Bez zařazení

Článků v rubrice: 409

Řídí nezávislé zdroje energie pro celý svět už 30 let

Česká firma ComAp, která je světovým lídrem v řídicích systémech pro záložní a nezávislé zdroje energie, oslavila 30 let. Z počáteční nuly při svém založení v roce 1991 to dotáhla až na roční obrat ve výši téměř 2 mld. Kč. Že to jde díky poctivé práci, invenci a neustálé chuti učit se, potvrzuje i příběh této společnosti . Její kontroléry řídí dodávku energie na všech ostrovech v Polynésii, její systémy zajišťují nepřetržitý a stabilní zdroj energie pro datové centrum ve Švýcarsku nebo synchronizují záložní zdroje pro pražskou O2 arénu, aby nedošlo k nečekanému výpadku. Firma je plně v rukách svých českých zakladatelů a chce nadále růst  –  tak, aby mohla významně přispět k celosvětovému přechodu na udržitelné zdroje energie.

 

Fotogalerie (1)
Budova ComAp (zdroj ComAp)

„Začátky ComApu byly v porovnání s dneškem poněkud skromné. Byl rok 1991, byli jsme tři kamarádi z Výzkumného ústavu ČKD a atmosféra kypěla příležitostmi. A my jsme je chtěli využít a něco dokázat. Všichni jsme absolvovali technickou kybernetiku na ČVUT, a proto nám bylo jasné, že to bude něco kolem počítačů – i název naší firmy je zkratkou Computer Applications. Postupem času vykrystalizovala naše specializace na řízení nezávislých a záložních zdrojů energie: tak, aby v nemocnicích nebyla přerušena dodávka při výpadku nebo aby měli na odlehlých ostrovech, kam síť vůbec nesahá, zajištěnou infrastrukturu,“ popisuje jeden ze zakladatelů, Libor Mertl.

1991: Velké plány a kancelář místo ložnice

První zakázkou byl automatický systém na zvukové hlášení stanic v pražském metru a zpočátku firma realizovala široké spektrum zakázek v elektronice pro B2B. V polovině devadesátých let ale došlo k zásadnímu zlomu. Majitelé se rozhodli soustředit pouze na řízení záložních zdrojů a nezávislých malých elektráren, tzv. microgrids, s ambicí stát se v tomto segmentu globálními lídry.

Od motorgenerátorů ke komplexním systémům

„Když porovnáme energetické systémy před 25, 30 lety a jejich řízení, tak na začátku šlo především o klasické motorgenerátory na naftu, které produkují elektřinu jako zálohu pro nemocnice, hotely nebo jsou přímo jedinými zdroji energie – například na ropných plošinách nebo na odlehlých ostrovech, kam konvenční síť vůbec nesahá,“ vysvětluje Martin Málek.

Dnešní systémy jsou daleko složitější a vstupují do nich samozřejmě udržitelné zdroje energie – ať už to je dvoupalivový generátor, kdy se část nafty nahrazuje plynem, nebo fotovoltaika, větrné elektrárny, baterie. Řídicí systémy ComApu zajišťují, aby se zdroje využívaly co nejefektivněji, navzájem byly synchronizované a mohly využít i připojení ze sítě, pokud je třeba.

2021: Udržitelná budoucnost a další růst

Dnes má ComAp přes 400 zaměstnanců ve 13 pobočkách po celém světě (přes Austrálii, Ameriku, Kanadu po Rusko, Indii, Austrálii nebo Singapur) a díky síti více než 60 distributorů dodává systémy do celého světa. Centrála s robustním centrem Výzkumu a vývoje sídlí v Praze. Společnost nadále zůstává v rukou svých zakladatelů, Martina Málka, Libora Mertla a rodiny Aleše Procházky, nyní ale již v roli členů dozorčí rady. Firma má od roku 2016 švédského CEO Petera Sandina a chce nadále růst a nabírat do své pražské centrály další zaměstnance. Láká je na možnost řídit nebo vyvíjet systémy z Prahy pro celý svět a být u velkého technologického přerodu v energetickém průmyslu.

„Dnes stojíme na prahu energetické revoluce, kdy potřebujeme dosáhnout uhlíkové neutrality do roku 2050. I ComAp proto čeká cesta dalších inovací v oblasti čistých zdrojů energie, a my se chceme stát firmou, která světu pomůže této neutrality dosáhnout,“ popisuje vizi firmy do dalších let její CEO Peter Sandin. ComAp se proto aktivně hlásí k postupnému naplňování dvou cílů udržitelného rozvoje vytyčených OSN: v oblastech Dostupná a čistá energie a Průmysl, inovace a infrastruktura.

V roce 2009 získala firma ocenění Nejlepší zaměstnavatel ČR v kategorii Malé a střední podniky.

Více informací na www.comap-control.com

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail