Fyzika a klasická energetika

Článků v rubrice: 254

Nanotechnologie bude hluboko pod Stockholmem čistit vodu

Stockholm se rozprostírá na 14 ostrůvcích a jeho nejstarší čtvrť se kdysi jmenovala doslova „Město mezi mosty“. Rozrůstá se a potřebuje se dobře postarat o své odpadní vody – vždyť Švédové jsou pověstní svým ekologickým smýšlením.  Dosavadní čistírna odpadních vod Henriksdal, která zpracovává celé dvě třetiny veškeré odpadní vody města, potřebuje modernizaci. Sahá proto ke špičkovým technologiím bioreaktorů s vlnícími se membránami imitujícími mořské řasy.

Fotogalerie (1)
Vložka bioreaktoru LEAPmbr s moduly membrán ZeeWeed (zdroj: GE Power and Water)

Stockholm je jedno z populačně nejrychleji rostoucích měst Evropy. Švédsko je navíc zavázáno plnit velmi náročné požadavky na ochranu životního prostředí stanovené akčním plánem pro Baltské moře a Rámcovou směrnicí o vodě Evropské unie. Stockholmská vodohospodářská společnost Stockholm Vatten proto zdokonaluje svou obrovskou čistírnu odpadních vod. Největší překážku, s níž se projekt potýká, představuje tvrdé žulové podloží Stockholmu. Je do něj vykopáno bezmála 18 kilometrů tunelů, v nichž čistička sídlí. Tato přírodní svěrací kazajka činí jakékoli snahy o rozšíření kapacity zařízení nesmírně obtížnými. Metropole si však nemohla dovolit čekat. Společnost Stockholm Vatten k čištění vody dosud používala celou řadu různých mechanických, chemických a biologických metod a celý proces vyčištění přitékající odpadní vody trval zhruba jeden celý den.

Nanomembrány imitují mořské řasy

To nejzajímavější dění okolo vody se dnes odehrává v ohromných žulových tunelech hluboko pod chodníky a kanály švédské metropole. Čistička bude nově vybavena supermoderními bioreaktory s vlnícími se membránami imitujícími mořské řasy. Tyto membrány, navržené a zkonstruované společností GE, dokážou z vody efektivně odfiltrovat cokoli od benzínu po bělidla až po biologický lidský odpad. Speciální ultrafiltrační technologie GE je nazvaná LEAPmbr (mikrobiologický reaktor). Reaktor je složen z množství modulů tvořených unikátními filtračními membránami ZeeWeed 500, které jsou pokryty speciální syntetickou pryskyřicí a jejich jedinečná konstrukce jim umožňuje vlnit se a pohupovat v proudu vody podobně jako mořské řasy. Každý membránový modul o rozměrech 2,2x0,8m váží 26 kg, má aktivní plochu 31,6 m2. Membrány jsou provrtány miniaturními dírkami o průměru pouhých 40 nanometrů, díky nimž se z vody odfiltrují nejen sedimenty i nechtěné látky jako například fosfor či dusík, ale i bakterie a většina virů. Membrány fungují do teploty 40 oC a v rozmezí pH vody 5,0 až 9,5. Provoz této nové technologie je levnější, vyžaduje o třetinu méně energie. Díky vysoké pružnosti je řešení možné instalovat v menších prostorách, což se skutečně hodí právě zde v podzemních žulových tunelech. Gösta Lindh, výkonný ředitel Stockholm Vatten, říká: "Technologie pomůže splnit naše dlouhodobé potřeby, co se týče kapacity čištění odpadních vod,  a to navíc energeticky i nákladově efektivním způsobem.“

Nová, ale již osvědčená technologie

Modernizace z této čistírny odpadních vod učiní největší zařízení svého druhu na světě.  Celá přestavba bude trvat více než dva roky a ve výsledku bude zařízení schopné zpracovat více než jednu miliardu litrů špinavé vody denně. Vyčištěná voda se pak bude vypouštět zpět do Baltského moře. Stockholm ovšem není jediné místo, kde membrány ZeeWeed pomáhají. Technologie již pomáhá na tisícovce míst světa - např. chránit Velký bariérový útes v Austrálii či sopečné jezero na Novém Zélandu.

Více informací:

http://geforcee.geblogs.com/stockholm-looks-to-the-future-with-ges-membranes/

O GE Water & Process Technologies

Nabízí nejobsáhlejší soubor řešení a služeb v oblasti kvality vody. Pomáhá svým zákazníkům zajistit dostatek vodních zdrojů, čistit vodu, chránit životní prostředí, šetřit prostředky a plnit zákonné požadavky. Klíčovým regionem pro růst celé firmy GE je Evropa. GE zde zaměstnává přes 90 000 osob, sídlí zde několik centrál globálních divizí, výzkumné centrum a středisko Global Operations Center. Informace najdete na www.ge.com.

Michaela Průchová

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Modernizace vodních elektráren

Spolehlivější, bezpečnější, ekologičtější, efektivnější, úspornější a připravené na další desetiletí provozu.

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail