Bez zařazení

Článků v rubrice: 413

Horizon Aircraft úspěšně dokončil testování prototypu letadla VTOL

Horizon Aircraft je jednou z předních společností v oblasti hybridních elektrických vzdušných vozidel s vertikálním vzletem a přistáním (VTOL). Brandon Robinson, generální ředitel společnosti, oznámil 4. ledna 2023, že počáteční testování Prototypu Cavorite X5 je úspěšně dokončeno. Řekl: „Toto letadlo překonalo naše očekávání během počátečního testování ve vznášení. Je extrémně stabilní, dokáže se plně vznášet při výkonu pouze 65 % a vznášelo se s 20 % svých ventilátorů záměrně deaktivovanými, aby bylo možné otestovat redundanci systému. Jedná se o velké letadlo s rozpětím křídel 6,7 m a 4,6 m dlouhé, schopné vyvinout rychlost přes 282 km/h. Probíhají další testování, která přinášejí cenná data pro neustálé vylepšování projektu.

Fotogalerie (2)
Létající taxi s hybridním elektrickým pohonem Cavorite X5 (zdroj Horizon Aircraft)

Patentovaný koncept VTOL umožňuje letadlu létat v konfiguraci s velmi nízkým odporem vzduchu jako tradiční letadlo a je jedním z mála letadel eVTOL (Electric Vertical Takeoff and Landing), které to v současnosti umí. Letět většinu mise jako normální letadlo je bezpečnější, efektivnější a bude se snáze certifikovat než radikální nové návrhy eVTOL. Plnohodnotné letadlo bude také poháněno hybridním elektrickým systémem, který dokáže dobíjet bateriové pole za letu a zároveň poskytovat další redundanci systému.

Horizon Aircraft plánuje přejít na letové testy v prvním čtvrtletí 2023 ve světovém klimatickém větrném tunelu ACE poblíž Toronta v Ontariu.

Svět na eVTOLy čeká

V roce 2021 existovalo přibližně 6 850 objednávek na eVTOL v hodnotě přibližně 26,1 miliardy USD, ale nový výzkum odhaduje, že do roku 2025 očekává 66 % profesionálů v oblasti rizikového kapitálu a soukromého kapitálu, že počet objednávek v tomto odvětví bude vyšší než 8 000. Každý šestý (16 %) dokonce věří, že to bude více než 10 000.

Důležitý je výběr baterií

Některé používané baterie jsou příliš těžké pro dlouhé vzdálenosti a jejich časy nabíjení jsou příliš pomalé na to, aby podporovaly požadovaný počet letů. Životní cyklus mnoha baterií je navíc příliš krátký. Mnoho prototypů eVTOL, které jsou v současné době ve vývoji, používá pokročilé varianty s vysokou hustotou energie. Tyto lehčí baterie se mohou snadno poškodit, což zvyšuje frekvenci jejich výměny, a to zvýší náklady. Jednou z největších provozních překážek rozmístění flotily VTOL ve městech je málo míst vhodných pro přistávací plochy a zařízení potřebná k dobíjení a údržbě letadel.

Hmotnost baterií použitých pro Cavorite X5 je pouhých 200 kg, což mu zajišťuje dolet 500 km s hybridním elektrickým pohonem. Některé vysoce profilované eVTOLs používají baterie, které váží 600 kg nebo více a mají dolet mezi 100 km a 200 km.

Předpokladem pro letecká taxi je zaručení bezpečnosti 

Pouze pokud bude bezpečnost nejvyšší prioritou pro provozovatele a výrobce, budou lidé ochotni vzdušná taxi používat. Ukázal to globální výzkum, který si nechala společnost Horizon Aircraft provést.

Studie v 10 zemích napříč Severní Amerikou, Evropou, Afrikou, Oceánií a Asií zjistila, že 65 % dospělých bude s radostí létat v elektrických vertikálních aerotaxi eVTOL, jakmile je schválí regulační orgány v jejich vlastní zemi, 61 % by je použilo i v jiných zemích, kde by je regulační orgány schválily. Nejochotnější používat vzdušná taxi jsou lidé ve Spojených arabských emirátech (87 %), Indii (82 %) a Jižní Africe (88 %). Pouhých 16 % lidí z celého světa by v aerotaxi nelétalo.

Bezpečnostní otázky je třeba důsledně řešit - tři ze čtyř (76 %) dotázaných tvrdí, že obavy o bezpečnost eVTOL by byly největším odstrašujícím důvodem pro používání aerotaxi. 69 % žádá ujištění o výcviku pilotů. Méně než polovina (47 %) by se obávala nákladů na lety, 43 % se obává dopadu na životní prostředí. Přibližně 77 % dotázaných se domnívá, že vývoj odvětví je pozitivní.

O společnosti Horizon Aircraft Inc.

Horizon Aircraft je pokročilá letecká strojírenská společnost, která vyvinula první eVTOL na světě, který dokáže létat většinu svých misí přesně jako normální letadlo a zároveň nabízí špičkovou rychlost, dolet a provozní využitelnost. Cavorite X5 eVTOL je navržen tak, aby rychle vstoupil na trh a obsloužil široké spektrum uživatelů.

Více informací zde: www.horizonaircraft.com

Zdroje: tiskové zprávy Horizon Aircraft

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Podmořský život u Velikonočního ostrova

Podmořský horský řetězec u Rapa Nui, známý také jako Velikonoční ostrov, hostí úžasnou řadu hlubokomořských druhů. Expedice na hřeben Salas y Gómez u Rapa Nui v Tichém oceánu ...

Tajemství radioaktivního promethia

Pomocí nové metody odhalili vědci klíčové vlastnosti radioaktivního promethia, prvku vzácných zemin. Stalo se tak až téměř osm desetiletí poté, co byl tento nepolapitelný prvek vzácných zemin objeven.

Vesmírná robotika se připravuje k explozivnímu růstu

Před pěti lety NASA zahájila misi jako vystřiženou ze sci-fi trháku. Nasadily robotický systém Astrobees na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), který zde pomáhá astronautům s opravami a údržbou.

Chytré meteostanice ve školách

Základní školy na Praze 4, Filosofská a Školní, se mohou pochlubit unikátním projektem monitoringu mikroklimatu a škodlivých látek v ovzduší.

Jsme genetická mozaika

Ve studii, kterou vedli Jan Korbel z Evropské laboratoře molekulární biologie (EMBL) a Ashley Sandersová z Berlínského institutu pro biologii lékařských systémů Centra Maxe Delbrücka ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail