Bez zařazení

Článků v rubrice: 409

Navštivte české elektrárny, osobně i virtuálně

Elektrárny Skupiny ČEZ navštívilo v roce 2022 rekordních 247 250 lidí, a to reálně i virtuálně. Obě jaderná infocentra lákala na ReakTour aneb výlet až k temelínskému a nově i dukovanskému reaktoru prostřednictvím nejmodernějších brýlí s virtuální realitou. Více než 35 000 studentů i zájemců z řad veřejnosti zavítalo do vybraných energetických zdrojů během živě vysílaných on-line prohlídek Virtuálně v elektrárně. Tento oblíbený projekt navíc přinesl v loňském roce novinku – stávající nabídka jaderných elektráren a obnovitelných zdrojů se rozrostla o prohlídku distribuční soustavy, která diváky seznamuje s kompletní cestou elektřiny od výroby až k zákazníkovi. V letošním roce tyto aktivity pokračují, Třípól doporučuje, abyste se včas zajímali a zaregistrovali, neboť zájem veřejnosti rok od roku stoupá.

Fotogalerie (6)
Infocentra jaderných elektráren lákají na ReakTour (zdroj ČEZ)

Přesto, že ze začátku roku byla infocentra dva měsíce uzavřená kvůli covidu, fyzicky je v roce 2022 navštívilo téměř 212 tisíc návštěvníků. Nejvíce lidí loni přilákala nejznámější česká vodní přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně – výjimečné technické dílo v Jeseníkách. Oba jaderné zdroje Temelín a Dukovany zaznamenaly shodně přes 35 tisíc návštěvníků.

ReakTour

V jaderných infocentrech byla v loňském roce největším lákadlem ReakTour. Jde o hromadnou prohlídku nejstřeženějších prostor jaderné elektrárny ve speciálních VR brýlích pro virtuální  realitu. Přenese vás třeba k reaktoru, do chladicí věže nebo na blokovou dozornu, odkud se elektrárna řídí. Temelínská ReakTour funguje již od konce roku 2021, na podzim 2022 se k ní přidala i dukovanská virtuální prohlídka. Ta je navíc obohacená o interaktivní prvky, kdy si pomocí vlastních rukou můžete volit scénář celé virtuální návštěvy. V létě se navíc pořádaly reálné exkurze přímo do areálu obou našich jaderek.

Virtuálně v elektrárně

Pokud se nedostanete na osobní prohlídku infocenter a elektráren, můžete je navštívit virtuálně. Virtuální prohlídky elektráren se vysílají každý všední den živě z interaktivního TV studia. Loni přilákaly 35 293 dětí i dospělých. Novinkou v loňském roce byla prohlídka distribuční soustavy, která zejména studentům vysvětluje, co se stane s elektřinou od chvíle, kdy se vyrobí v elektrárně, do momentu, kdy dorazí domů do zásuvky. Na distribuční virtuální prohlídku, ale i na další, zaměřené na výrobu elektřiny z jádra či obnovitelných zdrojů, se mohou zájemci hlásit zdarma až do konce března. Nepromeškejte.

Těšte se na novinky

Během prázdninových víkendů byla zpřístupněna zmodernizovaná vodní elektrárna Lipno, kde se lze dostat speciálním výtahem do strojovny elektrárny vyhloubené v kaverně 160 metrů pod hladinou Vltavy. Nejen prohlídky Virtuálně v elektrárně, ale i exkurze do podzemí vodní elektrárny Lipno jsou atrakcemi, které si mohou fanoušci energetiky užít i letos. Oba projekty aktuálně běží až do března 2023. Další novinky se opět chystají na léto – těšit se můžete na letní soutěž o ceny a další aktivity.

Více informací i možnost registrace na stávající prohlídky najdete na webu www.cez.cz/infocentra.

Top 5 nejnavštěvovanějších elektráren ČEZ

 

Počet návštěvníků [2022]

Dlouhé stráně (přečerpávací elektrárna)

85 334

Dukovany (jaderná elektrárna)

36 457

Temelín (jaderná elektrárna)

35 210

Hučák (vodní elektrárna – IC obnovitelné zdroje)

12 924

Dalešice (přečerpávací elektrárna)

9 317

 

Studenti s vážným zájmem mají další možnosti

Stáže a praxe studentů jsou v posledních letech běžnou součástí provozu elektrárny Dukovany. Vedle vzdělávání studentů ve školách je pro zajištění dostatečného kvalifikovaného množství pracovníků pro budoucí provoz jaderných elektráren důležitá praktická zkušenost a znalost pracovního prostředí. Proto elektrárna Dukovany přímo ve svém areálu aktivně pořádá řadu náborových aktivit, například tzv. Jaderné maturity pro středoškoláky nebo Letní univerzity pro vysokoškolské studenty. Mezi tyto již velmi známé projekty jsou pak zařazovány další, individuální, stáže zájemců o budoucí povolání pod chladicími věžemi.

Šestice studentů fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT Praha strávila v Jaderné elektrárně Dukovany týdenní stáž hned v lednu 2023. Kromě návštěv pracovišť jaderné fyziky se studenti seznámili s provozem chemických laboratoří, ale také zavítali na reaktorový sál nebo strojovnu. Cílem je zaujmout nejlepší studenty, kteří se zajímají o jadernou energetiku, pro budoucí práci v elektrárně.

Tři z šestice studentů jsou absolventy Letní univerzity a dva z nich jsou stipendisty Skupiny ČEZ, kteří od září budou zastávat pozici Reaktorový fyzik. „Stáže se účastní studenti 3. a 5. ročníku. Je to pro ně velmi důležitá praxe, kdy si teoretické znalosti ověří v praktickém fungování provozu jaderného zařízení,“ vysvětluje Linda Navrátilová, specialistka pro nábor Skupiny ČEZ.

Každoročně se na obou jaderkách pořádají pro středoškoláky tzv. Jaderné maturity, na distribuční soustavě pak Energetická maturita. Několikadenní stáž obsahuje přednášky, besedy s odborníky, exkurze a závěrečný znalostní test. „Jaderná maturita je příležitost poznat fungování jaderné elektrárny, ale také navázat budoucí spolupráci. Více než třetina účastníků projevila zájem o stipendium Skupiny ČEZ, které podporuje nábor budoucích řídicích pracovníků jaderné elektrárny,“ dodává Linda Navrátilová ze strategického náboru EDU. Skupina ČEZ připravuje stáže především pro žáky a pedagogy partnerských středních škol, kterých je v ČR více než 70.

Další, tentokrát dvoutýdenní stáže pro vysokoškoláky, tzv. Jaderné univerzity, v rámci kterých se podívají i k reaktorům a do dalších nejcitlivějších částí jaderných elektráren, odstartují v průběhu prázdnin. Celou nabídku stáží a exkurzí najdou zájemci na internetových stránkách www.kdejinde.cz .

 

Martin Schreier
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail