Bez zařazení

Článků v rubrice: 413

Řídí nezávislé zdroje energie pro celý svět už 30 let

Česká firma ComAp, která je světovým lídrem v řídicích systémech pro záložní a nezávislé zdroje energie, oslavila 30 let. Z počáteční nuly při svém založení v roce 1991 to dotáhla až na roční obrat ve výši téměř 2 mld. Kč. Že to jde díky poctivé práci, invenci a neustálé chuti učit se, potvrzuje i příběh této společnosti . Její kontroléry řídí dodávku energie na všech ostrovech v Polynésii, její systémy zajišťují nepřetržitý a stabilní zdroj energie pro datové centrum ve Švýcarsku nebo synchronizují záložní zdroje pro pražskou O2 arénu, aby nedošlo k nečekanému výpadku. Firma je plně v rukách svých českých zakladatelů a chce nadále růst  –  tak, aby mohla významně přispět k celosvětovému přechodu na udržitelné zdroje energie.

 

Fotogalerie (1)
Budova ComAp (zdroj ComAp)

„Začátky ComApu byly v porovnání s dneškem poněkud skromné. Byl rok 1991, byli jsme tři kamarádi z Výzkumného ústavu ČKD a atmosféra kypěla příležitostmi. A my jsme je chtěli využít a něco dokázat. Všichni jsme absolvovali technickou kybernetiku na ČVUT, a proto nám bylo jasné, že to bude něco kolem počítačů – i název naší firmy je zkratkou Computer Applications. Postupem času vykrystalizovala naše specializace na řízení nezávislých a záložních zdrojů energie: tak, aby v nemocnicích nebyla přerušena dodávka při výpadku nebo aby měli na odlehlých ostrovech, kam síť vůbec nesahá, zajištěnou infrastrukturu,“ popisuje jeden ze zakladatelů, Libor Mertl.

1991: Velké plány a kancelář místo ložnice

První zakázkou byl automatický systém na zvukové hlášení stanic v pražském metru a zpočátku firma realizovala široké spektrum zakázek v elektronice pro B2B. V polovině devadesátých let ale došlo k zásadnímu zlomu. Majitelé se rozhodli soustředit pouze na řízení záložních zdrojů a nezávislých malých elektráren, tzv. microgrids, s ambicí stát se v tomto segmentu globálními lídry.

Od motorgenerátorů ke komplexním systémům

„Když porovnáme energetické systémy před 25, 30 lety a jejich řízení, tak na začátku šlo především o klasické motorgenerátory na naftu, které produkují elektřinu jako zálohu pro nemocnice, hotely nebo jsou přímo jedinými zdroji energie – například na ropných plošinách nebo na odlehlých ostrovech, kam konvenční síť vůbec nesahá,“ vysvětluje Martin Málek.

Dnešní systémy jsou daleko složitější a vstupují do nich samozřejmě udržitelné zdroje energie – ať už to je dvoupalivový generátor, kdy se část nafty nahrazuje plynem, nebo fotovoltaika, větrné elektrárny, baterie. Řídicí systémy ComApu zajišťují, aby se zdroje využívaly co nejefektivněji, navzájem byly synchronizované a mohly využít i připojení ze sítě, pokud je třeba.

2021: Udržitelná budoucnost a další růst

Dnes má ComAp přes 400 zaměstnanců ve 13 pobočkách po celém světě (přes Austrálii, Ameriku, Kanadu po Rusko, Indii, Austrálii nebo Singapur) a díky síti více než 60 distributorů dodává systémy do celého světa. Centrála s robustním centrem Výzkumu a vývoje sídlí v Praze. Společnost nadále zůstává v rukou svých zakladatelů, Martina Málka, Libora Mertla a rodiny Aleše Procházky, nyní ale již v roli členů dozorčí rady. Firma má od roku 2016 švédského CEO Petera Sandina a chce nadále růst a nabírat do své pražské centrály další zaměstnance. Láká je na možnost řídit nebo vyvíjet systémy z Prahy pro celý svět a být u velkého technologického přerodu v energetickém průmyslu.

„Dnes stojíme na prahu energetické revoluce, kdy potřebujeme dosáhnout uhlíkové neutrality do roku 2050. I ComAp proto čeká cesta dalších inovací v oblasti čistých zdrojů energie, a my se chceme stát firmou, která světu pomůže této neutrality dosáhnout,“ popisuje vizi firmy do dalších let její CEO Peter Sandin. ComAp se proto aktivně hlásí k postupnému naplňování dvou cílů udržitelného rozvoje vytyčených OSN: v oblastech Dostupná a čistá energie a Průmysl, inovace a infrastruktura.

V roce 2009 získala firma ocenění Nejlepší zaměstnavatel ČR v kategorii Malé a střední podniky.

Více informací na www.comap-control.com

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Podmořský život u Velikonočního ostrova

Podmořský horský řetězec u Rapa Nui, známý také jako Velikonoční ostrov, hostí úžasnou řadu hlubokomořských druhů. Expedice na hřeben Salas y Gómez u Rapa Nui v Tichém oceánu ...

Tajemství radioaktivního promethia

Pomocí nové metody odhalili vědci klíčové vlastnosti radioaktivního promethia, prvku vzácných zemin. Stalo se tak až téměř osm desetiletí poté, co byl tento nepolapitelný prvek vzácných zemin objeven.

Vesmírná robotika se připravuje k explozivnímu růstu

Před pěti lety NASA zahájila misi jako vystřiženou ze sci-fi trháku. Nasadily robotický systém Astrobees na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), který zde pomáhá astronautům s opravami a údržbou.

Chytré meteostanice ve školách

Základní školy na Praze 4, Filosofská a Školní, se mohou pochlubit unikátním projektem monitoringu mikroklimatu a škodlivých látek v ovzduší.

Jsme genetická mozaika

Ve studii, kterou vedli Jan Korbel z Evropské laboratoře molekulární biologie (EMBL) a Ashley Sandersová z Berlínského institutu pro biologii lékařských systémů Centra Maxe Delbrücka ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail