Fyzika a klasická energetika

Článků v rubrice: 261

Jak nové technologie chrání akumulátory před extrémními teplotami

S rostoucími globálními teplotami a častějšími extrémními klimatickými jevy se stále více diskutuje o spolehlivosti a bezpečnosti akumulátorů. Vysoce účinné nové technologie se zaměřují na ochranu baterií před vysokými teplotami a zajišťují jejich optimální výkon i v těch nejnáročnějších podmínkách.

Fotogalerie (1)
Ilustrační obrázek od Henning Sørby z Pixabay

Extrémní teploty mají významný vliv na výkon akumulátorů. Vysoké teploty mohou způsobit nadměrné zahřívání, což vede k rychlejšímu stárnutí baterií, snížení kapacity a zvýšenému riziku požáru či výbuchu. Tento problém se týká především lithium-iontových baterií, které jsou široce používány v elektronice, elektromobilech a energetických úložištích.

Lithium-iontové baterie fungují na principu pohybu iontů mezi elektrodami přes elektrolyt. Při vysokých teplotách může na elektrolytu dojít k nežádoucím chemickým reakcím, což vede k tvorbě plynů a zvýšení vnitřního tlaku. Bezpečnost i životnost baterií se tím snižuje. Výzkumy ukazují, že při teplotách nad 45 °C dochází k výraznému poklesu výkonu a zkrácení životnosti baterií až o polovinu. Právě proto se vědci z celého světa snaží vyvinout nové technologie, které by akumulátory při extrémních klimatických podmínkách ochránily.

Pokročilé chladicí systémy

Jedním z hlavních přístupů k ochraně baterií před vysokými teplotami jsou pokročilé chladicí systémy. Ty zahrnují kapalné a vzduchové chlazení, které účinně odvádí teplo z bateriových modulů. „Například některé moderní notebooky využívají pokročilého chladicího systému, kdy chladicí kapalina cirkuluje mezi články baterie a zajišťuje rovnoměrné rozložení teploty,“ vysvětluje Radim Tlapák, ředitel obchodu BatteryShop.cz, který nabízí široký sortiment akumulátorů do mobilních telefonů, notebooků a dalších zařízení.

Inovativní materiály

Další klíčovou oblastí jsou inovativní materiály, které zlepšují tepelnou stabilitu baterií. Výzkumníci se zaměřují na vývoj elektrolytů s vyšší tepelnou odolností a elektrod z nových materiálů, které snášejí vysoké teploty lépe než tradiční grafitové elektrody. Kupříkladu solid-state baterie využívají pevné elektrolyty, které jsou při vyšších teplotách stabilnější a zároveň nabízejí vyšší energetickou hustotu a bezpečnost.

Inteligentní řízení teploty

Moderní bateriové systémy jsou vybaveny inteligentními senzory a softwarem, které monitorují teplotu v reálném čase a automaticky upravují chlazení nebo výkon akumulátoru. Tento přístup minimalizuje riziko přehřátí a prodlužuje životnost baterií. Některé mobilní telefony například využívají pokročilého teplotního managementu, jenž optimalizuje výkon a bezpečnost baterie v různých klimatických podmínkách. Vybrané mobily při teplotách nad 35 stupňů Celsia zpomalí svůj chod a vypnou vybrané funkce, třeba Bluetooth, blesk u fotoaparátu nebo bezdrátové napájení. Pomocí úsporného režimu se přístroje snaží snížit svou provozní teplotu. V některých případech se dokonce zcela vypnou a obnoví svou funkci až po ochlazení.

Technologie budoucnosti

Technologický pokrok v ochraně baterií před extrémními teplotami neustává a vědecké inovace slibují další výrazné zlepšení bezpečnosti a životnosti akumulátorů. Světové laboratoře pracují kupříkladu na vysoce teplotně odolných gelových elektrolytech či nanomateriálech pro anody a katody, jež zvýší tepelnou stabilitu baterií. Ve vývoji je také nová generace tepelných systémů, které díky mikrotrubicím z pokročilých materiálů zvládnou efektivněji odvádět teplo. Pomoci by mohly i samoopravné materiály schopné opravovat mikroskopické trhliny způsobené tepelným stresem, čímž by zvýšily celkovou životnost akumulátoru.

O BatteryShop.cz

Společnost BatteryShop.cz má v obchodování na internetu dlouhodobé zkušenosti, věnuje se mu od roku 1998. Specializuje se výhradně na prodej baterií. Všichni pracovníci mají s produkty z oboru počítačové elektroniky bohaté zkušenosti. Internetový obchod BatteryShop.cz provozuje společnost NTB CZ, která je zároveň vlastníkem a výhradním prodejcem baterií značky T6 Power.

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Pouliční osvětlení na Měsíci

Soukromá společnost získala finanční prostředky od americké vlády, aby postavila vůbec první „pouliční osvětlení“ na Měsíci – vysoké stavby o velikosti Sochy svobody, ...

Fyzika v praxi: Staň se vědcem v Turnaji mladých fyziků!

Máte chuť ponořit se do světa vědy, vyzkoušet si roli fyzika a řešit reálné fyzikální problémy? Turnaj mladých fyziků (TMF) je soutěž pro studenty středních a žáky základních ...

Od životního prostředí k radiační vědě a technologii

„Odvažte se skočit,“ radí Hildegarde Vandenhoveová všem mladým profesionálům. Tohle motto jí pomáhalo po celou dobu kariéry, která ji dovedla až na současnou pozici ředitelky divize ...

Laser pomáhá léčit vzácnou oční chorobu keratokonus deformující rohovku

Oční choroba zvaná keratokonus, při níž dochází k deformaci rohovky, se projevuje rychle narůstajícími dioptriemi a zkresleným viděním.

Náctiletí programátoři pozor, blíží se mistrovství

Startuje 6. ročník dvoudenního maratonu nápadů AT&T Hackathon Junior! Zatím jsou to středoškoláci, dost možná se ale budou za pár let starat o spokojený život nás všech – ...

close
detail