Bez zařazení

Článků v rubrice: 409

Elektrické koridory pro elektromobily

Jak cestovat elektromobilem přes celý kontinent? Elektrifikace dopravy je jedním z nezbytných kroků při řešení problémů, které přináší současná klimatická změna. Doprava je obrovským producentem CO2. Přední světové energetické a technologické společnosti působící v oblasti elektromobility se proto kromě výstavby infrastruktury stále více zaměřují i na budování dopravních koridorů, které uživatelům elektrických aut umožní cestovat na vzdálenost mnoha tisíc kilometrů, i když současný průměrný dojezd těchto vozů je na jedno nabití jen okolo 400 kilometrů. 

Fotogalerie (1)
Dobíjecí stanice ČEZ u restaurace McDonald´s u Karlových Varů (foto ČEZ)

Společnost Enel X, která je součástí italské globálně působící energetické skupiny, uvedla na sklonku minulého roku (2020) do provozu nejdelší stoprocentně elektrický dálkový koridor. Spojuje města Ushuaia na samém cípu Ohňové země v jižní Argentině a Ensenada na severu Mexika nedaleko hranic s USA. Na trase dlouhé více než patnáct tisíc kilometrů a vedoucí přes jedenáct zemí je 220 nabíjecích stanic. Enel má v současné době přibližně 130 000 veřejných a soukromých dobíjecích stanic, spravuje služby o celkové kapacitě přes 6 GW a provozuje také 110 MW úložných kapacit.

Je potřeba velkých investic

Do budování „elektrických koridorů“ chce masivně investovat také španělský gigant Iberdrola. Koncem listopadu 2020 společnost ve spolupráci s automobilkou Porsche oznámila, že do roku 2022 vybudují ve Španělsku síť 35 prémiových nabíjecích stanic s nabíječkami o výkonech 150 kW a 350 kW. Každá stanice bude mít šest až osm stojanů napájených 100% zelenou energií z čistých zdrojů. Na hlavních dálnicích, veřejných silničních sítích, ve městech, ale i v domácnostech hodlá Iberdrola v příštích pěti letech za 150 milionů EUR instalovat dalších přibližně 150 000 dobíjecích míst s menšími jednotkovými výkony.

McDonald´s podporuje elektromobilitu

Do podpory elektromobility se vrhají i společnosti, které dosud neměly s energetikou nic společného. McDonald’s například už koncem roku 2020 uvedl do provozu nabíječky na některých svých parkovištích v Itálii a do konce letošního roku chce mít na stovce svých italských parkovišť celkem 200 nabíjecích míst. Společnost zároveň oznámila, že zřídí stovky stanic rychlého nabíjení u svých dálničních provozoven rychlého občerstvení také ve Velké Británii a později i ve Španělsku, Švédsku a Nizozemsku.

V České republice instaluje rychlodobíjecí stanice na parkovištích restaurací McDonald´s společnost ČEZ, která má v zemi největší síť nabíječek. Historicky první veřejná dobíjecí stanice ČEZ u řetězce McDonald´s začala fungovat 22. srpna 2012 u pobočky na Evropské třídě v Praze. Tamní stojan tzv. normálního dobíjení byl vyměněn za zařízení rychlodobíjecí, které umožňuje většině elektromobilů dobít převážnou kapacity baterií přibližně za 25 minut. V průběhu loňského roku zastavily elektromobily u dobíjecích stanic ČEZ 17 847krát a načerpaly přitom celkem 237 594 kWh elektřiny. Takové množství naplno nabije baterie 6 600 elektromobilů střední třídy nebo umožní ujet 1,87 milionu kilometrů a 46krát objet zeměkouli.

Celkově je v současnosti v ČR kolem tisícovky nabíjecích bodů, z toho je asi pět set veřejných dobíjecích stanic. Na jednu připadá zhruba deset elektrických aut, což je optimální poměr, který drží i země s rozvinutým nasazením elektrické trakce v dopravě.

Více než čtvrt milionu nabíjecích stanic v Evropě

V Evropě je dnes v provozu přes 271 tisíc veřejných nabíjecích bodů, z toho zhruba desetina jsou rychlonabíječky s výkonem větším než 22 kW. Tento výkon ale zřejmě nebude už brzy zejména na „elektrických dálnicích“ stačit. Podle studie University of Applied Sciences v Amsterodamu, která loni na podzim zkoumala chování řidičů a vyhodnocovala data z nabíjecích stanic, roste především poptávka po nabíječkách nad 150 kW, protože teprve při těchto výkonech se čas strávený nabíjením na cestách zkracuje skutečně významně.

Ultrarychlé nabíječky v Austrálii

S touto ambicí už vzniká ultrarychlá dálniční nabíjecí síť, která má spojit velká australská města. Místní společnost Evie Networks a americká EV Connect tvrdí, že nabídnou řidičům podobný proces nabíjení jako u čerpání paliva do tradičního spalovacího motoru, protože jejich ultrarychlé nabíječky o výkonu 350 kW prý dokážou nabít elektromobil na dojezd až 350 kilometrů za pouhých 15 minut.

Prognózy

Podle nejnovější zprávy analytické společnosti Wood Mackenzie (WoodMac) bude do roku 2030 nainstalováno 8,6 milionu veřejných i neveřejných nabíjecích bodů v Evropě, 9,8 milionu jich bude v Číně a 10,8 milionu v Severní Americe. WoodMac očekává, že do roku 2030 se elektromobily celosvětově vyšplhají na 13,8 % prodejů nových vozidel. Zároveň ale odhaduje, že kvůli pandemii koronaviru se prodej elektromobilů v roce 2020 oproti původní předpovědi snížil až o 43 %, což dočasně povede i ke snížení poptávky po nových nabíječkách. Plné zotavení trhu s elektrickými vozidly očekává WoodMac nejpozději v roce 2025.

 

Poznámka: Aktuální mapa nabíjecích stanic ČEZ v ČR je zde http://www.elektromobilita.cz/cs/mapa-dobijecich-stanic.html.

 

Zdroje:

https://www.enel.com/media/explore/search-press-releases/press/2020/10/enel-x-creates-first-100-electric-pan-american-charging-corridor

https://www.smart-energy.com/industry-sectors/electric-vehicles/australia-develops-largest-ultra-fast-highway-ev-corridor/

https://www.evconnect.com/news/ev-cloud-has-received-the-solar-impulse-efficient-solution-label

https://goevie.com.au/our-network/

https://www.smart-energy.com/industry-sectors/electric-vehicles/neoenergia-launches-electric-vehicle-corridor-in-northeast-brazil/

https://www.world-energy.org/article/14626.html

https://www.iberdrola.com/press-room/news/detail/iberdrola-porsche-join-forces-promote-ultra-fast-charging-electric-vehicles-spain

https://www.electrive.com/2020/11/04/enel-x-to-install-200-charging-points-at-italian-mcdonalds/

https://www.woodmac.com/our-expertise/focus/Power--Renewables/resi-public-ev-charging-h1-2020/

https://www.greentechmedia.com/articles/read/north-america-china-and-europe-will-install-29m-residential-and-public-ev-chargers-by-2030

https://www.avere.org/press-release-fast-charging-in-europe-is-now-a-reality/

https://www.eafo.eu/countries/czech-republic/1729/summary

https://www.mdpi.com/2032-6653/11/4/73/htm

https://elektrickevozy.cz/clanky/prumerny-dojezd-elektromobilu-v-roce-2020-vzrostl-na-vice-nez-400-km

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail