Bez zařazení

Článků v rubrice: 409

Autonomní létající záchranka

Uprostřed celosvětové pandemie COVID-19 začal pracovat tým složený z produktového designéra, strojního inženýra a lékařky na řešení rychlého a bezpečného transportu pacientů z jejich domova do nemocnice. Zrodil se tak koncept autonomního létajícího záchranného vozidla – E-wayRescue Roadster. Celý projekt, který se nyní přesunul do další fáze vývoje produktu, vznikl díky cloudové platformě 3DEXPERIENCE od společnosti DassaultSystèmes.

Fotogalerie (2)
E-way Rescue Roadster (obr. DassaultSystémes)

Mezinárodní tým začal na projektu autonomního létajícího záchranného prostředku pracovat loni v červnu a po několika měsících má připravenou celou technickou dokumentaci, 3D model a absolvované simulace působení vnějších vlivů na vozidlo. Své využití najde E-way Rescue Roadster jak v rámci integrovaného záchranného systému, tak i v běžném městském prostředí, kde bude sloužit ke snadnějšímu pohybu osob. Vozidla by totiž měla mezi sebou komunikovat a vytvořit tak dopravní ekosystém (collective intelligence transportation), který bude předcházet nehodám či kolonám. 

Týmová práce on-line 

I když jednotliví členové týmu pracovali v různých časových pásmech, mohli současně vytvářet jeden projekt. Díky cloudové aplikaci 3DEXPERIENCE měli neustále k dispozici stejný soubor dat, plynulý přehled o změnách a nutných úkonech, jednotnou komunikační platformu a především prvotřídní projekční software. Ten jim umožnil nejen 3D modelování technických součástí i celého modelu, ale i testování návrhů a simulace. Zároveň jim software od společnosti DassaultSystèmes umožnil pracovat ve webové aplikaci, díky čemuž měli přístup k celé škále dovedností 3DEXPERIENCE řešení například v notebooku nebo na tabletu, a mohli tak pracovat opravdu odkudkoli. 

Létající záchranka 

Konstrukce vozidla si vyžádala detailní technické nákresy podvozku, motorů a vrtulí či interiéru přepravní kapsle. Tým se například musel vypořádat s problémem, kdy kola bránila vysunutí sklopných ramen nesoucích vrtule. Rozsah jejich pohybu byl navíc omezen velikostí a umístěním motoru, který je poháněl. Díky cloudové aplikaci navrhl strojní inženýr řešení pro miniaturizaci motoru, aniž se snížil jeho výkon. „Pomocí generativního designu řešení CATIA se nám podařilo snížit celkovou hmotnost vozidla, přičemž nedošlo ke snížení odolnosti konstrukce. Díky lehčí konstrukci jsme mohli snížit spotřebu energie, a tedy odpovídajícím způsobem upravit i specifikaci motoru,“ říká Tony Parez-Edo Martin stojící za návrhem E-way Rescue Roadsteru. 

Lékařka poradila 

Díky zapojení lékařky byly při konstrukci vozidla zohledněny i požadavky na optimální převoz pacientů. Pro jejich transport jsou důležitými faktory vnitřní teplota a cirkulace vzduchu v kabině; obojí musí být stabilní bez ohledu na vnější podmínky. Díky programové komponentě simulující proudění kapalin a vzduchu v kabině odhalil tým potřebu přidat větrací mřížky na zadní část vozidla. Autonomní létající záchranka v současnosti vstupuje do další fáze projektu, což se jí podařilo jen díky výkonnému cloudovému nástroji pro spolupráci, design a simulaci. 

Konstrukce není všechno 

Až se podaří létající záchranku skutečně zkonstruovat, bude potřeba ještě promyslet způsob používání: systém přivolání záchranky, jak pacient nastoupí, či kdo jej na palubu vozidla dopraví, jak zabránit zneužití a zbytečným cestám, co když pacient uvnitř autonomního vozidla bez řidiče zpanikaří nebo se mu přitíží... jistě nás napadne řada dalších otázek. Ale to už není o technice, to musejí řešit jiné vědy.

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Elektrické letadlo a elektrická létající loď

Elysian E9X je devadesátimístné letadlo, které může během jednoho dne urazit až 1 000 km. Je založeno na výzkumu, který tvrdí, že naše předchozí předpoklady o bateriových elektrických letadlech byly mylné.

Poptávka po specialistech na umělou inteligenci

Rostoucí poptávka po automatizaci a optimalizaci napříč průmyslovými odvětvími, nárůst využívání umělé inteligence v aplikacích pro spotřebitele a rostoucí investice do ...

Jubilejní 30. ročník mezinárodního elektrotechnického veletrhu AMPER 2024

Veletrh AMPER (letos s podtitulem SMARTAND CONNECTED WORLD) se v České republice a na Slovensku díky pravidelné účasti firem na nejvyšší úrovni etabloval jako nejvýznamnější ...

Největší česká baterie je ve Vítkovicích

Akumulátor o výkonu 10 MW (o 30 % větším než má současná největší baterie v ČR) zahájil ostrý provoz 1. února 2024.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail