Bez zařazení

Článků v rubrice: 413

Programy „Učitelé & Vědci“ a "Fyzikové do škol"

Jak bezpečně pracovat s lasery, jak díky revolučním mikroskopům spatřit buněčné děje na úrovni molekul nebo jak se dimenzuje kosmická loď? To jsou jen některá z témat, která desítkám vyučujících představil program Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR (FZU) „Učitelé & Vědci“ v roce 2023. Na diskusních setkáních „Učitelé & Vědci“ se vyučující seznamují s nejnovějšími výzkumy.

Fotogalerie (1)
Ilustrační obrázek (zdroj FZU)

Fyziku najdeme v každodenním životě všude a fyzikální výzkum zaujímá stále důležitější roli v budoucím směřování lidstva, ať už se jedná o vývoj výpočetní techniky, výkonnějších solárních článků, baterií s vyšší kapacitou, o  stavbu detektorů, sond a teleskopů otevírajících nám okna do všech koutů vesmíru, nebo třeba o nano- a biotechnologie pro zdravotnictví. Proč je tedy fyzika soustavně jedním z nejméně oblíbených a atraktivních předmětů na školách?

Čtenářům Třípólu není třeba zdůrazňovat, že odpovědí na tuto otázku je vícero. Možná jednou z nejdůležitějších je to, že v rámci běžné výuky má žactvo jen málokdy možnost seznámit se s fascinujícími "cutting edge" tématy současné fyziky, která mají potenciál zahýbat světem. Právě to se snaží změnit vzdělávací aktivity FZU, především programy Učitelé & Vědci a Fyzikové do škol.

Setkání s aktuálním výzkumem

Přímo na hlavním pracovišti FZU, v Praze na Slovance, mohou pedagogové v rámci diskusních setkání Učitelé & Vědci nahlédnout pod pokličku aktuálního výzkumu. Jednou měsíčně, typicky první úterý v měsíci, se setkávají vědci a vědkyně s vyučujícími (vítáni jsou samozřejmě i přímo studenti nebo třeba popularizátoři vědy) a představují jim přímo svůj výzkum. Na setkáních nechybí ani občerstvení a samozřejmě přátelská atmosféra a prostor pro dotazy.

Doplňkové materiály a videozáznamy

Z některých přednášek si pedagogové mohou odnést i pracovní listy do výuky, a snáze tak svým studentkám a studentům předat nabyté znalosti. Někdy je program doplněn o exkurzi do laboratoře. Mimopražští učitelé si nemusejí zoufat, protože každá přednáška se online živě přenáší a případné pracovní listy jsou spolu s dalšími materiály ke stažení na webu (pouze případné exkurze online přenášeny nejsou). Nahrávky z dosavadních přednášek mohou zájemci najít na YouTube kanálu Fyzikálního ústavu.

Přednášky z cyklu Učitelé a vědci považuji pro svou práci za velmi přínosné,“ říká Josef Duhajský z gymnázia v Brandýse nad Labem. „Jsem rád, že si mohu touto cestou rozšířit fyzikální obzor a dozvědět se řadu novinek z různých oborů. Možnost navštívit po některých přednáškách laboratoře přednášejících je pro mne taky velmi přínosná a zvyšuje moji motivaci dál vzdělávat sebe i studenty našeho gymnázia.“

Workshopy na školách

Vyučující nemusejí pouze navštěvovat fyziky - jde to i opačně. Vědci z FZU také vyjíždějí s přednáškami a workshopy přímo na školy v rámci dalšího programu Fyzikové do škol. Díky tomu se žáci seznámili např. s fungováním velkého urychlovače v CERNu, otázkou vzniku vesmíru a dalšími tématy, která se mohou na první pohled zdát těžko uchopitelná, ale ve skutečnosti mají schopnost představit krásy fyziky i palčivé otázky současné vědy všem věkovým skupinám.

Programy v roce 2023

Během roku 2023 se uskutečnilo více než dvacet přednášek na základních a středních školách, nejen v Praze, ale např. i v Jihlavě, Sokolově nebo Hradci Králové. Studenti a studentky v dotaznících nejčastěji oceňovali nadšení přednášejících a nadpoloviční většina z nich uvedla, že mají chuť o tématu zjistit něco dalšího. Na otázku, zda je fyzika jejich oblíbený předmět, však odpověděla „ano“ pouze čtvrtina dotázaných. Z dotazníků dále jasně vyplynulo, že studenti velmi oceňují, když se při přednáškách uskutečňují experimenty. Ty je ovšem možno provést pouze u některých témat. Nabídka programu Fyzikové do škol v současnosti zahrnuje devatenáct témat, z nichž si učitelé volí v přihlašovacím formuláři. Obsah přednášky lze po dohodě přizpůsobit znalostem žáků a dalším požadavkům.

Připojte se!

Neváhejte se proto FZU ozvat s žádostí o výjezd fyziků a fyziček i na vaši školu. Také vás srdečně zveme na příští přednášku z cyklu Učitelé & Vědci, která se koná po pololetí a jarních prázdninách v úterý 20. února (od 17:00 na FZU na adrese Pod Vodárenskou věží 1) a vědec Prokop Hapala nám na ní představí taje nanotechnologie a molekulárních strojů. Pro více novinek sledujte Facebook FZU. Můžete se také e-mailem přihlásit k odběru novinek. A máte-li náměty na to, s čím byste se nejraději seznámili v dalších přednáškách, rádi je uslyšíme!

Julie Nekola Nováková, FZU AV ČR

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Podmořský život u Velikonočního ostrova

Podmořský horský řetězec u Rapa Nui, známý také jako Velikonoční ostrov, hostí úžasnou řadu hlubokomořských druhů. Expedice na hřeben Salas y Gómez u Rapa Nui v Tichém oceánu ...

Tajemství radioaktivního promethia

Pomocí nové metody odhalili vědci klíčové vlastnosti radioaktivního promethia, prvku vzácných zemin. Stalo se tak až téměř osm desetiletí poté, co byl tento nepolapitelný prvek vzácných zemin objeven.

Vesmírná robotika se připravuje k explozivnímu růstu

Před pěti lety NASA zahájila misi jako vystřiženou ze sci-fi trháku. Nasadily robotický systém Astrobees na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), který zde pomáhá astronautům s opravami a údržbou.

Chytré meteostanice ve školách

Základní školy na Praze 4, Filosofská a Školní, se mohou pochlubit unikátním projektem monitoringu mikroklimatu a škodlivých látek v ovzduší.

Jsme genetická mozaika

Ve studii, kterou vedli Jan Korbel z Evropské laboratoře molekulární biologie (EMBL) a Ashley Sandersová z Berlínského institutu pro biologii lékařských systémů Centra Maxe Delbrücka ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail