Bez zařazení

Článků v rubrice: 409

Pražská kabelovna slaví sto let

Společnost Prakab, tradiční výrobce kabelů, vznikla v roce 1921, když významný český elektrotechnik a podnikatel dr. Emil Kolben získal většinový podíl v pražské pobočce rakouského podniku Schwechater Kabelwerke GmbH (SKW) a novou firmu zapsal pod ochrannou známkou PRAKAB (Pražská kabelovna, s. r. o.). Již sto let nám tato společnost umožňuje rozvádět elektrickou energii, používat moderní technologie a žít život, na který jsme zvyklí.

Fotogalerie (2)
Společná fotografie zaměstnanců, rok 1929 (zdroj Prakab)

Na železnici, v energetice i u vás doma 

Prakab je špičkou v oblasti požárně bezpečnostních kabelů, využívaných v nejrůznějších stavbách, kde je zásadním tématem požární bezpečnost. Jako příklady jen z Prahy můžeme uvést např. Obchodní centrum Chodov, Tunel Blanka, Sazka Arenu, Národní Muzeum nebo pražské metro. Vedoucím výrobcem je ale také v oblasti železničních zabezpečovacích kabelů využívaných při modernizaci železničních tratí a kabelů s využitím v energetice. Kromě toho vyrábí také instalační vodiče a kabely, kabely pro přenos dat, nebo kabely pro ovládání a elektroniku, které se využívají v průmyslových procesech a elektrárnách. Výrobky Prakab nesou označení certifikátu Česká kvalita. 

Historie 

Dnes firma patří pod průmyslový holding SKB Industrieholding GmbH se sídlem ve Schwechatu u Vídně. Ten založil už v roce 1891 hodinář Otto Steiner, pradědeček dnešních majitelů. Na místě bývalého mlýna ve Schwechatu postavil závod „Kabelovka a gumárna Otto Steiner“. Od roku 1912 se na schwechatské společnosti podílel dr. Emil Kolben, jeden z nejvýznamnějších českých průmyslníků. V r. 1919 byla v Praze již založená pobočka SKW (Schwechater Kabelwerke) přemístěna na okraj Prahy do Hostivaře, čímž vznikla „Pražská kabelová továrna“. Výrazně se rozšiřovala až do roku 1940.

Od začátku se pražská firma Prakab zaměřuje na rozvoj. V novodobé historii zřídila několik laboratoří, například v r. 2002 speciální laboratoř pro kabely FRNC (Flame Retardant Non Corrosive, Kabely zpomalující hoření, nekorozivní - znamenají redukci šíření plamene, hustoty a toxicity zplodin hoření v případě požáru a tím minimalizaci následků požáru na budovách a zařízeních). V r. 2012 to byla laboratoř pro směsi HFFR (Halogen Free Flame Retardant, bezhalogenový zpomalovač hoření, složení materiálu je založeno na směsích ethylenkopolymerů s polyethylenem a vysokým obsahem minerálních plniv), v r. 2005 pro novou výrobou silikonové izolace. V r. 2007 pořídila nový testovací stroj pro CPR - kategorizaci kabelů podle třídy požární reakce. V roce 2015 začala s výrobu změkčeného PVC. 

Bezpečnost především 

Tradiční výrobce kabelů a vodičů Prakab nabízí komplexní sortiment s vlastní výrobou v pražské Hostivaři. „Většina lidí o kabelech moc nepřemýšlí, ale ve společnosti, kde je vše propojeno, jsou kabely doslova na každém našem kroku. Svět moderních technologií, jak ho známe, by bez kabelů nemohl existovat a my jsme hrdí, že jsme součástí tohoto procesu,“ říká Ing. Miroslav Kajzr, produktový manažer ve společnosti PRAKAB. „Kromě neustálých modernizací a inovací je pro nás zásadní otázka bezpečnosti. Do této oblasti investujeme jak po stránce finanční, tak personální. V Prakabu máme vlastní laboratoř a vývojový personál, který se stará o to, aby naše výrobky byly maximálně bezpečné a odpovídaly všem českým i mezinárodním normám. Výhodou je, že nám vlastní vývoj umožňuje reagovat na specifické požadavky našich zákazníků.“ 

Pozor na kvalitu dovozů 

V posledních době se na českém i slovenském trhu stále častěji setkáváme s nevyhovujícími kabely, které často výrazně nesplňují české a mezinárodní technické normy. Prakab a další renomovaní výrobci spolupracují s Asociací výrobců kabelů a vodičů ČR a SR (AVK) a společně se snaží na tuto skutečnost upozornit. „Bezpečnost našich výrobků je pro nás na prvním místě. Instalují se na frekventovaných místech, kde nelze i dělat žádné kompromisy, protože jsou v sázce lidské životy,“ říká Ing. Miroslav Kajzr a dodává. „Náš obor samozřejmě, jako i jiná odvětví, do jisté míry zasáhla pandemie koronaviru, daří se nám ale reagovat pružně a veškeré dodávky našim zákazníkům realizovat. Co je pro nás ale alarmující, je zvýšená přítomnost opravdu nekvalitních výrobků, které se dostávají na náš trh.

Tuto skutečnost potvrzuje i Ing. Miroslav Trojan, předseda AVK. „Situace na českém trhu není bohužel zdaleka ideální z pohledu kvality. Při namátkových kontrolách AVK již několik let zachycuje více než 20 % výrobků, které nevyhovují v základních kvalitativních parametrech (např. činný odpor, tloušťka izolace, mechanické vlastnosti…), což ve svém důsledku může způsobit ohromné škody na zdraví i majetku. Vždy bychom proto všem zákazníkům doporučili nakupovat u zodpovědných distributorů, kteří dlouhodobě spolupracují se spolehlivými a prověřenými výrobci. Čeští a slovenští výrobci kabelů a vodičů mají skutečně bohatou historii a jejich výrobky garantují kvalitu potřebnou pro bezproblémové užití a hlavně bezpečnost všech instalací a zakázek“, říká Ing. Miroslav Trojan. 

Prakab děkuje 

„Zažili jsme první republiku, obě světové války, vlnu zestátňování, samet i devadesátky. Nezastavila nás ani pandemie koronaviru. Pokračujeme dál v tom, co nám jde nejlíp, tedy ve vývoji a výrobě špičkových kabelů a péči o vaši bezpečnost. Ani ve sto letech nám nechybí nadšení a odhodlání na sobě pracovat a zlepšovat se. Dopředu nás ženou především naši zákazníci a víra, že naše práce má smysl. A proto děkujeme, těšíme se, že výročí oslavíme a vykročíme společně do další stovky!“

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail