Jaderná fyzika a energetika

Článků v rubrice: 549

Arménský jaderný reaktor bude omlazen žíháním tlakové nádoby

Do Arménie dorazilo zařízení pro vyžíhání tlakové nádoby reaktoru, které jí téměř vrátí její původní vlastnosti. Jde o součást velké modernizace, která umožní podstatným způsobem prodloužit provoz jaderného reaktoru VVER-440 v Arménii.

Modernizaci, která zahrnuje všechny součásti 2. bloku Mecamorské jaderné elektrárny, provádí společnost Rusatom Service (součást ruské korporace pro atomovou energii Rosatom) a jsou do ní zapojeny i české firmy. Vlastní žíhání proběhne v roce 2021 a z 80 až 85 procent navrátí oceli reaktorové nádoby vlastnosti, které měla, když vyjela z výrobního podniku. „Jedná se o důležitou a velmi vědecky a technologicky náročnou operaci, která zvyšuje bezpečnost jaderného bloku. Žíháním z velké části obnovíme vlastnosti kovu tlakové nádoby a díky tomu bude možné jaderný blok dále bezpečné provozovat,“ uvádí ředitel projektu prodlužování provozu Mecamorské elektrárny za ruskou stranu Jurij Sviriděnko. 

Jak probíhá žíhání 

Během provozu je reaktorová nádoba tepelně namáhána výraznými změnami teploty během provozu a během odstávek. Dále také ocel degraduje působením neutronů, které vylétají z aktivní zóny. Před žíháním bude z nádoby vyjmuto jaderné palivo a potom bude celá nádoba nahřáta na 475 °C. Při této teplotě bude udržována několik dní a nakonec bude pozvolna chladnout. Tím se ocel stane houževnatější a méně křehkou. Jde o opačný proces než je například kalení nože, který tím získává na pevnosti, ale zároveň křehne. 

Při modernizaci jaderky můžete vyměnit všechno - jen tlakovou nádobu ne 

Podobným technologickým procesem prochází reaktorová nádoba během výroby. Také je nahřáta a vychládá, aby se odstranily vnitřní změny v kovu, ke kterým došlo během svařování nádoby z jednotlivých prstenců. Reaktor, který byl namontován do jaderného bloku, však už není možné vyjmout a odvézt do velké pece, takže je potřeba speciální vybavení. Zařízení vyvinuly ruský Kurčatovův institut a konstruktér reaktorů VVER, společnost OKB Gidropress (součást Rosatomu). 

Není to první žíhání 

Žíhání reaktoru proběhlo poprvé v roce 1987 ve 3. bloku Novovoroněžské jaderné elektrárny s reaktorem VVER-440. Později bylo provedeno v rámci prodlužování provozu v blocích s reaktory VVER-440 v Rusku, na Ukrajině, v Bulharsku a ve Finsku. Vyžíhány byly i dva bloky slovenské jaderné elektrárny Jaslovské Bohunice V1. 

Česká stopa ve světě 

Do velké modernizace 2. bloku Mecamorské elektrárny jsou zapojeny i české firmy. Společnosti Škoda JS a ZAT společně dodávaly řídicí systémy pro primární okruh, konkrétně systém řízení pohonů regulačních kazet, který řídí výkon reaktoru. Zakázka měla hodnotu 100 milionů korun. 

Jaderná elektrárna Mecamor 

Arménsky Mecamor atomakayan - je jedinou jadernou elektrárnou nejen v Arménii, ale i v celé oblasti Jižního Kavkazu. Leží u města Mecamor přibližně 30 kilometrů západně od hlavního města Jerevanu. Byla postavena v 70. letech se dvěma bloky VVER 440/270. Po zemětřesení v roce 1988 byla elektrárna odstavena, ale po problémech s dodávkami elektřiny pro Arménii vláda v roce 1993 rozhodla znovu spustit druhý blok. Nyní prochází komplexní modernizací, která umožní jeho další bezpečný provoz. Pokrývá zhruba třetinu výroby elektřiny v zemi a i nadále zůstává klíčovým energetickým zdrojem v regionu.

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail