Fyzika a klasická energetika

Článků v rubrice: 254

Ohrožuje nás záření z mobilů?

Kanadská mediální společnost BanklessTimes představila výsledky výzkumu týkající se „záření“ z mobilních telefonů. Všechny telefony emitují určitou úroveň rádiového záření (RF) a dodnes neexistuje důkaz, že by RF záření bylo pro člověka škodlivé. Jako rádiové vlny se označují elektromagnetické vlny o délce od milimetrů až po stovky metrů. Užívají se pro přenos informací pomocí rádiového vysílání, televize, mobilních telefonů, amatérských rádiových přenosů atd. Výzkum seřadil různé smartphony podle úrovně vyzařování.

Fotogalerie (1)
Ilustrační obrázek (zdroj Pixabay)

Prezentace BanklessTimes zvažovala specifické absorpční poměry (SAR) různých telefonů. SAR měří rychlost, jakou lidské tělo absorbuje vlny vysokofrekvenčního elektromagnetického pole (RF-EMF). Výsledky jsou uváděny ve wattech na kilogram (W/kg).

Jaký má hodnocení SAR význam?

Protože roste výskyt rakoviny, zesílil i výzkum příčin, např. výskytu potenciálně škodlivých látek způsobujících rakovinu. Pod drobnohled to přivedlo i záření telefonů. Mnoho zemí stanovilo úrovně SAR, které musejí splňovat zařízení prodávaná na jejich území. Například v Americe trvá Federal Communications Commission na maximálně SAR = 1,6 W/kg.

Které smartphony vyzařují nejvíce?

Je důležité si uvědomit, že všechny mobilní telefony vyzařují určitou úroveň záření. Objem emisí se však liší v závislosti na mnoha faktorech. Patří mezi ně typ zařízení a model, jeho stáří a síla jeho vysílací antény. Dalším faktorem je vzdálenost od nejbližší mobilní věže.

Motorola Edge získal „první místo“ - jeho SAR je 1,79 W/kg. Do první desítky přispívá dvěma modely smartphonů firma Sony. Jedná se o Xperia XA2 plus a Xperia XZ1 Compact. Také Google je zde „dobře“ zastoupen. Tento technologický gigant má tři z deseti největších emitentů: Pixel 3XL, Pixel 3a XL a Pixel 4a.

Tabulka ukazuje hodnoty naměřené německým úřadem pro ochranu před zářením (Bundesamt für Strahlenschutz):

Značka

Model telefonu

SAR (W/kg)

M

Motorola Edge

1,79

ZTE

Axon 11 5G

1,59

1+

OnePlus 6T

1,55

SONY

Xperia XA2 Plus

1,41

Google

Pixel 3 XL/3a XL

1,39

Google

Pixel 4a

1,37

oppo

Oppo Reno 5G

1,37

SONY

Xperia XZ1 Compact

1,36

 

Obsáhlou databázi mobilů a výsledků měření SAR „na ucho“ a „na tělo“ najdete zde http://www.bfs.de/SiteGlobals/Forms/Suche/BfS/DE/SARsuche_Formular.html

Je záření mobilních telefonů škodlivé?

Naše telefony vyzařují v rámci elektromagnetického spektra RF vlny. Zatímco generace 2G až 4G vyzařují RF v rozsahu 0,7 GHz–2,7 GHz, mohou 5G telefony teoreticky až do 80 GHz. Vzhledem k jejich nízké frekvenci se jedná o nízkoenergetické frekvence, tedy neionizující. Jejich nízká energie nestačí ke změně DNA, riziko rakoviny tedy nijak nezvyšuje. Lidské tělo absorbuje energii ze záření, ale jediným účinkem je zahřívání části těla umístěné vedle mobilního telefonu. Toto zahřívání je příliš slabé na to, aby výrazně zvýšilo tělesnou teplotu. Zatím neexistují žádné důkazy, že by RF způsobovalo lidskému zdraví škody.

FDA (Food and Drug Administration) v USA navrhuje několik opatření, která můžete podniknout, abyste omezili vystavení svého těla záření z mobilního telefonu. Patří mezi ně používání mobilních telefonů po kratší dobu, případně můžete využít hands-free technologie.

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail