Biografie

Článků v rubrice: 179

Marie Curie-Skłodowská

Před 70 lety, 4. července 1934, zemřela v Sancellemoz ve Francii Marie Curie-Skłodowská, jedna z největších osobností moderní vě-dy – žena, jejíž objevy definitivně změnily tradiční fyziku i chemii.

Fotogalerie (1)
Ilustrační foto

Marie Skłodowská se narodila 7. listopadu 1857 ve Varšavě, v rodině gymnaziálního profesora. Studovala v Krakově a ve Varšavě, k zájmu o chemii ji nepřivedl nikdo menší než sám D. I. Mendělejev, který se přátelil s jejím otcem. Účast v revolučním kroužku studentů ji však donutila opustit tehdy nesvobodné Polsko a dokončit studia v Paříži. Tady se na univerzitě seznámila se svým budoucím manželem a spolupracovníkem Pierre Curiem.
Čerstvě provdaná Marie Curie pracovala jako asistentka profesora Becquerela právě v době, kdy se zabýval experimenty s fosforescencí a objevil při nich dosud neznámý jev, nazvaný později radioaktivita. Od tohoto okamžiku se hlavní náplní vědeckého úsilí mladé vědkyně stala snaha objevit zdroj záření zachyceného Becquerelem na fotografickou desku. Po úmorné a nekonečné práci – dřevěná kůlna v Lhomondově ulici, která manželům Curiovým sloužila jako laboratoř, by mohla vyprávět o bezesných nocích – se nakonec podařilo získat pouhou desetinu gramu nového, zářícího prvku nazvaného radium. Kvůli této desetince gramu museli zpracovat přes tunu materiálu – smolince přivezeného z Jáchymova. Objevem radia zaplnila jedno z bílých míst Mendělejevovy tabulky, snad jako bezděčný dík za to, že ji její tvůrce přivedl na tak úspěšnou životní dráhu.
Na výzkumu radioaktivity založila Marie Curie-Skłodowská téma své doktorské disertační práce. Skvěle ji obhájila a v roce 1906 byla jmenována profesorkou fyziky, první ženou, která získala profesorskou hodnost na staroslavné pařížské Sorbonně. To už byla držitelkou Nobelovy ceny za fyziku, kterou spolu s manželem a profesorem Becquerelem získala v roce 1903. Další úspěšná bádání ji v roce 1911 znovu přinesla dodnes nejvyšší možné vědecké ocenění, Nobelovu cenu, tentokrát za chemii.
Za splnění svého životního snu zaplatila
„madame Curie“ vysokou cenu. Zemřela na chorobu vyvolanou účinky záření radia, s kterým spojila svůj život. Svým dílem však otevřela dveře novému věku lidstva.
Radioaktivitou se zabývala i druhá „vědecká generace“ rodiny Curiových – dcera Ire`ne a její manžel Frédéric Joliot, který z úcty přijal jméno Curie. Manželé Ire`ne a Frédéric Joliot-Curie věnovali svou pozornost především vyvolání umělé radioaktivity a za svůj objev získali Nobelovu cenu v roce 1935.

Víte, že...
V letošním roce jubilují i dva další významní průkopníci jaderné fyziky? 28. listopadu roku 1954 zemřel italský fyzik Enrico Fermi, který uskutečnil prvou řízenou řetězovou reakci, a právě před sto lety, 22. dubna 1904, se narodil americký vědec Jacob Robert Oppenheimer, pod jehož vedením byla v Los Alamos zkonstruována první atomová bomba.

Pavel Augusta
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail