Jaderná fyzika a energetika

Článků v rubrice: 551

Nejvýše položený reaktor

V Bolívijském El Alto v nadmořské výšce 4 000 metrů se začal stavět výzkumný reaktor, který budenejvýše položeným jaderným objektem na světě. Stane se klíčovou součástí nového Centra pro jaderný výzkum a technologie (CJVT), jež dále obsahuje předklinický cyklotronový a radiofarmakologický komplex (PCRK) a víceúčelové ozařovací centrum (VOC), které by měly být dokončeny již v nejbližších měsících. Ceremoniálu zalití prvního betonu výzkumného reaktoru se zúčastnili Luis Alberto Arce Catacora, prezident Mnohonárodnostního státu Bolívie, a zástupce dodavatele stavby Kirill Komarov, první zástupce generálního ředitele státní korporace pro atomovou energii Rosatom a ředitel Bloku pro rozvoj a mezinárodní obchod.

Jaderné centrum znamená velký příspěvek k rozvoji vědeckého výzkumu, medicíny, zemědělství a vzdělání v Bolívii a umožní vznik více než 500 vysoce kvalifikovaných pracovních míst pro obyvatele měst El Alto a La Paz. Na základně CVJT bude probíhat výroba radiofarmak, která poskytne materiál pro více než 5 000 procedur na diagnostiku a léčení onkologických onemocnění ročně.

Druhý objekt, VOC, má rovněž velký význam, jelikož umožňuje zpracování zemědělské a potravinářské produkce a zvýšení její bezpečnosti a trvanlivosti.

V centru bude probíhat ozařování zemědělských produktů, které umožní zvýšit jejich kvalitu, prodlouží dobu trvanlivosti a tím významně podpoří export Bolívie. (Ozařování potravin se uplatňuje v mnoha zemích, neovlivňuje chuťové kvality a je zcela bezpečné pro spotřebitele.) VOC také poskytne technologie pro sterilizaci různých lékařských potřeb a nástrojů.

Dokončení a otevření výzkumného reaktoru a laboratoří pak otevře cestu modernímu vědeckému výzkumu a přípravě vysoce kvalifikovaného personálu pro další práci v jaderných oborech.

Hlavní stavební práce na objektech první řady jsou dokončeny, do konce roku 2021 se bude předávat předklinický cyklotronový a radiofarmakologický komplex (PCRK) a víceúčelové ozařovací centrum (VOC). Lhůta na předání ostatních objektů centra včetně reaktorového komplexu je do roku 2024. Pro Rosatom je stavba tohoto centra jaderného výzkumu a technologií prvním projektem takového rozsahu v Latinské Americe. Na staveništi nyní pracují stovky bolivijských občanů.

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Energetická krize a renesance OZE v ČR

Zahájením ruské agrese na Ukrajině v roce 2022 se změnilo mnohé. Jednu z největších změn ale představoval postoj občanů Evropské unie k Rusku jakožto důvěryhodnému dodavateli energetických komodit.

Co bylo před energetickou krizí

Jak už to bývá, při pohledu s určitým odstupem je možné vidět souvislosti minulých událostí lépe než v době, kdy se tyto události odehrávaly.

Modernizace vodních elektráren

Spolehlivější, bezpečnější, ekologičtější, efektivnější, úspornější a připravené na další desetiletí provozu.

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail