Fyzika a klasická energetika

Článků v rubrice: 254

Polsko postaví největší evropské úložiště energie

Polsko chystá stavbu největšího energetického úložiště v Evropě, aby zvýšilo energetickou bezpečnost země a co nejlépe využilo možnosti svých obnovitelných zdrojů. Projekt již získal předběžnou licenci od polského energetického regulátora. Bateriové úložiště s kapacitou více než 820 MWh bude napojeno na přečerpávací elektrárnu Zarnowiec o výkonu 716 MW, čímž vznikne hybridní zařízení o celkovém výkonu 921 MW s kapacitou přes 4,6 GWh. To odpovídá instalované kapacitě největších konvenčních výrobních jednotek v Polsku, které jsou schopny zásobovat statisíce domácností.

Fotogalerie (1)
Ilustrační obrázek (zdroj Pixabay, Akela999)

Zařízení, které buduje polský státní výrobce elektřiny PGE, bude sloužit pro pokrývání nestabilit a hladké napojení obnovitelných zdrojů energie závislých na počasí. PGE již provozuje 30 kilometrů od Zarnowiece větrnou farmu o výkonu 100 MW a má licence na výstavbu pobřežních větrných farem v Baltském moři s kombinovaným výkonem 3,5 GW. Hledá nyní partnery na financování celého projektu.

Jde o energetickou bezpečnost

Plánovaná hybridní instalace by měla zvýšit energetickou bezpečnost nejen Polska, ale i pobaltských států a synchronizovat litevské, lotyšské a estonské energetické soustavy se systémem kontinentální Evropy prostřednictvím projektu Harmony Link, elektrického propojení mezi Litvou a Polskem. Z 330 kilometrů vedení bude asi 290 kilometrů pod mořem. Klíčovou součástí je 700MW vysokonapěťový stejnosměrný kabel. Investory jsou polští a litevští provozovatelé přenosových soustav elektřiny, PSE a Litgrid, přípravné práce probíhají již od začátku roku 2019.

Oddělit pobaltské státy od ruské sítě

Výstavba propojovacího vedení měla být podle původních plánů dokončena v roce 2025, projekt však nabral zpoždění. Litevský provozovatel Litgrid nedávno oznámil, že stavba podmořského propojení Litvy a Polska bude zpožděna minimálně do roku 2027 nebo dokonce až do roku 2028. Zdržení by však podle Litgrid nemělo oddálit plán na oddělení pobaltských států od ruské energetické sítě.

Bateriová úložiště se budují všude

V budování nových bateriových úložišť vede v současné době v Evropě Německo, které v letošním roce zprovozní celkem 3,9 GW, přičemž velkou část z toho tvoří přibližně 200 000 nových instalací v rezidenčním sektoru. Na druhém místě je Velká Británie s 3,6 GW, následuje Irsko s 1,4 GW, Itálie s 900 MW a Francie s 670 MW. Poradenská společnost Wood Mackenzie na přední příčky v Evropě řadí rovněž Belgii, Portugalsko, Holandsko a Španělsko. V první skupině evropských zemí s nejrozvinutějším trhem skladování energie není ani jedna východoevropská země. Řecko a Polsko jsou ve druhé skupině, Rakousko, Maďarsko a Bulharsko patří do třetí skupiny. Ostatní země východní Evropy jsou v poslední kategorii.

V regionu jihovýchodní Evropy ale nyní dostal zelenou například chorvatský startup IE-Energy, který na pobřeží Jadranu hodlá vybudovat bateriový systém o výkonu 50 MW, největší v regionu. Brusel již na projekt poskytl grant ve výši 19,8 milionu EUR, který pokryje asi 30 % výdajů. Úložiště bude společnost IE-Energy, která sídlí v Rijece, stavět v turisticky oblíbené destinaci poblíž Šibeniku v Dalmácii. Stavba by měla začít letos v prosinci, v první fázi půjde o 10 MW provozního výkonu a kapacitu 22 MWh. Dokončení je plánováno na první čtvrtletí příštího roku. IE-Energy, která se v loňském roce zapojila do denního trhu na chorvatské energetické burze (CROPEX), hodlá do roku 2024 celý systém posílit na 50 MW a 110 MWh. V jihovýchodní Evropě zatím žádné úložiště s takovou kapacitou neexistuje, Turecko ale připravuje projekt o výkonu 250 MW s předpokládanou kapacitou 1 GWh.

Zrychlit!

Podle analýzy Evropské asociace pro ukládání energie (EASE) je tempo budování úložišť v Evropě pomalé a je nutní ho zrychlit alespoň na 14 GW každým rokem, aby bylo dosaženo klimatických cílů stanovených Bruselem. To představuje kolem 200 GW kapacity do roku 2030 a minimálně 600 GW do roku 2050. Rok 2022 ale podle EASE přinese jen něco přes 5 GW nových instalací, 10 GW takzvané kumulativní kapacity. Při tomto tempu by to do roku 2030 znamenalo pouze 57 GW úložné kapacity.

Zdroje:

https://ceenergynews.com/renewables/polands-pge-to-build-europes-largest-energy-storage/

https://dignitynews.eu/en/large-scale-electricity-storage-facility-to-be-built-in-zarnowiec/

https://pgeeo.pl/en/Nasze-obiekty/Elektrownie-wodne/Zarnowiec

https://www.polskieradio.pl/395/7786/Artykul/3004711,Polands-PGE-to-build-Europes-biggest-energy-storage-facility

https://harmonylink.eu/about-project/#about-harmony-link

https://ease-storage.eu/publication/emmes-6-0-june-2022/

https://harmonylink.eu/2022/05/06/maintenance-experts-will-be-used-in-the-harmony-link-project/https://www.reuters.com/article/baltic-power-idUKC7N2SL010

https://harmonylink.eu/2022/05/06/maintenance-experts-will-be-used-in-the-harmony-link-project/

https://balkangreenenergynews.com/croatian-startup-to-build-largest-battery-system-in-southeastern-europe/

https://ease-storage.eu/publication/energy-storage-targets-2030-and-2050/

https://renews.biz/80423/renewables-offer-energy-security-for-south-east-europe/

https://www.woodmac.com/news/opinion/europes-grid-scale-energy-storage-capacity-will-expand-20-fold-by-2031/

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Co uvádí vodní houby do pohybu

Vodní houby nemají neurony ani svaly, přesto se pohybují.  Jak to dělají a co nám to říká o vývoji krevních cév u vyšších živočichů, odhalili vědci z Evropské ...

Erupce sopky Santorini před 520 000 lety

Hluboko pod středomořským dnem, které obklopuje řecký ostrov Santorini, objevili vědci pozůstatky jedné z největších sopečných erupcí, které kdy Evropa viděla.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail