Bez zařazení

Článků v rubrice: 409

Programy „Učitelé & Vědci“ a "Fyzikové do škol"

Jak bezpečně pracovat s lasery, jak díky revolučním mikroskopům spatřit buněčné děje na úrovni molekul nebo jak se dimenzuje kosmická loď? To jsou jen některá z témat, která desítkám vyučujících představil program Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR (FZU) „Učitelé & Vědci“ v roce 2023. Na diskusních setkáních „Učitelé & Vědci“ se vyučující seznamují s nejnovějšími výzkumy.

Fotogalerie (1)
Ilustrační obrázek (zdroj FZU)

Fyziku najdeme v každodenním životě všude a fyzikální výzkum zaujímá stále důležitější roli v budoucím směřování lidstva, ať už se jedná o vývoj výpočetní techniky, výkonnějších solárních článků, baterií s vyšší kapacitou, o  stavbu detektorů, sond a teleskopů otevírajících nám okna do všech koutů vesmíru, nebo třeba o nano- a biotechnologie pro zdravotnictví. Proč je tedy fyzika soustavně jedním z nejméně oblíbených a atraktivních předmětů na školách?

Čtenářům Třípólu není třeba zdůrazňovat, že odpovědí na tuto otázku je vícero. Možná jednou z nejdůležitějších je to, že v rámci běžné výuky má žactvo jen málokdy možnost seznámit se s fascinujícími "cutting edge" tématy současné fyziky, která mají potenciál zahýbat světem. Právě to se snaží změnit vzdělávací aktivity FZU, především programy Učitelé & Vědci a Fyzikové do škol.

Setkání s aktuálním výzkumem

Přímo na hlavním pracovišti FZU, v Praze na Slovance, mohou pedagogové v rámci diskusních setkání Učitelé & Vědci nahlédnout pod pokličku aktuálního výzkumu. Jednou měsíčně, typicky první úterý v měsíci, se setkávají vědci a vědkyně s vyučujícími (vítáni jsou samozřejmě i přímo studenti nebo třeba popularizátoři vědy) a představují jim přímo svůj výzkum. Na setkáních nechybí ani občerstvení a samozřejmě přátelská atmosféra a prostor pro dotazy.

Doplňkové materiály a videozáznamy

Z některých přednášek si pedagogové mohou odnést i pracovní listy do výuky, a snáze tak svým studentkám a studentům předat nabyté znalosti. Někdy je program doplněn o exkurzi do laboratoře. Mimopražští učitelé si nemusejí zoufat, protože každá přednáška se online živě přenáší a případné pracovní listy jsou spolu s dalšími materiály ke stažení na webu (pouze případné exkurze online přenášeny nejsou). Nahrávky z dosavadních přednášek mohou zájemci najít na YouTube kanálu Fyzikálního ústavu.

Přednášky z cyklu Učitelé a vědci považuji pro svou práci za velmi přínosné,“ říká Josef Duhajský z gymnázia v Brandýse nad Labem. „Jsem rád, že si mohu touto cestou rozšířit fyzikální obzor a dozvědět se řadu novinek z různých oborů. Možnost navštívit po některých přednáškách laboratoře přednášejících je pro mne taky velmi přínosná a zvyšuje moji motivaci dál vzdělávat sebe i studenty našeho gymnázia.“

Workshopy na školách

Vyučující nemusejí pouze navštěvovat fyziky - jde to i opačně. Vědci z FZU také vyjíždějí s přednáškami a workshopy přímo na školy v rámci dalšího programu Fyzikové do škol. Díky tomu se žáci seznámili např. s fungováním velkého urychlovače v CERNu, otázkou vzniku vesmíru a dalšími tématy, která se mohou na první pohled zdát těžko uchopitelná, ale ve skutečnosti mají schopnost představit krásy fyziky i palčivé otázky současné vědy všem věkovým skupinám.

Programy v roce 2023

Během roku 2023 se uskutečnilo více než dvacet přednášek na základních a středních školách, nejen v Praze, ale např. i v Jihlavě, Sokolově nebo Hradci Králové. Studenti a studentky v dotaznících nejčastěji oceňovali nadšení přednášejících a nadpoloviční většina z nich uvedla, že mají chuť o tématu zjistit něco dalšího. Na otázku, zda je fyzika jejich oblíbený předmět, však odpověděla „ano“ pouze čtvrtina dotázaných. Z dotazníků dále jasně vyplynulo, že studenti velmi oceňují, když se při přednáškách uskutečňují experimenty. Ty je ovšem možno provést pouze u některých témat. Nabídka programu Fyzikové do škol v současnosti zahrnuje devatenáct témat, z nichž si učitelé volí v přihlašovacím formuláři. Obsah přednášky lze po dohodě přizpůsobit znalostem žáků a dalším požadavkům.

Připojte se!

Neváhejte se proto FZU ozvat s žádostí o výjezd fyziků a fyziček i na vaši školu. Také vás srdečně zveme na příští přednášku z cyklu Učitelé & Vědci, která se koná po pololetí a jarních prázdninách v úterý 20. února (od 17:00 na FZU na adrese Pod Vodárenskou věží 1) a vědec Prokop Hapala nám na ní představí taje nanotechnologie a molekulárních strojů. Pro více novinek sledujte Facebook FZU. Můžete se také e-mailem přihlásit k odběru novinek. A máte-li náměty na to, s čím byste se nejraději seznámili v dalších přednáškách, rádi je uslyšíme!

Julie Nekola Nováková, FZU AV ČR

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail