Jaderná fyzika a energetika

Článků v rubrice: 550

Program Harmonie Světové jaderné asociace

Program Harmonie je vize globálního jaderného průmyslu, zaměřená na budoucnost elektřiny. Pro zajištění rostoucí poptávky po spolehlivé, dostupné a čisté elektřině, bude třeba, aby v rámci energetického mixu spolupracovaly ve shodě všechny nízkouhlíkové energetické zdroje. K dosažení tohoto cíle se bude muset výkon jaderných elektráren zvýšit do roku 2050 o 1 000 GW a jejich podíl na celkové spotřebě elektřiny vzrůst na 25 %. Projekt Harmonie poskytne akční rámec, který pomůže průmyslu zapojit všechny klíčové hráče k odstranění všech bariér. To je vize World Nuclear Association - Světové jaderné asociace. Po nedávném zveřejnění alarmující zprávy o postupu globálního oteplování je více než aktuální.

Fotogalerie (4)
Titulní stránka bookletu WNA Program Harmonie (zdroj WNA)

Přístup k elektřině a čistému vzduchu je životně důležitý. Ve světě umírá každoročně 7 milionů lidí v důsledku znečištěného ovzduší, asi 2,7 miliard lidí nemá k dispozici čistá zařízení na vaření a téměř miliarda lidí je bez přístupu k elektřině. Současné závazky vlád ke snižování emisí CO2 podle Pařížské dohody nestačí k tomu, aby se vzrůst globální teploty na Zemi udržel pod 2 °C. Současná globální spotřeba elektřiny má podle všech prognóz do roku 2050 vzrůst minimálně na dvojnásobek, protože se stále více zemí industrializuje a snaží zvýšit svou životní úroveň. Aby bylo možné čelit nebezpečným změnám klimatu, musejí minimálně 80 % elektřiny vyrábět bezuhlíkové energetické zdroje (dnes je to 34 %). Jaderné elektrárny ve 30 zemích se podílejí na globální výrobě elektřiny jedenácti procenty. 25 % elektřiny z jaderných elektráren v roce 2050 spolu s vyšším podílem ostatních bezuhlíkových zdrojů by výrazně pomohlo zajistit rostoucí potřeby lidské společnosti.

Jaderná energetika je nejbezpečnější zdroj elektřiny

Současná diskuse o energetice ignoruje fakta a nehodnotí zdroje z celkové společenské perspektivy. Zdravotní a environmentální výhody jaderné energie nejsou hodnoceny ekvivalentně s jinými zdroji. Vezmeme-li v úvahu zdravotní dopady palivových cyklů všech používaných zdrojů, nejhůře dopadají fosilní paliva, naopak jádro má nejnižší externí náklady a je nejbezpečnější. K tomu bylo vypracováno již několik studií, nejznámější je studie Evropské komise ExternE a studie Paul Scherrerova institutu z r. 1998 (https://inis.iaea.org/collection/NCLCollectionStore/_Public/30/045/30045581.pdf).

Proč jaderná energie? Protože:

-        je čistý zdroj energie neznečišťující vzduch, který dýcháme,

-        je bezuhlíkový zdroj, který je důležitý v boji proti změně klimatu,

-        má nízký dopad, pokud jde o potřebnou plochu a zdroje,

-        je schopna vyrábět elektřinu 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, ale umožňuje i flexibilní provoz,

-        zvyšuje bezpečnost dodávek elektřiny a odolnost elektrických sítí v nejistém světě,

-        je nejekonomičtější zdroj energie z dlouhodobého hlediska,

-         podporuje zaměstnávání vysoce kvalifikovaných pracovníků a ekonomický rozvoj v blízkých komunitách,

-        představuje ověřenou technologii, která je dnes k dispozici, a může být zaváděna urychleně,

-        se neustále zdokonaluje a nové technologie zvyšují účinnost a umožňují nové aplikace, např. dodávky tepla,

-        poskytuje izotopy pro využití ve zdravotnictví, průmyslu a zemědělství,

-        je partnerem pro obnovitelné zdroje energie, které může zálohovat.

Program Harmonie je ambiciózní, ale reálný

Zvýšený podíl všech nízkouhlíkových zdrojů energie a snížená spotřeba fosilních paliv mohou společně přispívat k dosažení harmonie, která v budoucnosti zajistí spolehlivou, dostupnou a čistou dodávku energie pro každého. Díky získaným zkušenostem a znalostem má dnešní globální jaderný průmysl silnou pozici, aby mohl cíle ambiciózního projektu Harmonie splnit. I když není tempo, jakým se budou muset další jaderné elektrárny budovat, větší než v minulosti, nebude to snadné. Výstavba jaderných elektráren o souhrnném výkonu 1 000 GW do roku 2050 si vyžádá kooperativní úsilí celé jaderné komunity, od výzkumu k průmyslu, k regulátorům a k vládám.

Bez celosvětové spolupráce to nepůjde

Globální jaderný průmysl se všemi ostatními klíčovými hráči se bude muset snažit o dosažení následujících kroků:

-  Vytvořit takovou úroveň na trhu energií, která bude optimalizovat existující nízkouhlíkové zdroje energie a posilovat investice do budoucích čistých energií, kde bude mít jaderná energie stejné podmínky jako jiné bezuhlíkové zdroje a kde bude uznáván její význam v energetickém mixu jako spolehlivého a odolného nízkouhlíkového hráče.

-  Zajistit harmonizované regulační procesy k zabezpečení mezinárodně konzistentního, účinného a predikativního licenčního režimu k usnadnění velkého růstu výkonu jaderných elektráren při současném zajišťování bezpečnosti.

-              Vytvořit efektivní bezpečný model, kde bude veřejnost lépe chápat výhody jaderné energie v oblasti zdraví, ekologie a bezpečnosti ve srovnání s jinými zdroji energie.

Zdroj: World Nuclear Association, http:world-nuclear.org/harmony

Brožuru o celém programu najdete zde http://world-nuclear.org/getmedia/bcbee510-19f9-4433-be23-6bd7c2c98854/Harmony-Booklet-2018-web.pdf.aspx.

Václav Vaněk
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Co uvádí vodní houby do pohybu

Vodní houby nemají neurony ani svaly, přesto se pohybují.  Jak to dělají a co nám to říká o vývoji krevních cév u vyšších živočichů, odhalili vědci z Evropské ...

Erupce sopky Santorini před 520 000 lety

Hluboko pod středomořským dnem, které obklopuje řecký ostrov Santorini, objevili vědci pozůstatky jedné z největších sopečných erupcí, které kdy Evropa viděla.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail