Jaderná fyzika a energetika

Článků v rubrice: 551

Argentina zatočí s hmyzími škůdci

Po úspěchu s odvrácením pohromy způsobované ovocnou muškou v zemědělství se Argentina rozhodla zabojovat proti dalšímu hmyzímu nepříteli - komárům, kteří roznášejí virus Zika a další nemoci. Účinným pomocníkem v boji proti hmyzu jsou jaderné technologie. V obou případech Argentina aplikuje radiační metodu "sterile insect technique", techniku sterilizace hmyzu ionizujícím zářením. Mezinárodní agentura pro atomovou energii MAAE a Organizace pro výživu a zemědělství OSN (FAO) podporují Argentinu v potlačování populací škodlivého hmyzu už od devadesátých let.

Fotogalerie (2)
Komáři rodu Aedes aegypti přenášejí virus Zika, dengue a chikunguya. (Zdroj Adobe Stock)

Argentina již dlouho a úspěšně aplikuje techniku sterilizace hmyzu ionizujícím zářením v případě ovocné mušky. Původem středomořská ovocná muška se objevila v zemi počátkem dvacátého století a od té doby poškozuje zahraniční obchod - znamená mnohamilionové ztráty kvůli karanténám a nákladům spojeným s posklizňovým ošetřováním ovoce pro export. Radiační technika pro boj se škodlivým hmyzem je založena na vypěstování velkého množství jedinců příslušného druhu, jejich ozáření radiačními dávkami, které způsobí neplodnost, a v následném vypuštění do přírody. Hmyz se páří s jedinci v přírodě, ale nová generace se nenarodí. Při trpělivém opakovaném vypouštění dalších a dalších várek sterilních jedinců se dosáhne postupného snižování populace škůdců až téměř vymýcení či získání kontroly nad jejich rozšiřováním.

Ovocnářství v Patagonii

Díky programu na vymýcení mušky, v němž pomáhají MAAE a FAO, organizace na ochranu rostlin a obchodní partneři, byla Patagonie v r. 2005 prohlášena za území zbavené tohoto škůdce, a tento status si stále drží. Patagonští ovocnáři ušetřili miliony dolarů i životní prostředí. Nemusejí se zabývat likvidací larev mušek v ovoci připravovaném na export. Ovocnářství zaměřené zde hlavně na pěstování hrušek a jablek generuje národnímu hospodářství 700 milionů dolarů ročně.

Ovocnářství v Mendoze

Region západní Argentiny je věhlasný pro své broskve a švestky. Od roku 2009 má kontrolu nad škodlivými muškami a udržuje jejich populaci na minimální úrovni. “Pěstoval jsem meruňky a broskve od roku 1995", říká Roberto Guirado, pěstitel z Mendozy. “Když se u nás rozmohly ovocné mušky, jejich larvy páchaly obrovské škody na ovoci. Nikdo na trhu ho nechtěl kupovat." Ovoce z Mendozy se obvykle prodává v Buenos Aires a San Luis, ale po rozšíření mušek byly dodávky omezené a pěstitelé ztratili 30 % zisku. “Moje ovoce bylo rozměklé, padalo, dokonce mělo v sobě dírky, jako by bylo propíchané  - sám bych si takové nekoupil," říká Roberto. Díky technice radiační sterilizace a dennímu vypouštění sterilizovaných mušek se postupně populace škůdce snižovala. Guiradova třináctihektarová farma se začala vracet na své původní výnosy. "Nejlepší na této technice je to, že nemusíte používat pesticidy a nemusíte tak riskovat zdraví ani své plantáže, ani svoje," říká pěstitel.

Ovocnářství na severovýchodě

V poslední době argentinští vědci spolu s MAAE a FAO ošetřují severovýchod země, kde zatím pokusně vypouštějí sterilizované mušky na zkušebních pozemcích. Záměrem je redukovat poškozování zdejších citrusových plantáží a zároveň omezit používání insekticidů. “Ideálně bychom chtěli vytvořit dva velké pásy území osvobozených od škůdce," řekl Gustavo Taret, inženýr z Ústavu pro zdraví a kvalitu zemědělství v Mendoze (ISCAMEN). “Jeden na severu a jeden na jihu země. Postupně budeme oba pásy rozšiřovat, až se v ideálním případě setkají uprostřed a populace škodlivých mušek bude vymýcena."

Nový problém - komáři

Argentina by nyní ráda rozšířila metodu radiační sterilizace hmyzu i na komáry přenášející virus Zika. Projekt je zatím stále ve stadiu výzkumu. “Jen jsme se začali zbavovat problému s ovocnými muškami, objevil se další: Zika," říká Celina Horak, vedoucí radiačních aplikací na Argentinské komisi pro atomovou energii (CNEA). V roce 2016 Argentina hlásila více než 41 000 potvrzených případů nemoci dengue, 322 nemoci chikungunya a 21 případů viru Zika. Všechny tyto nemoci přenášejí komáři Aedes aegypti. V roce 2017 případů Zika znatelně přibylo na 102.

V odezvě na šířící se problém s virem Zika v roce 2015 zahájila MAAE technickou spolupráci s 21 zeměmi latinské Ameriky a Karibiku a vyvinula metodiku a technologii pro radiační eradikaci (vymýcení) komárů rodu Aedes aegypti. Od té doby právě Argentina zaznamenala značný pokrok. "Provádíme pokusy a studie v naší "komáří laboratoři" v Ezeiza Atomic Centre, a v roce 2019 plánujeme testování technologie v Posadas,” řekla Horak. Při nedostatku vakcín a bezpečných levných léků proti viru Zika a dalším nemocem je technologie radiační sterilizace hmyzu jednoznačnou volbou. Redukováním populací komárů se zredukuje i rozšiřování nemocí. “Nástup viru Zika byl pro nás takový budíček,” řekl Hanano Yamada, entomolog z MAAE zapojený do projektu. “Pravděpodobně to není poslední virus rozšiřovaný v oblasti latinské Ameriky komáry Aedes aegypti.”

Marie Dufková
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail