Bez zařazení

Článků v rubrice: 409

Vývoj autonomních autobusů ve Skotsku v projektu CAVForth2 za 10,4 milionů liber

Firma Fusion Processing Ltd. oznámila pokračování vývoje svého CAVStar® Automated Driving System jako součásti druhé fáze úspěšného projektu autonomního (tj. bez řidiče) autobusu CAVForth ve Skotsku. Ke stávající testovací flotile pěti dieselových autobusů Enviro200AV, které jsou schopny přepravit více než 10 000 cestujících týdně, se připojí elektrobus Enviro100AEV. Zkoušky autonomních autobusů na veřejných komunikacích ve Skotsku jsou podporované britskou vládou a financované britským průmyslem. Druhá fáze projektu za 10,4 milionů liber – CAVForth2 – povede k prodloužení trasy mezi uzly veřejné dopravy v Edinburghu a Fife do centra města Dunfermline přes most Forth Road. Celková obsloužená vzdálenost bude téměř 32 km.

Fotogalerie (1)
Nový elektrický autonomní autobus pro oblast Edinburgu (zdroj Fusion Processing)

Automatizovaný systém řízení CAVStar® nové generace, vedoucího partnera projektového konsorcia, Fusion Processing Ltd., je navržen tak, aby bezpečně zvládal složité dopravní toky a jízdní podmínky vyskytující se v městských oblastech (kromě dálnic a silnic B). CAVStar® kombinuje data ze sady nejmodernějších senzorů, včetně kamer, radaru a LiDARu spolu s technologií umělé inteligence, aby poskytoval bezpečné autonomní řízení za všech povětrnostních podmínek. Údaje o fázování semaforů umožní autobusům jezdit bez přerušování od jednoho zeleného světla ke druhému, což dále zvýší energetickou účinnost, plynulost dopravy a pohodlí cestujících a sníží emise pevných částic z brzd a pneumatik.

Nulové emise

Cílem projektu je dokázat, jak mohou autonomní autobusy zkrátit dobu jízdy, zlepšit kvalitu služeb pro zákazníky a zároveň snížit spotřebu energie a emise. Vedení konsorcia Nejnovější generace technologie CAVStar® Automated Driving společnosti Fusion Processing zasadí do testovacího provozu elektrický autobus Enviro100AEV od partnera konsorcia Alexandra Dennise.

Společnost si věří

Jim Hutchinson, generální ředitel společnosti Fusion Processing, řekl: „CAVForth2 staví na našich rozsáhlých zkušenostech s vývojem flotily pěti autonomních autobusů SAE úrovně 4 v plné velikosti, navržených tak, aby fungovaly bezpečně na veřejných komunikacích. Prodlužujeme trasu o dalších 8 km v komplexním městském prostředí. Pevně věříme, že příští generace našeho CAVstar® Automated Drive System, který kombinuje řadu radarových, LiDAR a optických senzorů s nejmodernějšími jednotkami pro zpracování umělé inteligence, tento úkol zvládne.“

Vláda podporuje

Ministr obchodu Grant Shapps řekl: „Během několika let by podnikání v oboru samořídicích vozidel mohlo přidat desítky miliard do naší ekonomiky a vytvořit desítky tisíc pracovních míst ve Spojeném království. Je to obrovská příležitost, kterou jsme odhodláni využít. Podpora, kterou dnes poskytujeme, pomůže našim průkopníkům v oblasti dopravy a technologií předběhnout globální konkurenci tím, že se jejich chytré nápady dříve promění v produkty připravené na trh.“

Bez řidičů, ale stále ještě pod lidským dozorem

I mezi vysoce vyškolenými řidiči autobusů může mít styl jízdy významný vliv na spotřebu paliva: až o 20 %. Tato odchylka napříč vozovým parkem autobusů může mít za následek vyšší provozní náklady, jakož i zvýšené emise a dopad na životní prostředí. Inteligentní autonomní řízení omezuje zbytečné brzdění a zrychlování, zajišťuje hladší a pohodlnější jízdu pro cestující a přispívá k menšímu opotřebení brzd a pneumatik s odpovídajícím snížením emisí pevných částic. Prach z brzd a pneumatik bude poprvé zahrnut do emisních předpisů EU jako součást návrhů pro Euro VII, což dále zdůrazňuje výhody autonomních vozidel v rámci sítí veřejné dopravy ve snaze zlepšit kvalitu ovzduší, zejména ve městech.

Technologie CAVStar® společnosti Fusion Processing má redundanci na všech systémech kritických pro bezpečnost. To spolu s dodatečnou redundancí zabudovanou do systémů řízení a brzd znamená, že za volantem není potřeba lidský řidič. Ale stejně jako u prvního projektu CAVForth bude mít flotila CAVForth 2 na palubě speciálně vyškolené bezpečnostní řidiče, kteří budou monitorovat autonomní systémy vozidel, spolu s „kapitánem“ autobusu, který bude procházet po palubě pro cestující, pomáhat zákazníkům a odpovídat na jakékoli otázky.

CAVForth2 je financován britským vládním Centrem pro připojená a autonomní vozidla (CCAV) a projektovými partnery Fusion Processing Ltd, Alexander Dennis, Stagecoach, Transport Scotland, Edinburgh Napier University a Bristol Robotics Laboratory, UWE.

Fusion Processing

Společnost Fusion Processing byla založena v roce 2012 s cílem navrhovat a budovat pokročilé systémy pro automatizaci vozidel a technologie pro zlepšení bezpečnosti vozidel. Díky četným vozidlům, která se dnes účastní technologických zkoušek a komerčních operací, zvyšuje práce společnosti bezpečnost silničního provozu a umožňuje novou generaci autonomních systémů vozidel, které mají změnit automobilový průmysl. www.fusionproc.com

Zdroj: TZ Fusion Processing

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Elektrické letadlo a elektrická létající loď

Elysian E9X je devadesátimístné letadlo, které může během jednoho dne urazit až 1 000 km. Je založeno na výzkumu, který tvrdí, že naše předchozí předpoklady o bateriových elektrických letadlech byly mylné.

Poptávka po specialistech na umělou inteligenci

Rostoucí poptávka po automatizaci a optimalizaci napříč průmyslovými odvětvími, nárůst využívání umělé inteligence v aplikacích pro spotřebitele a rostoucí investice do ...

Jubilejní 30. ročník mezinárodního elektrotechnického veletrhu AMPER 2024

Veletrh AMPER (letos s podtitulem SMARTAND CONNECTED WORLD) se v České republice a na Slovensku díky pravidelné účasti firem na nejvyšší úrovni etabloval jako nejvýznamnější ...

Největší česká baterie je ve Vítkovicích

Akumulátor o výkonu 10 MW (o 30 % větším než má současná největší baterie v ČR) zahájil ostrý provoz 1. února 2024.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail