Jaderná fyzika a energetika

Článků v rubrice: 567

Argentina zatočí s hmyzími škůdci

Po úspěchu s odvrácením pohromy způsobované ovocnou muškou v zemědělství se Argentina rozhodla zabojovat proti dalšímu hmyzímu nepříteli - komárům, kteří roznášejí virus Zika a další nemoci. Účinným pomocníkem v boji proti hmyzu jsou jaderné technologie. V obou případech Argentina aplikuje radiační metodu "sterile insect technique", techniku sterilizace hmyzu ionizujícím zářením. Mezinárodní agentura pro atomovou energii MAAE a Organizace pro výživu a zemědělství OSN (FAO) podporují Argentinu v potlačování populací škodlivého hmyzu už od devadesátých let.

Fotogalerie (2)
Komáři rodu Aedes aegypti přenášejí virus Zika, dengue a chikunguya. (Zdroj Adobe Stock)

Argentina již dlouho a úspěšně aplikuje techniku sterilizace hmyzu ionizujícím zářením v případě ovocné mušky. Původem středomořská ovocná muška se objevila v zemi počátkem dvacátého století a od té doby poškozuje zahraniční obchod - znamená mnohamilionové ztráty kvůli karanténám a nákladům spojeným s posklizňovým ošetřováním ovoce pro export. Radiační technika pro boj se škodlivým hmyzem je založena na vypěstování velkého množství jedinců příslušného druhu, jejich ozáření radiačními dávkami, které způsobí neplodnost, a v následném vypuštění do přírody. Hmyz se páří s jedinci v přírodě, ale nová generace se nenarodí. Při trpělivém opakovaném vypouštění dalších a dalších várek sterilních jedinců se dosáhne postupného snižování populace škůdců až téměř vymýcení či získání kontroly nad jejich rozšiřováním.

Ovocnářství v Patagonii

Díky programu na vymýcení mušky, v němž pomáhají MAAE a FAO, organizace na ochranu rostlin a obchodní partneři, byla Patagonie v r. 2005 prohlášena za území zbavené tohoto škůdce, a tento status si stále drží. Patagonští ovocnáři ušetřili miliony dolarů i životní prostředí. Nemusejí se zabývat likvidací larev mušek v ovoci připravovaném na export. Ovocnářství zaměřené zde hlavně na pěstování hrušek a jablek generuje národnímu hospodářství 700 milionů dolarů ročně.

Ovocnářství v Mendoze

Region západní Argentiny je věhlasný pro své broskve a švestky. Od roku 2009 má kontrolu nad škodlivými muškami a udržuje jejich populaci na minimální úrovni. “Pěstoval jsem meruňky a broskve od roku 1995", říká Roberto Guirado, pěstitel z Mendozy. “Když se u nás rozmohly ovocné mušky, jejich larvy páchaly obrovské škody na ovoci. Nikdo na trhu ho nechtěl kupovat." Ovoce z Mendozy se obvykle prodává v Buenos Aires a San Luis, ale po rozšíření mušek byly dodávky omezené a pěstitelé ztratili 30 % zisku. “Moje ovoce bylo rozměklé, padalo, dokonce mělo v sobě dírky, jako by bylo propíchané  - sám bych si takové nekoupil," říká Roberto. Díky technice radiační sterilizace a dennímu vypouštění sterilizovaných mušek se postupně populace škůdce snižovala. Guiradova třináctihektarová farma se začala vracet na své původní výnosy. "Nejlepší na této technice je to, že nemusíte používat pesticidy a nemusíte tak riskovat zdraví ani své plantáže, ani svoje," říká pěstitel.

Ovocnářství na severovýchodě

V poslední době argentinští vědci spolu s MAAE a FAO ošetřují severovýchod země, kde zatím pokusně vypouštějí sterilizované mušky na zkušebních pozemcích. Záměrem je redukovat poškozování zdejších citrusových plantáží a zároveň omezit používání insekticidů. “Ideálně bychom chtěli vytvořit dva velké pásy území osvobozených od škůdce," řekl Gustavo Taret, inženýr z Ústavu pro zdraví a kvalitu zemědělství v Mendoze (ISCAMEN). “Jeden na severu a jeden na jihu země. Postupně budeme oba pásy rozšiřovat, až se v ideálním případě setkají uprostřed a populace škodlivých mušek bude vymýcena."

Nový problém - komáři

Argentina by nyní ráda rozšířila metodu radiační sterilizace hmyzu i na komáry přenášející virus Zika. Projekt je zatím stále ve stadiu výzkumu. “Jen jsme se začali zbavovat problému s ovocnými muškami, objevil se další: Zika," říká Celina Horak, vedoucí radiačních aplikací na Argentinské komisi pro atomovou energii (CNEA). V roce 2016 Argentina hlásila více než 41 000 potvrzených případů nemoci dengue, 322 nemoci chikungunya a 21 případů viru Zika. Všechny tyto nemoci přenášejí komáři Aedes aegypti. V roce 2017 případů Zika znatelně přibylo na 102.

V odezvě na šířící se problém s virem Zika v roce 2015 zahájila MAAE technickou spolupráci s 21 zeměmi latinské Ameriky a Karibiku a vyvinula metodiku a technologii pro radiační eradikaci (vymýcení) komárů rodu Aedes aegypti. Od té doby právě Argentina zaznamenala značný pokrok. "Provádíme pokusy a studie v naší "komáří laboratoři" v Ezeiza Atomic Centre, a v roce 2019 plánujeme testování technologie v Posadas,” řekla Horak. Při nedostatku vakcín a bezpečných levných léků proti viru Zika a dalším nemocem je technologie radiační sterilizace hmyzu jednoznačnou volbou. Redukováním populací komárů se zredukuje i rozšiřování nemocí. “Nástup viru Zika byl pro nás takový budíček,” řekl Hanano Yamada, entomolog z MAAE zapojený do projektu. “Pravděpodobně to není poslední virus rozšiřovaný v oblasti latinské Ameriky komáry Aedes aegypti.”

Marie Dufková
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Pouliční osvětlení na Měsíci

Soukromá společnost získala finanční prostředky od americké vlády, aby postavila vůbec první „pouliční osvětlení“ na Měsíci – vysoké stavby o velikosti Sochy svobody, ...

Fyzika v praxi: Staň se vědcem v Turnaji mladých fyziků!

Máte chuť ponořit se do světa vědy, vyzkoušet si roli fyzika a řešit reálné fyzikální problémy? Turnaj mladých fyziků (TMF) je soutěž pro studenty středních a žáky základních ...

Od životního prostředí k radiační vědě a technologii

„Odvažte se skočit,“ radí Hildegarde Vandenhoveová všem mladým profesionálům. Tohle motto jí pomáhalo po celou dobu kariéry, která ji dovedla až na současnou pozici ředitelky divize ...

Laser pomáhá léčit vzácnou oční chorobu keratokonus deformující rohovku

Oční choroba zvaná keratokonus, při níž dochází k deformaci rohovky, se projevuje rychle narůstajícími dioptriemi a zkresleným viděním.

Náctiletí programátoři pozor, blíží se mistrovství

Startuje 6. ročník dvoudenního maratonu nápadů AT&T Hackathon Junior! Zatím jsou to středoškoláci, dost možná se ale budou za pár let starat o spokojený život nás všech – ...

close
detail