Jaderná fyzika a energetika

Článků v rubrice: 551

Milník číslo 50 - montáž největšího tokamaku může začít

Od začátku roku 2016 hodnotí Organizace ITER pokrok projektu podle významných mezníků, které identifikovala Rada ITER. Ať už se to týká stavby, výroby nebo dodávek – nebo spíše programových milníků, jako je nábor a podpisy smluv – jsou to milníky závisející na mnoha tisících aktivitách, které lemují postup od roku 2007 k prvnímu plazmatu. Po neuvěřitelných 13 letech je jáma (pit) připravena přijmout reaktor. 13 roků se připravovalo zázemí: Montážní hala (Assembly Hall), Budova vysokých frekvencí (Radio Freqency Building), Servisní budova (Service Building), AC/DC měnírna pro napájení cívek magnetických polí (Magnet Power Conversion Buildings), Budova cívek poloidálního pole (Poloidal Field Coils Building), Trojbudoví (tokamak, tritium, diagnostika; Tokamak Complex), Transformátorová stanice – rozvodna (400 kV Switchyard) - to jsou jen základní a největší budovy tvořící pozadí vlastnímu reaktoru. To vše pospojované kilometry potrubí, elektrického vedení silnoproudého, slaboproudého či digitálního.

Fotogalerie (4)
Náklad o celkové hmotnosti přibližně 1 000 tun je připraven na 170 metrů dlouhou cestu od vchodu do Montážní haly až k opačnému konci nově postavené Jeřábové haly (Credit © ITER Organization, http://www.iter.org/)

Absolvování každého milníku stanoveného Radou ITER je vždy úspěchem. Překonání právě tohoto mezníku právě v této chvíli je mnohem víc než jen to: je to důkaz toho, že navzdory omezením vyplývajícím z pandemie koronaviru jsou organizace ITER, Evropská domácí agentura a jejich dodavatelé odhodláni pokračovat vpřed a neopozdit se. Rád bych, aby kromě informace technického charakteru byl tento článek povzbuzením pro všechny, kteří se dnes potýkají s katastrofou nepředstavitelných rozměrů - mluvím o lékařích a zdravotním personálu, hasičích, vojácích a mnoha dalších profesích. Je to určitě téměř nepřípustné srovnání, ale stejně jako celý svět zápasí s koronavirem, tentýž celý svět se účastní stavby nepředstavitelného významu – termojaderného reaktoru.

Milník č. 50

Milník Rady ITER č. 50 byl úspěšně dosažen 28. března, dva dny před plánovaným termínem. Má pro projekt ITER značný význam, protože otevírá cestu pro zahájení fáze montáže samotného tokamaku. Byla to vlastně zkouška přejezdu těžkých jeřábů mezi Montážní halou a Budovou tokamaku. Jeřáby budou převážet komponenty reaktoru do montážní jámy tokamaku. Bylo nutné prověřit tři věci: je-li hotova Jeřábová hala, platí-li odstranění dočasné zdi oddělující Montážní halu a Budovu tokamaku, a konečně prověřit mostový jeřáb pod zatížením v Budově tokamaku. Poslední operace, velkolepá a delikátní, spočívala v ověření celé 170 metrů dlouhé dráhy dvojitého mostového jeřábu – od vstupu do Montážní haly až na opačný konec právě postavené Jeřábové haly. A potom zpět.

Operace Titan

V hlavní roli úžasného divadla vystoupil dvojitý mostový jeřáb Titan s téměř 1 000 tunami ocelových a betonových testovacích zátěží připoutaných k obřím kladkostrojům mostového jeřábu. Zahájení operace ráno v 8:00 probíhalo bez problémů, trvalo dlouho do noci a skončilo, když se jeřáb a jeho náklad vrátil do Montážní haly a byl zajištěn proti pohybu. Mezitím se sobota změnila na neděli a do 31. března – oficiálního „deadlinu“ milníku Rady ITER č. 50 - zbývalo ještě 48 hodin.

Jeřáb s břemeny se pomalu pohyboval a na strategických místech se raději zastavoval na delší než předepsanou dobu: na „seismickém spojení“ mezi oběma budovami, na prahu Budovy tokamak a přes vyčnívající víko montážní jámy ...

Metrologické systémy po celou dobu sledovaly výchylky, které testovací náklad spolu s jeřáby způsoboval nosným kolejnicím jeřábu a ocelovým podpěrným sloupům. Jsou to základní informace pro ověření pevnosti struktury haly jeřábu a kvality dosažení milníku.

Když byla dočasná zeď mezi Montážní halou a Budovou tokamaku odstraněna, bylo možné poprvé vidět jeviště budoucích montážních operací v celé jeho kráse a mohutnosti. Otevřel se obrovský otevřený prostor, v němž dokonce i dvacetimetrový montážní nástroj pro sektor vakuové nádoby vypadal jako trpaslík. Byl to úžasný pohled, který zprostředkoval jedinečnou velikost, složitost a krásu ITER.

Zdroj: https://www.iter.org/newsline/-/3427

 

Milan Řípa
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail