Fyzika a klasická energetika

Článků v rubrice: 255

Elektromobil konkurující Tesle sází na speciální chladicí kapalinu

Nedlouho poté, co Tesla představila svůj superrychlý model Tesla Roadster, přichází společnost Xing Mobility se sídlem v Taipei s prototypem elektromobilu, který má mít lepší zrychlení z 0 na 100 km/h. Miss R zvládne nejen jízdu po silnici a závodní trati, ale také mimo ni, a dosáhne výkonu až 1 000 kW a rychlosti až 270 km/h. Tyto parametry umožňuje patentovaný systém ponorného chlazení baterií, jehož efektivita spočívá ve využití speciální kapaliny NovecTM od technologické společnosti 3M. Skvělý příklad toho, jak vznik jedné inovace může pomoci ke vzniku další.

Fotogalerie (4)
Návrh elektrického vozu Miss R (zdroj XING Mobility)

Royce YC Hong, zakladatel Xing Mobility, se o Miss R vyjadřuje jako o ztělesněném posunu vnímání elektromobilů. Suverénně překračuje auta se spalovacími motory, a to jak ve výkonu, tak ve schopnostech poskytnout řidiči skvělý zážitek z jízdy. Pohánějí ho 4 nezávislé 350 V motory a je schopen zrychlit z 0 na 100 km/h  za 1,8 s a z 0 na 200 km/h za 5,1 s. Na konci listopadu 2017 společnost odhalila své tajemství v použití patentovaného ponorného chlazení baterií. Tento nový koncept baterií je vhodný pro jakýkoliv elektrický dopravní prostředek od autobusů přes skútry až po stavební stroje.

Model je ale stále ve vývoji

Xing Mobility chystá výrobu zatím 20 kusů, které by měly být uvedeny na trh koncem letošního roku.  Společnost dle svých slov netouží po tom, aby se stala světovým výrobcem elektromobilů. Spíše by ráda figurovala jako významný dodavatel elektrických pohonných systémů pro výrobce osobních nebo užitkových aut. Miss R tak představuje spíše formu propagace společnosti a jejích schopností.

Když díky jedné inovaci vznikne další

V současnosti většina výrobců baterií pro elektromobily nabízí 18650 Li-Ion baterie, jejichž problémem je však riziko přehřátí při rychlém vybití a nabití. Za silným výkonem modelu Miss R stojí patentovaný systém chlazení baterií. Motory získávají energii ze systému akumulátorových baterií poskládaných jako stavebnice Lego. V každém modulu je 42 lithiových článků a vše je uložené ve speciální kapalině Novec™ 7200 od technologické společnosti 3M. Systém baterií Miss R se skládá z 98 modulů, tj. celkem ze 4 116 baterií, což je o 30 % až 50 % méně, než potřebují současné superelektromobily. Kapalina Novec™ je elektricky nevodivé médium, které se již dlouho používá kupříkladu k hašení požárů či chlazení počítačů. Existuje celá rodina podobných látek Novec, užívají se také třeba jako čisticí rozpouštědla. Jsou velmi bezpečné, chemicky stabilní a šetrné k přírodě. ,,Přesto, že Novec našel využití v mnoha oblastech, teprve až Xing Mobility napadlo použít ho pro chlazení baterií v elektrických vozidlech. Dobře to ilustruje, jak může jedna inovace inspirovat a vést k dalším zajímavým myšlenkám a nápadům,“ říká Michaela Čiháková z technologické společnosti 3M.

Hydrofluorether

Pod názvem Novec™ 7200 se skrývá hydrofluorether (HFE). Má výhodný bod varu, je dobře kompatibilní s plasty, nevodivý a nepoškozuje ozonovou vrstvu. Právě díky jedinečným vlastnostem, jako je dobrý přenos tepla, nehořlavost a nulová toxicita, se podařilo dosáhnout tak vysokého a současně stabilního výkonu vozidla, a to navíc s mnohem menším počtem lithiových článků. Xing Mobility také nevolí cestu dobíjení baterie ve voze. Naopak jde alternativní cestou, a to rychlou výměnou baterií -  celý proces zvládne za neuvěřitelný pět minut. Xing Mobility přináší nejen vysoce výkonné auto, ale především inspiraci pro další velké hráče z automobilového průmyslu. Elektrické pohony mohou být řešením neustále se zvyšujících emisí a hluku ve veřejném prostoru.

Kdy Miss R uvidíme?

Miss R podstoupila všechny důležité počáteční testy, můžete je vidět ve videu zde: https://www.youtube.com/watch?v=Krc8BV4RQ1M&feature=youtu.be  a zde https://www.youtube.com/watch?v=zx5y6uk7i78 . Prototyp by se měl objevit už letos a na trhu by měla Miss R být k dostání v roce 2019 za cenu 1 milion dolarů. Vedle snahy vyrobit neskutečně výkonné elektrické superauto pracuje Xing Mobility také na aplikaci svých baterií do autobusů, stavebních strojů a lodí. "Je to trh zatím velmi fragmentovaný, ale perspektivní, protože se bude dřív nebo později muset vypořádat se zvyšujícími se požadavky na snížení emisí a hluku," říká Azizi Tucker, spoluzakladatel XING Mobility. Svou základnu na Taiwanu vidí jako výhodu, protože přes 70 % komponent pro výrobu sežene v okruhu 300 km. Nastartováním výroby speciálních baterií aspiruje společnost na to udělat z Taiwanu leadera světové elektromobility.

O společnosti XING Mobility

Byla založena v Taipei v r. 2015. Je firmou na výrobu pohonných elektrických systémů a maximálně využívá výsledky výzkumu a vývoje. Inovuje bateriové systémy a chce prorazit s extrémně výkonnými sportovními vozy. Více na www.xingmobility.com.

Natálie Sedláčková

 

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Co bylo před energetickou krizí

Jak už to bývá, při pohledu s určitým odstupem je možné vidět souvislosti minulých událostí lépe než v době, kdy se tyto události odehrávaly.

Modernizace vodních elektráren

Spolehlivější, bezpečnější, ekologičtější, efektivnější, úspornější a připravené na další desetiletí provozu.

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail