Fyzika a klasická energetika

Článků v rubrice: 254

Westinghouse spouští eVinci™ Microreactor Accelerator Hub

Společnost Westinghouse Electric Company oznámila 24. 10. zahájení provozu nového konstrukčního a výrobního závodu nedaleko centra Pittsburghu, který urychlí komercializaci mikroreaktoru eVinci™ (psali jsme o něm také zde: https://www.3pol.cz/cz/rubriky/jaderna-fyzika-a-energetika/2983-maly-modularni-jaderny-reaktor-ap300). V červnu společnost Westinghouse založila eVinci™ Technologies LLC jako samostatnou obchodní jednotku, aby zefektivnila všechny aspekty uvádění mikroreaktoru na trh.

Fotogalerie (2)
V novém akceleračním centru eVinci budou probíhat inženýrské a licenční operace, testování, zkoušky prototypů, rozvoj podnikání a prodej. Jeho součástí jsou také výrobní prostory. (Zdroj Westinghouse)

Naším cílem je mít do konce tohoto desetiletí v provozu několik mikroreaktorů eVinci po celém světě", řekl Patrick Fragman, prezident a generální ředitel společnosti Westinghouse.

Pennsylvánie přispěla granty na hospodářský rozvoj v rámci státní iniciativy zaměřené na budování inovací a růst pracovních míst. Ministerstvo energetiky Spojených států amerických DOE nadále podporuje technologii eVinci prostřednictvím své Agentury pro jadernou energii a pokročilé výzkumné projekty (ARPA-e). Díky federálním oceněním a strategickým vládním partnerstvím s Idaho National Laboratory a Los Alamos National Laboratory společnost rozvíjí návrhy, licencování a výrobní kapacity mikroreaktoru eVinci. 

Lokalita Etna nedaleko Pittsburghu byla vybrána mimo jiné kvůli blízkosti nejlepších světových univerzit, které spolupracují se společností Westinghouse na této průlomové technologii jako jsou Carnegie Mellon University, Penn State - New Kensington a University of Pittsburgh. 

O mikroreaktoru 

Mikroreaktor eVinci staví na desetiletích inovací společnosti Westinghouse a přináší bezuhlíkovou, bezpečnou a škálovatelnou energii všude tam, kde je potřeba pro různé aplikace, včetně elektřiny a vytápění pro odlehlé komunity, univerzity, důlní provozy, průmyslová centra, datová centra a obranná zařízení a brzy i na povrchu Měsíce a jinde. Mikroreaktor eVinci má jen velmi málo pohyblivých částí a funguje v podstatě jako baterie.  Je univerzální pro energetické systémy o výkonu od několika kilowattů až po 5 megawattů elektrické energie. Je schopný  dodávat elektřinu 24 hodin denně, 7 dní v týdnu po dobu více než osmi let bez nutnosti doplňování paliva. Může také poskytovat vysokostupňové teplo vhodné pro průmyslové aplikace včetně výroby alternativních paliv, jako je vodík, a je flexibilní pro vyrovnávání výkonu z obnovitelných zdrojů. Technologie je ze 100 % vyrobena a sestavena v továrně před tím, než se v kontejneru přepraví na libovolné místo. 

Více zde: Explore eVinci™ Microreactor Capabilities as Westinghouse Technologies Facility Set to Open in Pa.

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Modernizace vodních elektráren

Spolehlivější, bezpečnější, ekologičtější, efektivnější, úspornější a připravené na další desetiletí provozu.

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail