Bez zařazení

Článků v rubrice: 409

Pandemie odstartovala diskusi o energetické soběstačnosti

Dopady pandemie nového koronaviru ukázaly, že zabezpečení dodávek elektřiny, odolné energetické systémy a energetická soběstačnost musí být základními kameny světových ekonomik. Tvrdí to Mezinárodní energetická agentura (IEA), která označuje pandemii za největší šok globálního energetického systému za více než sedmdesát let. Podle průzkumů označuje obyvatelstvo České republiky energetickou soběstačnost za velmi důležitou a závislost na dodávkách energií zvnějšku považuje za riziko pro stát.

Fotogalerie (1)
Ilustrační obrázek, JE Temelín (zdroj ČEZ)

V některých zemích se odběr elektřiny propadl až o čtvrtinu. Distributoři sdružení v The Energy Community připustili, že pokud by krize pokračovala, existuje riziko nedostatečného zabezpečení energetických sítí. Podle The Milken Institute by tyto negativní zprávy a celková nestabilní situace vyvolaná koronavirovou krizí mohly znamenat začátek nové éry vládních politik zaměřených na soběstačnost v řadě strategických odvětví. Kromě energetiky, zemědělství a farmaceutického průmyslu může jít také o obranu, telekomunikace nebo dopravu. Během pandemie totiž mnoho států zjistilo, že stojí takzvaně až na konci pomyslné fronty, a nejsou schopné dostatečně zásobovat své obyvatelstvo. 

Volání po jaderné energii pokračuje 

Světová jaderná asociace (WNA), evropské sdružení jaderného průmyslu FORATOM i další profesní asociace a energetické společnosti zintenzivňují své úsilí a snaží se přesvědčit Evropskou unii, že jaderná energie je pro Evropu důležitá jako stabilní a bezemisní zdroj elektřiny. Také Mezinárodní energetická agentura IEA dospěla k závěru, že úplné odstranění jaderné energie z úvah o budoucí podobě energetického sektoru by znamenalo vyšší ceny elektřiny a zkomplikovalo a prodražilo by přechod na bezemisní energetiku. Prezidentka sdružení Foratom Esa Hyvärinen zdůrazňuje, že její organizace nepožaduje pro jádro žádné výhody, ale chce, aby se ke všem nízkouhlíkovým energetickým zdrojům přistupovalo stejně. Také sedm významných evropských energetických firem včetně české skupiny ČEZ vyzvalo Evropskou komisi, aby zřídila nezávislou pracovní skupinu složenou z expertů na radiační ochranu a jaderné odpady a zástupců národních jaderných regulátorů, která by jadernou technologii posoudila znovu a do hloubky. Globálním cílem WNA je vyrábět do roku 2050 čtvrtinu světové spotřeby elektřiny v jaderných elektrárnách. Zda je to reálné, naznačí i výsledek letošního roku, kdy by se celosvětově mělo připojit k síti 13 nových reaktorů, což by jaderný průmysl přiblížilo k dříve formulovanému plánu budovat v průměru 10 GW nové jaderné kapacity ročně.

 

Zdroje: https://www.forbes.com/sites/jemmagreen/2020/04/07/covid-19-the-wake-up-call-the-energy-sector-needed/#1843f1c92c46, https://www.iea.org/topics/covid-19, https://milkeninstitute.org/power-of-ideas/how-covid-19-crisis-could-spark-era-economic-self-sufficiency

https://www.world-nuclear-news.org/Articles/Europe-needs-nuclear-energy-says-new-Foratom-pres?feed=feed, https://www.euractiv.com/section/energy-environment/opinion/european-nuclear-industry-open-letter-eu-nuclear-industry-is-ready-to-play-an-important-part-in-supporting-national-and-eu-clean-economic-revival/

https://www.foratom.org/press-release/foratom-highlights-importance-of-clean-dispatchable-and-european-energy-to-eus-recovery/, https://www.cez.cz/cs/pro-media/tiskove-zpravy/cez-se-pridal-k-vyzve-velkych-evropskych-energetik-jadro-muze-pomoci-s-klimatickou-neutralitou-otazku-radioaktivnich-odpadu-at-posuzuji-odbornici-81300/index.shtml

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail