Bez zařazení

Článků v rubrice: 409

Šperky z elektro součástek, plavky z rybářských sítí, dům z recyklovaných stavebnin

Recyklace, upcyklace, cirkulární ekonomika, druhotné suroviny – tato slova dnes po celém světě rezonují čím dál intenzivněji. Lidé, organizace i státy si čím dál víc uvědomují svou odpovědnost vůči životnímu prostředí, které trpí nárůstem odpadů. I Světová banka ostatně ve své loňské zprávě o odpadech varovala, že nepřikročí-li lidstvo k rázným opatřením, bude do roku 2050 na světě o 70 procent více odpadu než nyní. Nechce-li lidstvo zahltit svět odpady, musí se je naučit čím dál efektivněji recyklovat a využívat je jako druhotnou surovinu. Češi jsou v žebříčku třídění mezi státy Evropské unie na špici – například loni vytřídil každý Čech v průměru 63 kilogramů papíru, plastu, skla a nápojových kartonů. Podle statistik třídí okolo 75 procent obyvatel. Zlepšujeme se přitom i ve sběru elektroodpadu, což je odpad, jehož recyklací můžeme významně pomoci životnímu prostředí.

Fotogalerie (3)
Kabelka z automobilových pásů (zdroj Trashmade)

Češi vzorně třídí odpad

Dobrou zprávou je, že dle dat statistického úřadu Eurostatu míra recyklace a využití recyklovaných materiálů nadále stabilně roste. Kupříkladu u plastových obalů byla v roce 2016 míra recyklace přes 42 % oproti 24 % z roku 2005, u komunálního odpadu zase mezi lety 2007–2017 vzrostla o 11 procentních bodů na 46 %. V případě stavebního a demoličního odpadu pak míra recyklace činila roku 2016 celých 89 %. Rovněž se daří recyklovat vyřazená elektronická zařízení, z nichž lze opětovně získat cenné suroviny. V EU dosáhla v roce 2016 míra recyklace elektroodpadů 41 %, přičemž roku 2010 to bylo jen 28 %. „Ve sběru elektroodpadu se zlepšují i Češi. V roce 2018 jsme v rámci naší sběrné sítě převzali vysloužilá elektrozařízení o celkové váze přibližně 17 tisíc tun, což znamená 9% nárůst oproti předchozímu roku,“ říká David Vandrovec, generální ředitel společností REMA, které zajišťují v tuzemsku zpětný odběr a recyklaci elektrozařízení, baterií a akumulátorů a solárních panelů.

Fenomén upcyklace: kabelky z bezpečnostních pásů či šperky z počítačových komponent

Dle dostupných dat je evidentní, že se různé druhy odpadu daří recyklovat v čím dál hojnějším množství. Krom toho ovšem stoupá i jejich využití jakožto druhotných surovin, případně jejich takzvaná upcyklace. To je proces, při němž jsou odpady nebo vysloužilé produkty přeměněny v nové materiály nebo produkty vyšší kvality. Leckdy je přitom až s podivem, co vše je možné upcyklovat. Příkladem mohou být bezpečnostní pásy z automobilů. „Zatímco většina materiálů z vraků automobilů se dá ještě nějak zužitkovat, bezpečnostní pásy z nich míří rovnou do spalovny. Napadlo mne tedy, že tyto věci, které zachraňují lidské životy, zachráním před likvidací a v duchu ekologie jim dám nový smysl,“ vypráví Tereza Lstibůrková, zakladatelka projektu ZasPas, v jehož rámci z bezpečnostních pásů zachráněných z vozů na vrakovištích vyrábí a prodává unikátní a velmi elegantní kabelky, batohy či peněženky. „K dnešnímu dni jsme takto upcyklovali přes 44 tisíc metrů bezpečnostních pásů,“ dodává Lstibůrková.

Originální módní či bytové doplňky

Jsou obecně poměrně častým výsledkem upcyklace různých odpadních materiálů. Zaměřuje se na ně např. projekt Trash Made, který funguje pod společností REMA Systém a dává nový život starým elektrozařízením či součástkám z nich. Pod značkou Trash Made lze najít originální kolekci šperků či bytových doplňků. „Velký úspěch mají například naše brože z desek plošných spojů, náušnice z fólií LCD monitorů či jehlice z chladičů, doplňující stejnou sérii náušnic. Neustále se přitom snažíme přicházet s novými nápady,“ uvádí koordinátorka projektu Zdeňka Kladníčková s tím, že tento rok se firma chystá vyrobit i nábytek z vysloužilého elektrozařízení, který představí na největším veletrhu designu a módy v ČR. „I když je výběr materiálu čím dál komplikovanější, zejména s ohledem na použití recyklovaných materiálů musíme myslet na to, aby všechny naše výrobky byly zdravotně nezávadné, a přitom si zachovaly vysokou řemeslnou úroveň a kvalitu zpracování,“ doplňuje Kladníčková.

Zkuste si například krásnými výrobky z elektroodpadů doplnit svou letní terasu. Inspiraci přinášíme zde:

Zvonkohra z komponentů pevných disků

Pro všechny, kdo rádi odpočívají na lehátku na prosluněné terase za jemných zvuků cinkání, je zde tip na krásnou zvonkohru ze součástek vyřazených pevných disků. Z nich vás v tomto případě budou zajímat především plotny, tedy ony kovové kotouče podobající se CDéčkům, a dělicí kroužky, které jsou umístěny mezi plotnami. Ploten si sežeňte dostatek, dělicí kroužky alespoň tři – mezi rodinou a známými jistě objevíte hned několik starých počítačů, z nichž můžete pevný disk vypitvat –, ať máte zvonkohru bohatou. Do jedné plotny pak navrtejte po vnějším obvodu tolik otvorů, kolik dalších ploten pro zavěšení máte. Do vnitřního obvodu vyvrtejte díry tři a provlečte jimi kusy drátku tak, aby se daly spojit do jednoho vrcholu. Tam pak přijde nějaký háček pro zavěšení. Do zbylých ploten vyvrtejte po jednom otvoru, provlečte jimi kusy provázku různých délek a zavěste je skrz díry ve vnějším obvodu k „centrální“ plotně. Dělící kroužky přivažte na další provázky a provlečte je skrz dírky ve vnitřním obvodu. Délku provázků můžete upravit podle toho, jak dobře vám o sebe jednotlivé díly cinkají.

Lampión ze staré klávesnice

Co by byl letní večer pod pergolou bez osvětlení z půvabných lampiónů? Opravdu originální kousek si přitom můžete vyrobit z několika nefunkčních klávesnic. Ty je potřeba důkladně rozebrat. Potřebujete z nich jen jednu komponentu: kovovou desku, v níž byly zasazeny klávesy, a tudíž je hezky perforovaná. Čtyři tyto desky slepte nebo lépe svařte k sobě, čímž získáte čtvercový obvod pro váš lampión. Doplňte je horním víkem z kovu či dřeva, do něhož provrtáte otvor a prostrčíte jím provázek pro zavěšení, a spodním víkem, na které můžete postavit svíčku či jiný světelný zdroj. Spodní víko dobře připevněte, ale tak, aby zůstalo oddělitelné. Poté stačí jen zavěsit a kochat se.

Mandalky nebo mozaika z nepotřebných CD a DVD

Věděli jste, že i CDéčka a DVDéčka jsou také elektroodpad? Doma jich jistě máte spoustu, netřeba je však hned lámat, poškrábávat a házet do červeného kontejneru. Místo toho je použijte na vytvoření originálních dekorací třeba do altánku či pergoly. CD i DVD disky například obháčkujte ve stylu oblíbených barevných mandalek a vyrobte si z nich mandalkový řetěz nebo závěs. Z obou druhů mediálních nosičů lze rovněž vytvořit krásné mozaiky, jimiž si můžete ozdobit stěny, stolky či například ptačí pítko. Jak na to? Disky rozstříhejte na různě tvarované kousky, z DVDéček je ale předtím nutné odstranit svrchní průsvitnou vrstvu. Kousky disků z duhové strany nalakujte silným lakem, aby se metalická vrstva neseškrábla. Pro lepení použijte lepidlo na mozaiku, které seženete v různých obchodech nebo e-shopech s hobby a výtvarnými potřebami. Poskládejte mozaiku podle své fantazie a mezery mezi jednotlivými kousky zaspárujte cementem. Cement hned po nanesení setřete hubkou, aby zůstal jen v mezerách, a máte hotovo.

Suroviny z vyhozených rybářských sítí využívá Adidas i Volvo

Vedle těchto víceméně menších projektů ovšem v posledních letech trend využívání odpadních materiálů čím dál silněji rezonuje i u velkých společností. Globálně rozšířené je kupříkladu přeměňování poškozených rybářských sítí, které zůstaly odhozeny v mořích a oceánech a představují smrtící past pro místní faunu, na textilní materiál využitelný v mnoha oblastech. „Rybářské sítě jsou běžně vyráběny z vysoce kvalitních nylonových vláken. Nylon je velmi pevné a odolné syntetické vlákno a nachází četné uplatnění v textilním průmyslu, ať už v oděvech, nebo třeba v kobercích,“ vysvětluje Eliška Knotková, designérka a konzultantka knihovny materiálů „matériO Prague“, v jejímž pražském showroomu si zájemci mohou prohlédnout mimo jiné právě i vzorek materiálu vyráběného převážně z rybářských sítí pod italskou značkou Econyl. Rybářské sítě jakožto druhotnou surovinu přitom využívají i tak známá jména jako Adidas. Ten z této suroviny vyrábí například sportovní obuv, plavky nebo funkční oblečení. Využití surovin z rybářských sítí se ovšem neomezuje jen na oděvy: španělská firma Sea2See z nich kupříkladu vyrábí dioptrické i sluneční brýle, americká společnost Bureo naopak skateboardy. Švédská automobilka Volvo recyklovaná vlákna a plasty z vyřazených rybářských sítí využila k výrobě středového tunelu pro interiér své speciální verze vozu Volvo XC60.

Trend recyklace stavebního odpadu bude narůstat

Nejvýznamnějším zdrojem druhotných surovin, z hlediska hmotnostní produkce, jsou stavební a demoliční odpady, mezi které patří zejména betony, cihly, kamenivo, štěrk, zemina, ale také např. sádra, dřevo, sklo, plasty, keramika a různé druhy kovů. Podle dat Evropské komise je z celkového množství odpadu generovaného v EU cca 30 % právě stavebního a demoličního odpadu. „V České republice představují stavební a demoliční odpady asi 58 % až 65 % veškerého produkovaného odpadu. Proto je naším cílem a plánem dosáhnout v této kategorii do roku 2028 80% míry recyklace,“ říká ředitelka odboru průmyslové ekologie MPO Pavlína Kulhánková. Na druhé straně stavební průmysl vykazuje deficit některých základních stavebních surovin, zejména různých frakcí štěrku a kameniva. MPO vnímá potřebu a nutnost udržitelného nakládání se surovinovými zdroji, jak ve stavebnictví, tak i v dalších průmyslových odvětvích a tuto strategii prosazuje prostřednictvím Politiky druhotných surovin ČR. V Politice MPO řeší 10 základních komodit druhotných surovin a jejich zdrojů, kterými jsou: kovy, papír, plasty, sklo, stavební a demoliční hmoty, vedlejší energetické produkty, vozidla s ukončenou životností (autovraky), odpadní (vyřazená) elektrická a elektronická zařízení, použité pneumatiky a odpadní pryž, odpadní (vyřazené) baterie a akumulátory, ale i další komodity dle potřeby. „Pro podporu trhu se stavebními recykláty jsme iniciovali a koordinovali zpracování Katalogu výrobků a materiálů s obsahem druhotných surovin pro použití ve stavebnictví. Cílem je usnadnit orientaci ve stavebních recyklátech obcím, městům a dalším subjektům při zadávání veřejných zakázek. Věřím, že bude též užitečným nástrojem pro odbornou veřejnost, zejména pro projektanty a podnikatele ve stavebním průmyslu,“ dodává ředitelka Kulhánková.

Recyklované stavební materiály rovněž stále častěji figurují při stavbách rodinných domů nebo jejich rekonstrukcích. Velmi dobré opětovné využití mají tradičně například cihly či dřevěné trámy ze střech. Do nového betonu zase lze použít recyklované kamenivo nebo přímo recyklovaný beton. Výborně využitelná je též ocel, která ani po recyklaci neztrácí nic ze svých vlastností. Udržitelné využívání zdrojů jako základ oběhového hospodářství přináší ekonomické úspory, zároveň významným způsobem přispívá ke snižování emisí skleníkových plynů a dopadů na životní prostředí.

Inspirace:

Zvonkohra z harddisku

https://www.evilmadscientist.com/2006/how-to-make-hard-drive-wind-chimes/

lampión ze staré klávesnice

https://www.coroflot.com/nolherbut/Elias-Keyboard-Light-Series1

Barevné mandalky ze starých CD

https://www.flickr.com/photos/cristinavasconcellos/7867028242/sizes/z/in/photostream/

mozaiky ze starých CD a DVD

https://www.animas.eu/kreativne-napady-navody/mozaika/mozaika-zo-stareho-cdcka

Markéta Faltysová

O projektu Trash Made jsme psali v Třípólu např. zde: https://www.3pol.cz/cz/rubriky/prakticke-informace/1145-cim-udelat-radost-pod-stromeckem

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Co uvádí vodní houby do pohybu

Vodní houby nemají neurony ani svaly, přesto se pohybují.  Jak to dělají a co nám to říká o vývoji krevních cév u vyšších živočichů, odhalili vědci z Evropské ...

Erupce sopky Santorini před 520 000 lety

Hluboko pod středomořským dnem, které obklopuje řecký ostrov Santorini, objevili vědci pozůstatky jedné z největších sopečných erupcí, které kdy Evropa viděla.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail