Westinghouse v lokalitě Vogtle. (Celá zpráva na https://www.nucnet.org/all-the-news/2019/01/14/us-must-keep-building-nuclear-plants-to-stave-off-competition-from-gung-ho-china-and-russia)

b) Průměrná cena elektřiny ze stávajících jaderných elektráren v Evropské unii bude v roce 2030 nižší než 60 EUR/MWh, což je levnější než všechny ostatní zdroje energie, tvrdí lednová zpráva Evropské Komise. (Celá zpráva na https://bit.ly/2RQ7sk5)

Václav Vaněk
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail