Bez zařazení

Článků v rubrice: 409

ITER hry - víc než jen sport

Jsou vědci, kteří netuší, že existuje něco jiného, než náplň jejich života – věda, konkrétně věda o fúzi. Kupříkladu můj kolega se pokaždé divil, že existuje něco jako Velká Kunratická a běhá se v lese za Prahou. Domníval se, že toto klání patří jako perník pouze a jen Pardubicím. A že to běhají lidé a ne koně, bylo mimo jeho chápání. Letos byly Hry ITER více než jen sportovním turnajem; byly oslavou. Ročník, který se konal v sobotu 9. září, byl již desátý, kdy se zaměstnanci a dodavatelé tokamaku ITER, jejich rodiny a místní sportovci a sportovkyně sešli na den plný zábavy a rekreace.

Fotogalerie (3)
Zdolali legendární Mount Ventoux (Kredit: ITER Organization, http://www.iter.org/)

Hry ITER byly duchovním dítětem bývalého ředitele ASSYSTEM, Bernarda Blanca, starosty Clauda Cheilana z Vinon-sur-Verdon a bývalého ředitele Agence ITER France Jérôme Pamely. Turnaj vymysleli jako způsob, jak sjednotit všechny, kteří pracovali na projektu ITER, na jeden zvláštní den slavností a sportů, a zvýšit povědomí o místních sdruženích, která mají zaměstnanci ITER k dispozici. Samozřejmým cílem je také podpořit větší integraci s místní komunitou.

Hry začaly před 12 lety (některé ročníky byly zrušeny kvůli Covidu). Cyrille Hours, bývalý dodavatel ITER, který nyní pracuje pro region, přidal slavnostní společný oběd na oslavu účastníků a vítězů, když se připojil k organizačnímu týmu během druhého ročníku.

Nejnovější ročník her ITER překonal všechny dosavadní rekordy účasti. Vydalo se více než sedm stovek registrací. Mezi nejoblíbenější sporty jako vždy patřil přespolní běh, jízda na horském kole, tenis a jízda na kajaku na řece Verdon. Drama soutěžení vyvrcholilo, jak jinak, fotbalovým turnajem. Mistry v tomto roce se stal Team 04, směska zaměstnanců z Organizace ITER, dodavatelů a zaměstnanců z domácích agentur. Takže nakonec opět zvítězila... fúze!

 

Milan Řípa (Volně podle Shiray Tabachnikoffové)

Milan Řípa
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Co bylo před energetickou krizí

Jak už to bývá, při pohledu s určitým odstupem je možné vidět souvislosti minulých událostí lépe než v době, kdy se tyto události odehrávaly.

Modernizace vodních elektráren

Spolehlivější, bezpečnější, ekologičtější, efektivnější, úspornější a připravené na další desetiletí provozu.

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail