Bez zařazení

Článků v rubrice: 409

Technické muzeum v Brně má obří mapu města

Technické muzeum v Brně si  na podlahu expozice věnované letectví nechalo nainstalovat velkou ortofotomapu města, která zabírá plochu 40 m2. Mapu zhotovila společnost TopGis na základě vlastních leteckých snímků z loňského roku. Návštěvníci expozice se budou moci podívat na skutečně detailní záběry krajského města, dokonce se po novém prvku podlahy  i projít.

Fotogalerie (1)
Obří mapa (zdroj: Technické muzeum v Brně)

Letecká mapa Brna vytištěná na speciální pochozí lamino přibyla do prostor muzea v Purkyňově ulici na začátku března. „Ortofotomapa s rozlišením deset centimetrů na pixel pochází z leteckého snímkování pořízeného během loňského vegetačního období. Na podlaze muzea zabírá při rozměrech 765 cm × 444 cm plochu bezmála 40 m2. Jedná se o unikátní zakázku, protože takto rozměrný tisk jsme ještě nikdy nedělali,“ popisuje výkonná ředitelka společnosti TopGis Drahomíra Zedníčková.

Mapa, po níž se budou moci návštěvníci i projít, je instalována v expozici leteckých motorů. Podle Technického muzea v Brně má ale přesah prakticky do všech oborů, kterým se muzeum věnuje – od historie brněnských továren přes automobilismus až třeba po městskou hromadnou dopravu.

„Chtěli jsme ukázat Brno z úplně nové perspektivy. Nenechte se přitom mýlit, nejde jen o nadhled. Celá mapa je úžasným strojem času. Brno je bohaté na technické památky a mapa ukazuje nejen stávající, ale i zaniklé či zanikající objekty jako továrny, železniční vlečky či vodní stavby,“ uvádí náměstek ředitele Technického muzea v Brně Josef Večeřa.

Nápad na obraz Brna z ptačího pohledu není podle něj úplně nový. Družicové snímky by ale návštěvníkům neposkytly dostatečné detaily, volba proto nakonec padla na ty letecké. „Ač mapa zabírá obrovské území, jsou na ní vidět opravdu neuvěřitelné věci. Jakmile to bude možné, přijďte se podívat. Třeba v mapě objevíte zapomenutý poklad,“ dodává Josef Večeřa.

O společnosti TopGis 

Brněnská společnost TopGis působí na trhu od roku 2009 a je úspěšná v oboru geodézie, mapování a webových mapových služeb. Vlastní všechny podstatné technologie: letadla, kamerové a laserové senzory či mapovací automobily. Její tým tvoří pět desítek zkušených odborníků v oborech GIS (geografické informační systémy) a SW (speciální softwary). Společnost je tvůrcem nejdetailnější aktualizované ortofotomapy České republiky. Prostřednictvím webového portálu Gisonline.cz umožňuje náhled do katastru nemovitostí, pasporty, analýzy či přesná měření.

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail